back to top
2024. szeptember 19. 16:03
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu nem épült fel időben, ki kell hagynia a Superbike-világbajnokság következő fordulóját

Razgatlıoğlu nem épült fel időben, ki kell hagynia a Superbike-világbajnokság következő fordulóját

Nem haladt elég gyorsan Toprak Razgatlıoğlu felépülése, így a Magny-Cours-ban megsérült török pilóta nem tud motorra ülni a Superbike-világbajnokság következő, cremonai fordulójában. A BMW Markus Reiterbergert kérte fel Razgatlıoğlu helyettesítésére, akivel idén a motoros Endurance Világbajnokság futamain lehetett találkozni.

A Superbike-világbajnokság másfél héttel ezelőtt Magny-Cours-ban vendégeskedett, de ebben sok öröme nem volt a mezőnynek. A franciaországi pálya ugyanis valóságos csatatérré változott, olyan ütemben buktak rajta a pilóták. Ez pedig sajnos többek esetében is elhúzódó következményekkel járt. Az már tegnap kiderült, hogy az első futamon eleső Jonathan Rea nem tud résztvenni a most hétvégi fordulóban, amelynek a naptárba idénre bekerülő Cremona ad otthont.

Rea kihagyja a Superbike-vb következő fordulóját, egy nemrég visszavonult pilóta helyettesíti

Szerdán aztán nyilvánosságra hozták, hogy Toprak Razgatlıoğlu sem fog motorra ülni. A török pilóta nagyon szerencsétlenül bukott a második magny-cours-i szabadedzésen, nekicsapódott a gumifal szélének.  Emiatt aztán kórházba szállították, ahol fény derült arra, hogy légmell alakult ki nála. Ebből pedig nem sikerült időben felépülnie, így nem tudja vállalni a megmérettetést. Viszont Razgatlıoğlu kimondott célja, hogy a jövő héten esedékes aragóniai fordulóban már ott legyen.

„Szerettem volna már Cremonában újra a pályán lenni, de az enyhe légmellből való felépülés tovább tart, mint ahogy azt reméltem – olvashatóak Razgatlıoğlu szavai a Superbike-vb hivatalos honlapján. – Az az igazán fontos, hogy teljesen felépüljek, szóval mostantól az a célom, hogy a következő versenyhétvégén a MotorLand Aragónon visszatérjek. De addig még várnunk kell, és lépésről lépésre haladnunk. Egy dolog biztos: amint lehet, amikor az egészségem engedi, visszaszállok a bajnoki küzdelembe! Cremonában a csapatomnak fogok szurkolni, és remélem, hogy a BMW-t az élen és a dobogón láthatom. Nagy köszönet mindenkinek, aki támogatott ebben a nehéz időszakban – hamarosan újra találkozunk a pályán!”

Rea sikított Razgatlıoğlu bukásánál, szerinte könnyen „katasztrofális következményei” lehettek volna

Az állandó mezőny három másik BMW-pilótája mellett Cremonában Markus Reiterberger próbálhatja majd valóra váltani Razgatlıoğlu „kívánságát”. A német motorosnak ismerős lesz a Superbike-vb közege, hiszen 2013-as bemutatkozása után 2016-ban és 2019-ben is teljes szezont futott a sorozatban. Ebben az időszakban – ahogy egész felnőtt pályafutása alatt – végig a bajor gyártót képviselte. A legjobb eredménye egyébként az első 2016-os thaiföldi futamon elért ötödik helye volt.

Viszont Reiterberger nem a Superbike-vb-n tudott kiteljesedni, hanem sokkal inkább a rangos Nemzetközi Német Bajnokság (IDM) Superbike 1000-es kategóriájában, amelyben négy bajnoki címet gyűjtött, legutóbb 2022-ben ért fel a csúcsra. A négy trófeával pedig ő áll a sorozat ezen géposztályát tekintve az örökraglista élén. Ráadásul a Superstock 1000-es Európa-bajnokság 2018-as és Ázsia-bajnokság Superbike kategóriájának tavalyi idényében is őt koronázták meg. Idén a motoros Endurance Világbajnokságon mutatta meg a tudását a 37-es rajtszámú egység tagjaként. Ezt pedig eredményesen tette, hiszen a naptár mindkét 24 órás viadaláról egy harmadik hellyel távozott.

„Mindenekelőtt minden jót és gyors felépülést kívánok Topraknak – kezdte Reiterberger. – Cremonában arra fogok koncentrálni, hogy a lehető leginkább támogassam a csapatot és a teljes BMW-t. Ismerem a motort, a csapatot és a Superbike-világbajnokságot is, így nem lesz gond a sebesség felvételével. A magam részéről az lesz a célom, hogy mindent megtegyek annak érdekében, hogy Toprak egy jól felkészített BMW-vel induljon el az utolsó futamokon, és harcoljon meg a világbajnoki címért, amelyet ebben a szezonban ő igazán megérdemel.”

Bemutatkozik a Superbike-világbajnokság egyik új helyszíne