back to top
2024. június 23. 04:40
KezdőlapSuperbikeImmáron hivatalos: törölték a Superbike-vb magyarországi fordulóját

Immáron hivatalos: törölték a Superbike-vb magyarországi fordulóját

Most már egészen biztos, hogy 2024-ben nem rendezik meg a Superbike-világbajnokság magyarországi fordulóját a Balaton Park Circuiten. Abban az időpontban nem is lesz futam, viszont a versenyhétvégék száma nem csökken.

A Superbike-világbajnokság hivatalos honlapján megjelent a hír, amelyre már jó néhány hónapja lehetett számítani: törölték a magyarországi fordulót. A Balaton Park Circuit így idén még biztosan nem fogadja a mezőnyt. Az eredeti versenynaptár szerint a pályán augusztus 23-a és 25-e között rendeznének futamhétvégét.

Értesülések szerint közölték a Superbike-vb mezőnyével, hogy idén nem versenyeznek a Balaton Parkban

A 2023-ban megépült létesítmény tavaly ősszel került be az idei versenynaptárba, de, ahogyan az ilyenkor szokás, „megcsillagozva”, mivel az új helyszíneket ilyenkor még homologizáltatni kell. Az elmúlt időszakban azonban sorra érkeztek a negatív hírek, és a P1race.hu podcastjában Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke is megerősítette, hogy lényegében nem lát esélyt arra, hogy ténylegesen megtartsák a fordulót.

Egy rossz és egy jó hírrel szolgált a MAMS elnöke a magyarországi Superbike-futam kapcsán

A sorozat azzal indokolta a döntést, hogy a munkálatok nem lennének időben készen. Ezzel pedig eldőlt, hogy Magyarországnak 2025-ig mindenképpen várnia kell, hogy a gyorsaságimotoros-vb vagy a Superbike-világbajnokság visszatérjen: korábban előbbire is volt esély, hiszen a MotoGP versenynaptárában a Kazah Nagydíj tartalékhelyszíneként szerepelt, és akár fogadhatta is volna a mezőnyt, hiszen a Sokol International Racetracken csak szeptemberben rendeznek futamot, az indiai hétvége helyett.

Mindez azonban nem jelenti, azt, hogy a fordulók száma tizenkettőről tizenegyre csökken. Bár az augusztus végi időpont betöltetlen marad, egyúttal azt is bejelentették, hogy október 11-e és 13-a között Estoril látja vendégül a sorozatot, annak utolsó előtti fordulójaként. A mezőny ekkor idén már másodszor látogat majd el Portugáliába, hiszen a hetedik fordulót Portimãóban tartják augusztus 9-e és 11-e között.

Az estorili pályán korábban négyszer mérkőzött meg a Superbike-vb mezőnye. Először 1988-ban, majd 1993-ban, a közelmúltban pedig 2020-ban és 2022-ben. Két éve mindhárom futam kiélezett, az utolsó körig tartó küzdelmet hozott Álvaro Bautista, Toprak Razgatlıoğlu és Jonathan Rea között, míg négy esztendővel ezelőtt itt biztosította be hatodik világbajnoki címét a brit versenyző.