back to top
2024. július 04. 19:17
KezdőlapMotoGPLorenzo szerint Acostával és Marc Márquezzel közel azon a szinten van a...

Lorenzo szerint Acostával és Marc Márquezzel közel azon a szinten van a MotoGP, amelyen Rossival volt

Jorge Lorenzo megszólalt Marc Márqueznek a Ducati gyári csapatához való igazolásáról. Korábbi vetélytársa szerint Márqueznek ezután „nem lehet több kifogása”. Lorenzo emellett más témákra is kitért, például a MotoGP népszerűségének növekedésére.

Az előző hét közepén jelentette be a Ducati, hogy a következő szezontól Marc Márquez váltja Enea Bastianinit a gyári istállójuknál. A nyolcszoros világbajnok átigazolásáról Jorge Lorenzo is elmondta a véleményét.

„Meglepődtem – mondta Lorenzo a DAZN egyik műsorában. – Először is az lepett meg, hogy Jorge Martín az Apriliához szerződött. Akkor teljesen egyértelművé vált, hogy a Ducati Marc Márquezt akarja. Pedig én korábban azt gondoltam, hogy neki [Márqueznek] jó lenne, ha a Pramacnál kapná meg a legújabb motort, de azóta már tiszta lett, hogy ennél sokkal ambiciózusabb volt a tervük, de ez csak [szerdán] derült ki. Márquez jól játszotta ki a kártyáit.”

Marc Márquez már tavaly elhatározta, hogy be kell kerülnie a Ducati gyári csapatához

„Gigi [Dall’Igna – az olasz gyártó versenyrészlegének vezérigazgatója – a szerk.] és a Ducati eredeti terve az volt, hogy mindkettőjüket megtartják, úgy, hogy Jorge öltözik pirosba, és Marc a Pramachoz kerül. De neki [Márqueznek] más tervei voltak, és kijátszotta a kártyáit azzal, hogy azt mondta, neki nem opció a Pramac, amivel kifejezte, hogy a piros motort akarja. Szerintem ekkor a Ducatinál megijedtek, és Marc megtartására az volt az egyetlen esélyük, ha őt ültetik a piros motorra. Szóval a »ha nem ültetnek a piros motorra, akkor elmegyek« fenyegetés végül is bevált.”

Más témákban is megosztotta a gondolatait a Ducati döntésével kapcsolatban. „Amiatt, hogy Márquez idén visszatért [az élmezőnybe], és újra győzelmekért harcol, illetve még amiatt is, hogy Pedro Acosta már ebben a kategóriában szerepel, nőtt a MotoGP közönsége – jegyezte meg Lorenzo. – Nem állítom, hogy már azon a szinten van, mint [Valentino] Rossi idején, de az is igaz, hogy talán ő a legmédiaérzékenyebb, és ennek fontos szerepe volt. A Ducati rájött arra, hogy bár [Márquez] már 31 éves, de még lehet kettő-négy jó éve. És így pirosban vonulhat majd vissza, mint a Ducati pilótája, ez pedig biztosan fontos szerepet játszott a döntésükben. És persze az eredmények is, amelyeket ő tud hozni.”

Acosta inkább Rossira szeretne hasonlítani, nem Marc Márquezre

„De most már nem lehet több kifogása, ahogy már maga Marc is elmondta. Bár ehhez hozzá kell tenni, hogy már 31 éves, és korábban súlyos sérülései voltak. Ő már elérte a maximumát, és innentől csak azt próbálhatja fenntartani, miközben a fiatalabb riválisai még fejlődhetnek. De ez az egyetlen dolog, amely ellene szól, és ez igazából egy kicsit kiegyenlíti az erőviszonyokat. Ha összehasonlítanánk a 2019-es [a sérülése előtti] Márquezt a 2019-es Peccóval, akkor az egyértelmű, hogy Marc három lépéssel előrébb járt. Most viszont szerintem már nem biztos, hogy Marc ugyanolyan motorral meg tudja verni [Bagnaiát].”

Végül arra is kitért, szerinte Bagnaia hogyan áll Márquez leigazolásához. „Pecco nem akarta, hogy elrontsák a hangulatot a bokszban – emlékeztetett Lorenzo. – Ez annyit jelent, hogy nem akart maga mellé egy olyan versenyzőt, mint Marc, nem akart egy gyors pilótát, aki meg tudja verni. Ez persze nem jelenti azt, hogy [Enea] Bastianini ne tudhatná [megverni]. De azért feltehetően jelenleg Márqueztől jobban fél.”

A Ducati elárulta, hogyan reagált Bagnaia, amikor megtudta, jövőre Marc Márquez lesz a csapattársa