back to top
2024. június 23. 20:54
KezdőlapMotoGPA gyári Ducati csapatfőnöke szerint Rossira még nem voltak felkészülve, szemben Marc...

A gyári Ducati csapatfőnöke szerint Rossira még nem voltak felkészülve, szemben Marc Márquezzel

Davide Tardozzi szerint most sokkal felkészültebbek, mint amikor Valentino Rossit leigazolták. A Ducati gyári alakulatának csapatfőnöke emiatt úgy gondolja, hogy nem lesz problémájuk Marc Márquez kezelésével.

Nemrég jelentette be a Ducati, hogy Enea Bastianini helyett a következő szezonban már Marc Márquez lesz Francesco Bagnaia csapattársa a gyári alakulatuknál. Jelenleg a bolognaiak motorja és talán a piros istálló is a legversenyképesebb a maga nemében. Ezt jól mutatja, hogy előző két idényben Bagnaia vihette haza a MotoGP trófeáját. Így nem kell nagy bátorság, hogy azt mondjuk, Márquez jövőre (is) ott lesz majd a mezőny legjobbjai között.

Azonban a Ducati már korábban is igazolt nagynevű pilótákat, akik végül náluk nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az első, akit itt meg kell említenünk, az Valentino Rossi. A Doktor 2011-ben és 2012-ben volt a bolognaiak versenyzője, és ezalatt csupán három dobogós helyet írhatott fel magának. A másik pedig Jorge Lorenzo, aki 2017-ben érkezett, és végül ő is csak két évet töltött el a gyártónál. Neki is hasonlóan alakult ez a kaland, mint Rossinak, hiszen bár ő nyert három futamot, de a tabellán csak a középmezőnyben végzett. A gyári istálló csapatfőnöke, Davide Tardozzi szerint azonban most már teljesen más helyzetben vannak, mint akkor, ezért nem félti Márquezt.

Az olaszok álma szertefoszlott, amikor Rossi feladta a küzdelmet a Ducatival

„Ennek most [Márquez leigazolásának] teljesen más tétje van a jelenlegi felkészültségünk miatt – nyilatkozta Tardozzi a GPOne.com-nak. – És ebbe maga a gyártó, a motor, a vezetés és a műszaki menedzsment is beletartozik. Az egy igazán nagy hiba volt, hogy amikor Valentino megérkezett, akkor nem voltunk [eléggé] felkészülve. A Ducati nem volt készen Valentino Rossi menedzselésére, ma viszont már sokkal inkább felkészültek vagyunk.”

„Valentino esetében totálisan rossz volt az időzítés, de Jorge Lorenzo szerintem egy hibát követett el, amikor túl korán aláírt a Hondához – tette hozzá. – Ha még néhány napot vár, akkor másképp alakulhatott volna ez a történet. Például Jorge 2017-ben észbontó köröket tudott menni Misanóban, szóval kár érte.”

Lorenzo világbajnok lehetett volna a Ducatival Marc Márquez súlyos sérülésének évében?

Tardozzi rámutatott egy konkrét körülményre, amely most segíti őket. „Mindenkit emlékeztetnék arra, hogy most már van nálunk egy kétszeres világbajnok – jegyezte meg. – És ha képes vagy Francesco Bagnaia menedzselésére, akkor nem látom be, hogy miért ne tudnád menedzselni Marc Márquezt is. Már nem azért, mintha Pecco bármilyen szempontból kevesebb lenne, mint Marc. Ő [Bagnaia] egy olyan versenyző, aki már megmutatta, hogy ha nyerni akar, akkor azt meg is teszi. És ráadásul azt a lehető legudvariasabb módon teszi, ezzel most a pályán kívüli történésekre gondolok. Pecco tudja, hogy mennyit ér, bízik magában, rendkívül magabiztos a motorral és a csapattal is.”