back to top
2024. július 04. 21:29
KezdőlapMotoGPA Pramac tulajdonosa állítja, „száz százalék, hogy nem” Razgatlıoğlu fogja megkapni az...

A Pramac tulajdonosa állítja, „száz százalék, hogy nem” Razgatlıoğlu fogja megkapni az egyik Yamahájukat

Paolo Campinoti nemrég arról beszélt, hogy eddig még nem gondolkoztak a jövő évi pilótafelállásukon. Azonban a Pramac tulajdonosa még így is biztos abban, hogy Toprak Razgatlıoğlu nem fog hozzájuk igazolni.

Pénteken derült ki, hogy nagy változás fog beállni a Pramac háza táján: a Ducati első számú szatellitcsapata jövőre már a Yamaha ügyfele lesz. Ez egyben minden bizonnyal azt is jelenti, hogy az Apriliához igazoló Jorge Martín mellett Franco Morbidellit is elveszítik. Az olasz pilóta ugyanis pont azért hagyta el tavaly az iwataiak gyári alakulatát, mert nem találta meg az összhangot az M1-gyel.

Hivatalos: vége a Pramac és a Ducati házasságának, ismét lesz szatellitcsapata a Yamahának

A számukra új motorokra tehát új versenyzőket kell majd felültetnie a Pramac vezetőinek, de ők még nem tudják, hogy kik lesznek azok. „Most hoztunk meg egy nagyon nagy döntést [hogy Ducatiról Yamahára váltunk], szóval egyelőre még nem gondolkoztunk a pilótafelálláson – nyilatkozta Paolo Campinoti, az olasz csapat tulajdonosa a MotoGP hivatalos honlapjának. – Majd a következő hetekben meglátjuk, és akkor biztosan döntünk. Megpróbáljuk a lehető legjobb versenyzőket leigazolni, hogy ez a projekt sikeres legyen.”

A Ducati gyári alakulatának csapatfőnöke, Davide Tardozzi nemrég elárulta, hogy Campinoti szívéhez kimondottan közel áll Andrea Iannone. Az olasz pilóta idén tért vissza a versenypályára, miután letöltötte a doppingvétség miatt kapott négy éves eltiltását. Iannone pedig azóta rendszeresen megvillan a Superbike-világbajnokság mezőnyében, így az is felmerült, hogy újra MotoGP-versenyző lehet belőle. Akár az efelé vezető úton megtett lépésként is lehet azt értelmezni, hogy felvetődött, a Mániákus rövidesen tesztelheti a Yamaha királykategóriás gépét. „Személyesen tényleg kötődöm hozzá, de nem akarok senkiben illúziót kelteni… – mondta Iannone helyzetéről Campinoti. – Úgy értem, ha a Yamaha megengedi neki, hogy kipróbálja a motort, akkor nagyon boldog leszek. De ez nem az én döntésem.”

Kiderült, hogy ki volt az egyetlen versenyző, akitől Marc Márquez félt a Moto2-ben

Van egy másik mostani Superbike-pilóta is, akinek a MotoGP-be való megérkezéséről már évek óta pletykálnak: Toprak Razgatlıoğlu. A török motoros korábban, amikor még a Yamahát képviselte, tesztelhette a japán gyártó királykategóriás gépét, de végül nem jött össze neki a váltás. Részben ezért is igazolt át az idei szezonra a BMW-hez, amelynél nagyszerű teljesítményt nyújt, és így jelenleg vezeti a tabellát. Részben ennek köszönhetően pedig újra felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint jövőre már a MotoGP mezőnyének tagja lesz.

Razgatlıoğlu korábban három évig volt a Yamaha pilótája, az iwataiakkal szerezte meg a 2021-es Superbike-bajnoki címet is. Így szinte természetesen merült fel annak a lehetősége, hogy a japán gyártó új ügyfelénél mutatkozhat be a MotoGP-ben. „Ez szerintem csak… úgy értem, ez csak pletyka. Száz százalék, hogy nem [fog hozzánk kerülni]” – tisztázta Campinoti.

Érik a szenzáció? – menedzsere szerint Razgatlıoğlu elhagyná a Superbike-vb-t a MotoGP-ért

Így az már szinte teljesen biztossá vált, hogy Razgatlıoğlu esetleges váltása csak a Hondával – amely bizonyos értesülések szerint tett neki ajánlatot – történhet meg. A Yamaha gyári alakulata ugyanis már hosszabbított Fabio Quartararóval, és a terveik szerint Álex Rinst sem engedik el. A KTM-nek már nincs több gazdátlan motorja, az pedig szinte elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi helyzetben az Aprilia vagy a Ducati igazolja le az alanyai versenyzőt.