back to top
2024. szeptember 25. 09:30
KezdőlapMotoGPA gyári Honda a legjobb idei hétvégéjét hozta Misanóban, Mir először tudta...

A gyári Honda a legjobb idei hétvégéjét hozta Misanóban, Mir először tudta „igazán nyomni”

A Honda gyári csapata az idei legjobb hétvégéjét jegyezhette fel az Emilia-romagnai Nagydíjon. Joan Mir és Luca Marini ugyanis összesen 9 pontot szereztek, ami közel a fele az addigi termésnek. A főfutam után mindketten elégedetten értékeltek, bár Marini arra is kitért, hogy miben kell még mindenképpen javulniuk.

Az elmúlt időszakban szinte csak lehangoló szövegkörnyezetben említették a Honda MotoGP-programját az emberek. A gyári csapatra pedig ez külön is igaz, tekintve, hogy nemrég vált hivatalossá, a Repsol 30 év után kivonul az istálló mögül. Viszont az Emilia-romagnai Nagydíjat követően végre öröm szállhatta meg az aszakai központot.

Hivatalos: véget ér a gyári Honda és a Repsol legendás együttműködése

A gyári alakulatuk duója ugyanis összesen 9 pontot szerzett a második misanói forduló során, vagyis pontosabban annak főfutamán. Ez pedig majdnem a 40 százaléka a teljes idei termésüknek, ami 25 pont. Ebből Joan Mir egy vasárnapi tizenegyedik hellyel vette ki a részét, ami az idei legjobb főfutamon elért eredménye volt. Nem véletlen, hogy a 27 éves pilóta elégedetten értékelte a viadalt, pedig az elég nehezen indult neki.

„A vasárnapi valóban egy jó verseny volt. Ez volt az első alkalom, amikor igazán tudtam nyomni és jól motorozni, illetve amikor élveztem, hogy a motoron ülök – mondta Mir. – Jól rajtoltam, de aztán Raul [Fernández] túl optimistán ment be az az első kanyarokba, ami miatt szélesre futottam, és visszaestem az utolsó helyre. De azután összeszedtem magam, és elkezdtem előzgetni a többieket.”

„Különösen a futam második felében tényleg elégedett voltam a teljesítményemmel – értékelte magát. – És nemcsak az előzésekkel, hanem a köridőkkel is, amelyek nagyjából ugyanolyanok voltak, mint a legjobb tízben lévőkéi. A tizenegyedik hely jó eredmény ahhoz képest, ahol tartunk. Nagyon jó volt látni a hétvége során elért javulást. Köszönetet kell mondanom a csapatnak is, jó munkát végeztek, hogy folyamatosan javulni tudjunk. Ez a hétvége biztató volt, és mindannyiunknak egy lökést jelent.”

Így áll a MotoGP-tabella az Emilia-romagnai Nagydíj után

Luca Marininek szintén sikerült megvillannia. A sprinten elért tizenötödik helyével előbb megismételte az addigi legjobb idei eredményét, amit aztán a főfutamon tizenkettedikre javított. „Nagyon elégedett vagyok ezzel a hétvégével – kezdte Marini. – Végig élveztem, ráadásul sok pozitívumot tudtunk elvinni. Egy egész jó csomag állt össze a japánok által elvégzett fejlesztések által. Az összes mérnök jó munkát végzett, és ez most már az eredményeinken is kezd látszani.”

„Viszont az első három kör továbbra is elég nehéz volt a hátsó gumi miatt – árulta el az olasz pilóta. – Szóval ezen még dolgoznunk kell, mert még a tizenötödik helyről indulva is hiányzik valami az első körökben. Ez pedig megakadályoz minket abban, hogy a futam elején is harcoljunk a többiekkel. Az új aerocsomag sokat segített, és sok más apróbb területen is javítottunk az elmúlt néhány teszten. Optimistán mehetünk Indonéziába, bízva abban, hogy így folytatjuk. Köszönöm minden csapattagnak, akik egész évben keményen dolgoztak, és koncentráltak maradtak.”

Másképp látták a Honda pilótái a misanói tesztet, Mir többet várt, míg Marini a pozitívumokat emelte ki