back to top
2024. szeptember 19. 20:57
KezdőlapMotoGP„Mindenki azt hitte, hogy nem tudja folytatni” – főnöke szerint Morbidelli tiszteletet...

„Mindenki azt hitte, hogy nem tudja folytatni” – főnöke szerint Morbidelli tiszteletet érdemel

Gino Borsoi méltatta Franco Morbidelli teljesítményét, aki rengeteget fejlődött az év eleje óta. A Pramac csapatmenedzsere szerint a 29 éves pilóta balesete után volt olyan pillanat, amikor mindenki azt gondolta, hogy itt a vége a karrierjének.

Franco Morbidelli nagy reményekkel igazolt a Pramachoz, hiszen bízott benne, hogy a Yamahánál mutatott szenvedés után a Ducatinál új erőre kap. A szezonja azonban nem is indulhatott volna rosszabbul, hiszen január végén borzalmas balesetet szenvedett a Superbike-vb portimãói tesztjén, amelyen a bolognai gyártó MotoGP-versenyzői is ott voltak.

Morbidelli szerint „nagyon komoly” volt a helyzet, semmire nem emlékszik a balesetéből

A 29 éves motoros olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a királykategória mindkét kollektív tesztjét ki kellett hagynia, ami egy márkaváltás után meglehetősen nagy érvágás. Mindez aztán meg is látszott a teljesítményén, és az idény elején előfordult, hogy a Hondánál szintén szörnyen kezdő Luca Marininél is lassabb volt. Azóta viszont rengeteget fejlődött, és jelenleg 73 ponttal a tizenkettedik helyen áll a tabellán, de Marco Bezzecchi csak azért előzi meg, mert neki van egy dobogója. Főnöke méltatta az idősebbik olasz pilótát.

„Igyekszem megfelelően megosztani a rendelkezésemre álló időt kettőjük között, mert mindketten megérdemlik azt a törődést, amelyre szükségük van a jó eredmények eléréséhez – utalt Morbidelli mellett Jorge Martínra is a SPEEDWEEK.com-nak adott interjújában Gino Borsoi, a Pramac csapatmenedzsere. – Morbidelli több figyelmet igényel, mert Jorgénak megvan a sebessége. Francónak pedig kell a mi támogatásunk, mert hozzá kellett szoknia a számára új Ducatihoz. Még meg kell tanulnia egy teljesen más motorral menni, mint amilyen a Yamaha, és kihozni magából azt a sebességet, amely megvan neki. Már több futamon is láttuk, hogy hihetetlen képességekkel és tehetséggel rendelkezik, és ezt apránként a felszínre is hozzuk.”

Nem volt véletlen, hogy Morbidellit a balesete után több mint egy hónapig nem engedték motorra ülni. A háromszoros MotoGP-futamgyőztes utólag maga is beszámolt róla, hogy a bukás sokkal rosszabbul is végződhetett volna. Ezt most Borsoi is megerősítette, és hangsúlyozta, ennek ismeretében igenis el kell ismerni honfitársa teljesítményét.

„Személy szerint nagyon örülök a Morbido által mutatott fejlődésnek – folytatta. – A portimãói balesete után tényleg bajban volt, és volt egy pillanat, amikor mindenki azt hitte, hogy nem tudja folytatni a versenyzést. Sokan azt gondolják, hogy az ötödik, a hatodik vagy a hetedik hely nem ér semmit. A színvonal azonban annyira magas, a motorok pedig olyan szinten vannak manapság, hogy tiszteletet érdemel, ha valaki bekerül az első tízbe. Főleg, annak tudatában, hogy Morbidelli honnan indult, nagy tisztelet jár neki, mert ez csak keveseknek sikerült volna.”

Morbidelli Marc Márquezzel beszélve jött rá, hogy sokkal rosszabbul is járhatott volna bukása után

Morbidellinek a Katari és a Portugál Nagydíjon esélye sem volt a pontszerzésre, majd az austini, illetve a jerezi főfutamon egyaránt bukott. Onnantól kezdve viszont kivétel nélkül a legjobb tízben zárta a vasárnapi viadalt, amikor célba ért, ez utóbbi csak Le Mans-ban nem történt meg. Pedig előfordult, hogy kifejezetten nehéz helyzetből indult.

„Az elsőhöz képesti lemaradásról és a versenytempóról van szó – fogalmazott Borsoi. – Vasárnap Silverstone-ban, amikor tudtuk, hogy nem érhet el jó eredményt, mert le kellett töltenie a dupla hosszú körös büntetését, olyan megközelítést kerestünk, amely az egész versenyen motiválja. Azt mondtuk neki, hogy tekintse a futamot edzésnek, és azt akartuk, hogy a viadal utolsó körében ugyanolyan gyors vagy még gyorsabb legyen, mint az elején. A Sachsenringen az első körökben nagyszerű teljesítményt nyújtott, ott volt az élmezőnyben, aztán visszaesett. Ha viszont az ember dobogóra akar állni, akkor kiegyensúlyozott teljesítményt kell mutatnia. Ezen dolgoztunk. Nem gondoltam, hogy Silverstone-ban bekerül a legjobb tízbe, ez nagyon szép szereplés volt. Sikerült konzisztensen mennie, és nagyszerű eredményt szállított.”