2024. április 30. 12:30
KezdőlapMotoGPQuartararo: Itt az ideje annak, hogy kockáztassunk

Quartararo: Itt az ideje annak, hogy kockáztassunk

Fabio Quartararo elmondta, hogy leginkább különböző beállításokat próbálgattak az Amerikai Nagydíj első két napja során. A nizzai versenyző arról is beszélt, hogy milyen problémák hátráltatják őket.

Sokan úgy gondolták, hogy Fabio Quartararo a szerződésének meghosszabbítása után majd az eddig látottaknál jobb teljesítményre lehet képes az Amerikai Nagydíjon. Ez azonban a sprinten még nem igazán valósult meg, hiszen Quartararo a tizenhatodik helyről rajtolva a tizenötödik pozícióban szelte át a célvonalat. A francia pilóta viszont a leintés után elárulta, hogy nem szokványos versenyprogramot teljesített, és ez részben magyarázatot adhat az eredményére.

A titokzatoskodó Quartararo elárulta, mi győzte meg, hogy hosszabbítson a gyengélkedő Yamahával

„Szombaton sok különböző beállítást kipróbáltunk, elég szélsőséges változtatásokkal – nyilatkozta Quartararo. – A sprinten így egy olyan motorral versenyeztem, amelyet korábban még sohasem próbáltam ki. Viszont azt hiszem, hogy semmilyen vesztenivalónk sincs, szóval itt van az ideje annak, hogy kockáztassunk, kipróbáljunk rizikós dolgokat is.”

„Nagyon nehéz a motor, könnyítenünk kell rajta – folytatta. – Az a legfőbb problémánk, hogy nem tudunk olyan dőlésszöget felvenni, amilyet akarnánk.  Elöl és hátul sem elég jó a tapadás, én még ott is sokat veszítettem a kanyartempómból, ahol korábban erősek voltunk.”

A koncessziós jogoknak köszönhetően a Yamahának több lehetősége van arra, hogy fejlessze a motorját, mint a vetélytársainak (kivéve persze a Hondát). Azonban még ezekkel az engedményekkel felvértezve is kérdéses, hogy a hangvillások mikorra tudnak majd felzárkózni az élmezőnyre. Quartararo jóslata szerint erre nem a közeljövőben fog sor kerülni.

„Azt hiszem, hogy több időre van szükségünk ehhez, mint a szezon fele – jelentette ki a nizzai versenyző. – Viszont azt gondolom, hogy már Mugellóban vagy Barcelonában lesznek kisebb változások. Úgy látom, hogy egyszerűen több időre van szükségünk a motorban rejlő igazi potenciál kiaknázásához, hiszen már látni pozitív dolgokat, többek között az aerodinamika területén. Szóval reménykedjünk benne, hogy jó munkát fogunk végezni.”

Quartararónak nem volt más valós lehetősége, mint meghosszabbítani a szerződését a Yamahával?