back to top
2024. május 16. 17:10
KezdőlapMotoGPCsak az egyikük gondolt a balesetre Bagnaia és Marc Márquez szenzációs csatája...

Csak az egyikük gondolt a balesetre Bagnaia és Marc Márquez szenzációs csatája közben

Francesco Bagnaia úgy véli, Marc Márquez okosan viselkedett a csatájuk során, máskülönben szerinte hasonlóan járt volna, mint egy nappal korábban. A Gresini versenyzőjének a tavalyi idényzáró villant be, amikor ugyan nem ő hibázott, de tehetett volna többet a baleset elkerüléséért.

A Portugál Nagydíj után másodszor is összecsapott a jelenlegi állandó mezőny két legeredményesebb versenyzője, Francesco Bagnaia és Marc Márquez. Akkor, mondhatni, mindketten vesztesen jöttek ki a párharcból, hiszen az ütközésük következtében egyikük sem szerzett pontot, most viszont bizonyos szempontból mindketten nyertek valamit.

Martín az élről bukott, Bagnaia pedig Marc Márquezt legyőzve nyerte meg a jerezi főfutamot

A gyári Ducati versenyzőjének esetében ez egyértelmű, hiszen végül megtartotta a vezetést, diadalával pedig feljött a tabella második helyére, és, ami talán ennél is fontosabb, 17 pontra csökkentette a hátrányát az eleső Jorge Martínnal szemben. A címvédő ugyanakkor ellenfelének a küzdelem közben tanúsított hozzáállását is méltatta.

„Marckal nagyon intenzív volt a csata – nyilatkozta az első három helyezett számára tartott sajtótájékoztatón. – Tökéletesen tudják, hogy amikor az ember Marckal harcol, ki kell tennie a könyökét. Úgy vélem, szép csata volt. Ilyen összeérés esetén általában megbillenünk, és az ellenkező irányba indulunk el. Marcnak kicsit össze kellett szednie a motort, és okosan csinálta, máskülönben többé-kevésbé ugyanaz történt volna, mint szombaton. A második kísérletét próbáltam ismét visszaverni, és növelni a különbséget az utolsó körökre.”

Bár a csatát elveszítette, de lényegében Márquez is nyert valamit vasárnap. Egyrészt először állhatott fel a dobogóra főfutam után, amióta Ducatit vezet, másrészt pedig sikerült legyőznie korábbi önmagát, és ezúttal ő volt az, aki engedett. Ellentétben a tavalyi idényzáróval, amikor Martín kiütötte őt, és bár a felelősség egyértelműen a Pramac motorosát illette, a nyolcszoros világbajnok agresszivitása is hozzájárult a balesethez.

„Amikor a tízes kanyarban voltam, beugrott egy emlék Valenciából, hogy Martín mit csinált velem egy hasonló szituációban – kezdte. – Talán nem az én hibám lett volna, de ugyanúgy nulla pont, úgyhogy inkább felszedtem a motort, és elbuktam a pozíciót, hogy aztán a következő körben megpróbáljam. Azonban már túl késő volt az első gumim hőmérsékletének szempontjából.”

Nem Bagnaia és Márquez párosa volt az egyetlen, amelyik összeért a futam során. A rajt után Pedro Acosta és Johann Zarco még megúszták, ám a francia versenyzőt később Aleix Espargaró kiütötte, majd hasonló jelenetek játszódtak le Jack Miller és Franco Morbidelli esetében is. Bagnaia úgy véli, manapság sokszor elkerülhetetlen a kontakt.

„Nem örültem annak, ami Portimãóban vagy ami szombaton történt velem – fogalmazott. – Néha hevesebbek a csaták, és összeérhetünk, mivel jelenleg nehezebb végrehajtani egy normális előzést. Mindenki nagyon erős a fékezésnél a kanyarbejáratokon, és ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a belül lévő srác, aki előzni próbál, szélesebbre megy. Ez mostanában megtörténhet.”

Bagnaia: Ha Marc Márquezzel harcolsz, akkor tudod, hogy agresszívnak kell lenned

Márquez egész pályafutása során híres volt az agresszivitásáról, ám ezúttal ő volt az, aki engedett. Még úgy is, hogy Bagnaia motorja találta el őt, de úgy látta, hogy ha nem szedi fel a motort, akkor legalább az egyikük a földön köt ki. Ennek köszönhetően pedig ő is jelentős mértékben csökkentette a Martínnal szembeni hátrányát, és már csak 32 egység a lemaradása.

„Ahogyan Pecco is mondta, én azok közé tartozom, akik azt mondják, hogy ez a versenyzés, és néha előfordulhat ilyesmi – magyarázta. – Most elég okos voltam, és a megfelelő időben adtam fel. Ha nem ezt teszem, akkor vagy Pecco, vagy én, vagy mindketten elestünk volna. Amikor bementünk a tízes kanyarba, kaptam egy ütést a karomra és a lábamra az első kerekétől. Abban a pillanatban két lehetőség lett volna: elesem, mert elveszítem a hátulját, vagy ő esik el, mint szombaton. Szóval egyszerűen feladtam. Felszedtem a motort, és elvettem a gázt, mert nem akartam highside-ot. A pozíciót elbuktam, viszont szereztem húsz pontot. Néha nem csak a helyzetet előidéző versenyző vállalja a felelősséget az esetért. Előfordul, hogy az is el tudja kerülni [az esést], aki kapja az ütést. Ezúttal elég okos voltam, hogy elkerüljem a bukást, és jól reagáltam arra, hogy Pecco hozzám ért.”

A sajtótájékoztató végén feltették a kérdést, hogy a csata közben gondoltak-e a balesetre. „Nem, soha nem gondoltam erre” – válaszolta Bagnaia, Márqueznek viszont nagyon is átfutott az agyán. „A tízes kanyarban rendkívül közel voltunk ahhoz, hogy ismét bukjunk, de ezúttal feladtam” – mondta. A harmadik helyen záró Marco Bezzecchi ebben a témában a spanyol versenyzőhöz hasonlóan gondolkodott, és ő is igennel felelt a felvetésre.

Így áll a MotoGP-tabella a Spanyol Nagydíj után