back to top
2024. július 02. 15:27
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elmagyarázta, hogy miért nem fogadta el a Pramac ülését

Marc Márquez elmagyarázta, hogy miért nem fogadta el a Pramac ülését

Nemrég derült ki, hogy Marc Márquez jövőre csatlakozik majd a Ducati gyári alakulatához. A nyolcszoros világbajnok több érdekes részletet is megosztott a megállapodás hátteréről.

Szerdán jelentette be a Ducati, hogy a következő szezontól Marc Márquez váltja Enea Bastianinit a gyári istállójuknál. Azóta pedig egyre több részlet lát napvilágot arról, hogyan választotta ki végül a bolognai gyártó Francesco Bagnaia új csapattársát.

Nemrég maga Márquez is megszólalt a témában, és többek között azt is elmondta, hogy őt igazán Gigi Dall’Igna munkálkodása nyerte meg a Ducatinak. Emellett azt is elárulta, a gyártó mindig is azt kommunikálta feléjük, hogy megvárják az Olasz Nagydíjat a döntéssel. A spanyol pilóta további érdekességeket is megosztott a megállapodás hátteréről.

A Ducati igazgatója szerint „tisztán sportszakmai” okból választották Marc Márquezt a gyári csapathoz

„Szerda reggel nyolc órakor írtam alá a szerződést – fedte fel Márquez a Cadena SER nevű spanyol rádió egyik adásában. – Az elmúlt két évben a [gyári] Ducati volt az a motor, amellyel bajnokságot lehetett nyerni, jelenleg nincs ennél gyorsabb gép. Szóval logikusan jövőre már a bajnoki címért kell majd harcolnunk.”

„Tavaly úgy döntöttem, hogy elhagyom a Repsol Hondát, amely az életem legfontosabb csapata volt – tette hozzá. – De ezt csak a pályafutásomra való tekintettel léptem meg, mivel jobb eredményeket akartam elérni. Szóval ez eléggé motivál. Arra a motorra fogok felülni, amelyikkel nyerni lehet. És persze látom, hogy ott [a gyári Ducatinál] mi játszódik le, ott aztán igazán kiteszed magad mindennek, kritikának, dicséretnek… de így is meg akartam ezt lépni, mivel úgy gondolom, hogy a másik utat követve már nem tartana sokáig a karrierem.”

Marc Márquez már tavaly elhatározta, hogy be kell kerülnie a Ducati gyári csapatához

Jorge Martín volt Márquez legfőbb vetélytársa a gyári ülésért folyó versenyfutás során. Viszont a Ducatinál eredetileg mind a két, idén is kiemelkedő teljesítményt nyújtó spanyol versenyzőt meg szerették volna tartani. Erre látszólag egyetlen mód kínálkozott: Martín öltözhet pirosba, Márquez pedig a Pramacnál kapja meg a „lehető legújabb motort”. Jelenleg ugyanis egy tavalyi, vagyis előző verziójú Desmosedicin ül. Az Olasz Nagydíj előtti csütörtökön viszont a nyolcszoros világbajnok megfúrta ezt a tervet, hiszen kijelentette, hogy a Pramac neki „nem opció”. Ennek következményeit pedig már jól ismerjük. Most pedig elmondta, hogy miért nem fogadta el az eredeti ajánlatot.

„Ez egyszerű. Az egyik, a legfontosabb oka az volt, hogy ha a pályán kell megnyernem [a bajnokságot], akkor nekem is ugyanolyan »fegyverek« kellenek. Most pedig ezek nincsenek meg. De persze [idén] ez nem mentség, mivel már megmutattam, hogy így is versenyképes tudok lenni. De akkor sincsenek ugyanolyan eszközeim” – magyarázta Márquez.

„Emellett az is elég egyértelmű volt nekem, hogy nem szeretnék egy szatellitcsapattól egy másikhoz igazolni. A harmadik pont pedig az, hogy amikor egy sportolóról beszélünk, akkor nemcsak a sportolói szerződések kerülnek elő, hanem a szponzorokkal kötött kontraktusok is. Bizonyos szponzorok végig elkísértek a pályafutásom során. És van köztük olyan multinacionális cég, amely szeptemberben lezárja a következő két évre szóló költségvetését. Szóval az ilyen szponzorokkal nem lehet azt játszani, hogy »most igen, most nem, talán majd jövőre«… ez így nem kivitelezhető.”

Martín így végül az Apriliánál fogja folytatni a pályafutását. Márquez elmondása szerint nem repesik attól, hogy valaki miatta kerül ki egy gyártó kötelékéből, de úgy gondolja, hogy neki leginkább önmagára kell figyelnie. „Nem örülök annak, ha egy motoros motor nélkül marad [az aktuális gyártójánál] – nyilatkozta a cerverai versenyző. – De ebben a szakmában, a sportban néha önzőnek kell lenned, és meg kell találnod magadnak a legjobb lehetőséget. Ez pedig az én esetemben a piros motor, amelyet én szereztem meg magamnak. Ilyenkor minden kártyát ki kell játszanod, hiszen a legversenyképesebb motorról van szó. Egyébként nekem azt mondták, hogy a Ducati mérnökei minden versenyen figyelték a fejlődésemet a 2023-as motorral, és az sokkal többet számított [amikor engem választottak], mint az összes többi dolog.”

Az Aprilia vezére elárulta, a „történelem leggyorsabban megkötött szerződését” írták alá Martínnal