back to top
2024. június 23. 04:39
KezdőlapMotorsportÚj királya van a Man-szigetnek, Michael Dunlop megdöntötte a nagybátyja győzelmi rekordját

Új királya van a Man-szigetnek, Michael Dunlop megdöntötte a nagybátyja győzelmi rekordját

Michael Dunlop a Man-szigeti TT szerdai napján megnyerte a Supertwin kategória első futamát, ezzel a huszonhetedik sikerét aratta a legendás viadalon. Így pedig megdöntötte nagybátyja, Joey Dunlop győzelmi rekordját.

Ami nem sikerült Michael Dunlopnak a hétvége során – amikor az előzetes várakozások szerint nagyobb esélye volt rá –, az szerdán már összejött neki. Ekkor ugyanis végig vezetve megnyerte a Supertwin kategória első futamát Peter Hickman és Dominic Herbertson előtt, és ezzel megszerezte a huszonhetedik győzelmét a Man-szigeti TT-n. Így pedig mostantól ő a rekordtartó, ő rendelkezik a legtöbb győzelemmel a legendás utcai viadalról.

Dunlop azzal a kimondott céllal érkezett idén a szigetre, hogy megdönti a 2000-ben elhunyt nagybátyja, Joey Dunlop huszonhat győzelmet számláló rekordját. Ezt szombaton állította be, de vasárnap még elmaradt a „királyavatás”, mivel a 35 éves pilótának a Superbike kategória viadala közben meg kellett állnia megigazítani a sisakplexijét (erről bővebben olvashatnak Guld Péter helyszíni beszámolójában). De aztán szerdán végül mégis sikerült megszereznie a vágyott huszonhetedik diadalt, később pedig el is mondta, hogy miért volt ez kimondottan fontos neki.

A nap, amikor Joey Dunlop leüzent

„Nyilvánvaló, hogy soha nem leszek olyan mintakép, mint Joey, és nem is várom el, hogy olyan legyek, sőt nem is akarok az lenni. Joey egy igazán különleges tehetség volt – fejtegette a meghatódott Dunlop a TT hivatalos adásában. – Persze egyszer majd valaki az én rekordomat is meg fogja dönteni, de ez engem nem érdekel.”

„Az mindenkit inspirál, hogy olyan legyen a Man-szigeten, mint Joey Dunlop, szóval ez az újabb győzelem nekem a csúcsok csúcsát jelenti – tette hozzá. – Persze nem arról van szó, hogy a több az jobb. Ez nekem egy személyes történet most, mivel kifejezetten meg akartam dönteni [ezt a rekordot], ez az egyik ilyen rekord… Sok rekordot megdöntöttem már az életem során, de ez az, amelyet igazán meg akartam.”