back to top
2024. május 02. 06:36
KezdőlapMotoGPMarc Márquez és Acosta tehetsége között van egy fontos különbség, véli előbbi...

Marc Márquez és Acosta tehetsége között van egy fontos különbség, véli előbbi exmenedzsere

Emilio Alzamora kijelentette, Marc Márquez már most nyert valamit az átigazolásával, és elmondta, szerinte mitől függ, hogy ismét felérhet-e a csúcsra. A Gresini versenyzőjének egykori menedzsere összehasonlította őt az újonc Pedro Acostával.

Emilio Alzamora összesen tizennyolc éven át dolgozott Marc Márquezzel, és a spanyol pilóta ezalatt összesen nyolc világbajnoki címet szerzett, ebből hatot a MotoGP-ben. 2022 nyara óta azonban már nem ő a most 31 éves motorosnak, illetve öccsének, Álex Márqueznek a menedzsere, de persze ettől függetlenül van véleménye korábbi ügyfeléről.

Többek között azt a kérdést is feltették neki, hogy szerinte mi lenne a helyes lépés 2025-re vonatkozóan, hiszen a pletykák szerint több opciója is lehet a következő évre. A 125 köbcentiméteres géposztály 1999-es világbajnoka azonban rövidre zárta ezt a témát. Ezt a kérdést gyorsan megválaszolom: tapasztalt, és van menedzsere – nyilatkozta a MARCA-nak. – Ez az ő dolguk.”

Marc Márquez és Acosta a gyári KTM-nél Binder kárára? – Lorenzo szerint lehetséges

Persze azért más témában ennél bővebben is kifejtette álláspontját. Többek között abban a kérdésben is, hogy Márquez ismét felérhet-e a csúcsra. Amikor bejelentették az átigazolását, sokan azt gondolták, hogy igen, ám az első két futamhétvégén az látszott, hogy egyelőre semmiképpen sem ő a leggyorsabb pilóta a mezőnyben.

„Többet látok a győzelemnél, azt látom, hogy már elnyerte, amit akart, vagyis hogy újra jól érezze magát a motoron, ami az elsődleges cél volt – fogalmazott Alzamora. – Hogy meg fogja-e nyerni a világbajnokságot, az attól függ, hogy lesz-e elég türelme, hogy időt adjon magának az új motorhoz történő alkalmazkodásra, és megérti-e, hogy a [számára] nem túl kedvező pályákon csak meg kell próbálnia befejezni a versenyt. A bajnokság elején látottak alapján ez teljesen egyértelmű. A portimãói baki az én szemszögemből Pecco Bagnaia hibája volt. Úgy látom, hogy Marc kamatoztatja a rutinját. Aki tudja, hogyan kell a futamok kilencven százalékában az első ötben célba érni, és itt nem csak Marcról van szó, az az év végére sokkal jobban alkalmazkodhat a motorhoz, a csapathoz, a technikusokhoz. Erre van szükség ahhoz, hogy az ember különbséget jelentsen.”

Marc Márquez: Nem leszek gyorsabb annál, amilyen korábban voltam

Márquezt mindkét főfutamon megelőzte Pedro Acosta, igaz, Katarban aztán az újonc jelentősen visszaesett. A 19 éves motorossal kapcsolatban a legtöbben úgy vélekednek, hogy honfitársa 2013-as bemutatkozása óta nem érkezett ekkora tehetség a királykategóriába. Alzamora szerint azonban van egy fontos különbség a két spanyol versenyző között.

Acostát nem hasonlítanám Marchoz, különbözőek – szögezte le. – Őszintén szólva szerintem Marc egy színtiszta tehetség volt, amikor megérkezett a MotoGP-be. Úgy vélem, Pedro tehetsége a munkában rejlik. Vigyázat, ez nem azt jelenti, hogy jobb vagy rosszabb. Végső soron az eredmények számítanak. Azt hiszem, egy fontos dologra rá kell mutatni: a versenyzőknek ebben a kezdeti fázisban nagyon fontosak azok az emberek, akik körülveszik őket. Pedro sikeréhez nagyban hozzájárult Paco Marmol, [azaz] Pacote. Pusztán az a tény, hogy ennyit edz és ennyit tesz [a sikerért], illetve ennyi ember van mellette, akik feláldozzák magukat, nagyon fontos tényező.”

Acosta szerint azt csinálta Marc Márquezzel, amit anno ő tett Rossival