back to top
2024. június 23. 04:09
KezdőlapMotoGPA KTM igazgatója szerint „nagyon szomorú”, hogy le kell mondaniuk Millerről és...

A KTM igazgatója szerint „nagyon szomorú”, hogy le kell mondaniuk Millerről és Augusto Fernándezről

Pit Beirer, a KTM motorsport-igazgatója sajnálja, hogy Enea Bastianini és Maverick Viñales leigazolása miatt sem Jack Miller, sem Augusto Fernández nem tudja náluk folytatni a pályafutását.

Csütörtök délelőtt a KTM bejelentette, hogy a nevet változtató szatellitcsapatuk jövőre az Enea Bastianini – Maverick Viñales párossal fog nekivágni a szezonnak. Az osztrák gyártó már korábban nyilvánosságra hozta, hogy Pedro Acosta a szezon végén elhagyja a francia alakulatot, és a következő szezontól Brad Binder mellett a gyári istállójuk „másik” pilótája lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy mind az Acosta által „leváltott” Jack Millernek, mind a mostani idényben eléggé haloványan teljesítő Augusto Fernándeznek el kell majd hagynia a mattighofenieket.

Hivatalos: Bastianini mellett Viñales is a KTM-nél folytatja

Miller a tavalyi szezonban érkezett meg a KTM-hez, előtte a Ducati gyári csapatát erősítette. Fernández szintén 2023-ban csatlakozott az osztrákok királykategóriás kötelékéhez friss Moto2-es világbajnokként. Így nem annyira meglepő, hogy Pit Beirer, a gyártó motorsport-igazgatója sajnálja az elengedésüket. Annak persze kimondottan örül, hogy nagyon versenyképes motorosokat sikerült igazolniuk.

„El lehet képzelni, hogy most mennyire boldogok vagyunk, hiszen így jövőre egy nagyon-nagyon ígéretes felállással tudunk kiállni – mondta Beirer. – Enea és Maverick személyeiben két újabb nagyon erős pilótát üdvözölhetünk majd a fedélzeten. De ez egyben azt is jelenti, hogy le kell mondanunk két olyan versenyzőről, akik jelenleg minket erősítenek. Nagyon rövid időablak nyílt arra, hogy ezt a két srácot leigazolhassunk. Szóval tényleg hihetetlenül izgatottak vagyunk amiatt, hogy milyen nagyszerű versenyzőink lesznek [2025-ben] is. Ez egy újabb lépés afelé, hogy az egész projekt fejlődjön.”

„De az nagyon szomorú, hogy Jackről és Augustóról le kell mondanunk – tette hozzá. – Nagyon reméltem, hogy Jacket vissza tudjuk vinni arra a szintre, amelyen neki lennie kéne. És nem számít, hogy mit hoz a jövő, ezzel valamit csinálnunk kell, mert nem így fogjuk befejezni a kapcsolatunkat. Én azt hittem, hogy mindkettőjüknek valamivel hosszabb időt tudunk adni, de végül a piaci nyomás ezt nem tette lehetővé. Ha nem élsz az ilyen lehetőségekkel, akkor többé már nem lesznek ilyen opcióid. Ezért hoztuk meg azt a nehéz döntést, hogy [Bastianinivel és Viñalessel] folytatjuk. Ez pedig egyfajta lemondással jár, de az nem volt a tervben, egyértelműen nem volt benne.”

Augusto Fernández: Itt nem szabad becsapnod magad, ha nem vagy elég gyors, jövőre már nem lesz ülésed

Bár Millernek mostanában nem sikerültek jól a versenyek, de azért nagyon értékes munkát végzett el.  „Nem titok, már korábban is mondtam, hogy Jack és a versenymérnöke, majd [erre alapozva] a csapat valami olyasmit csinált a motorral, amire korábban nem jöttünk rá – jelentette ki Beirer. – Így tehát a tavalyi szezon elején ők bővítették a KTM arzenálját. Új irányokat mutattak meg nekünk, amelyekbe korábban nem akartunk elmenni. Szóval egyszerűen jobbá tettek minket.”

„De már a tavalyi szezon második felében az volt a helyzet, hogy Brad sokkal többet profitált abból, amit Jack a motorral csinált, mint maga Jack – tette hozzá. – Szóval Jacknek tavaly kezdtek el problémái lenni, és ezekből azóta sem tudtunk kilábalni. De még mindig ki merem azt jelenti, hogy [Miller] jobbá tette a motorunkat, de sajnos úgy néz ki, hogy jelenleg talán ő profitál ebből a legkevesebbet. Viszont mi egyre jobb eredményeket érünk el, és ez remélhetőleg neki is segíteni fog abban, hogy még hosszú jövője legyen ebben a sportágban. Én tehát úgy érzem, hogy Jack még nem végzett.”

Miller: Nem tudom, hogy egy fekete macska futott át előttem, vagy átmentem egy létra alatt