back to top
2024. július 02. 09:33
KezdőlapMotoGPMarc Márquez tehet arról, hogy a Pramac elhagyja a Ducatit? – erre...

Marc Márquez tehet arról, hogy a Pramac elhagyja a Ducatit? – erre utalt a csapat tulajdonosa

Paolo Campinoti, a Pramac tulajdonosa arról beszélt, hogy azért is választották a Yamahát a Ducati helyett, mert szemben az olasszal, a japán gyártónál „még hisznek a fiatal versenyzők projektjében”. Ezzel feltehetően arra utalt, hogy a bolognaiak nem Jorge Martínt, hanem Marc Márquezt igazolták le a gyári csapatukhoz.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, pénteken jelentették be, hogy a Pramac elhagyja a Ducatit, és jövőre már a Yamaha ügyfele lesz. Az olasz csapat váltása sokakat meglepett, már csak azért is, mert 2004 óta működnek együtt a bolognai gyártóval. A Holland TT alatt megkérdezték az istálló tulajdonosát, Paolo Campinotit, hogy mi volt a lépésük mögött álló gondolat.

Hivatalos: vége a Pramac és a Ducati házasságának, ismét lesz szatellitcsapata a Yamahának

„A mögötte álló gondolat az volt, hogy őszinte örömmel csatlakozunk ehhez a projekthez – nyilatkozta Campinoti a TNT Sportsnak. – Persze őrültségnek tűnhet, hogy a világbajnoki győztes motorról [a Ducatiról] Yamahára váltunk. De a Yamahának nagyon erős projektje van. Hiszünk benne, hogy együtt visszavihetjük a Yamahát oda, ahol lennie kellene. Rengeteg pénzt fektetnek be, ez egy nagyszerű cég. Hisznek a fiatal versenyzők projektjében, amelyben úgy tűnik, hogy a Ducati már nem hisz. Végül ez kissé megváltoztatta a látásmódunkat.”

Campinoti az „ez” szóval feltehetően arra utalt, hogy a Ducati vezetői nem a náluk nevelkedett, 26 éves Jorge Martínt, hanem a nagyobb névvel rendelkező, de már 31 éves Marc Márquezt igazolták le a gyári csapatukhoz, engedve a nyolcszoros világbajnok „zsarolásának”. Egyébként arra már mások is felhívták a figyelmet, hogy ezzel a lépéssel a gyártó szakított az eddigi, a fiatalokra építő pilótapolitikájával.

Marc Márquez leigazolásával a Ducati sutba dobta jól bevált receptjét, véli a veterán menedzser

A Yamahára áttérve, a japán gyártó jövő évi pilótafelállásában egyelőre csak Fabio Quartararónak van biztos helye, hiszen a francia motoros nemrég meghosszabbította a szerződését. Most pedig nagyon úgy fest, hogy a csapattársa személye sem fog változni. „Szándékunkban áll megújítani az Álex [Rinssel] kötött szerződésünket – mondta az olasz Sky Sportsnak Lin Jarvis, a Yamaha versenyrészlegének ügyvezető igazgatója. – Már beszélgetünk vele erről, több megbeszélésünk is volt. Ez persze egy fontos pillanat, de mi mindenképpen szeretnénk további két évre megújítani a szerződését. Meglátjuk, hogy ezt sikerül-e majd megtennünk.”

A Yamahát korábban szóba hozták azzal az Alonso Lópezzel, aki idén megnyerte a Moto2 szezonnyitó futamát. Jarvis elárulta, hogy még mindig érdeklődve figyelik a tehetséges fiatal pilóta teljesítményét. Ennek ellenére az elmondása szerint nem tűnik valószínűnek, hogy López jövőre már a Pramacnál fog versenyezni.

„Néhány évvel ezelőtt azt mondtuk, hogy ő [López] egy olyan versenyző, aki érdekel minket – emlékeztetett a szezon végén távozó sportvezető. – Továbbra is követjük a pályafutását, hogy amikor eljön majd a megfelelő idő arra, hogy fellépjen a királykategóriába, akkor el tudjunk gondolkodni [a leigazolásán]. De jelenleg a Pramacra koncentrálunk, és bár folyamatosan gondolkozunk az ilyen fiatal Moto2-es pilóták jövőjéről, nem tudom, hogy ez-e a megfelelő pillanat arra, hogy szerződtessük őket.”

26 év után távozik a Yamaha ügyvezetője, akinek fontos szerepe volt Rossi leigazolásában