back to top
2024. október 06. 00:32
KezdőlapMotoGPÓriási dráma, Martín az élről bukva ajándékozta Bagnaiának a diadalt, mindkét Márquez...

Óriási dráma, Martín az élről bukva ajándékozta Bagnaiának a diadalt, mindkét Márquez a dobogón

Francesco Bagnaia nyerte a Német Nagydíjat a MotoGP-ben Marc és Álex Márquez előtt, miután a szinte végig magabiztosan vezető Jorge Martín eldobta a motort a hajrában. A címvédő ezzel átvette a vezetést a tabellán.

A Moto3-as és a Moto2-es viadal után szokás szerint a MotoGP főfutamával zárult a Német nagydíj hétvégéje. A pole pozícióból a sprintet is megnyerő Jorge Martín indult, mellőle a Trackhouse versenyzői, Miguel Oliveira és Raúl Fernández várhatták a rajtot. A kétszázadik világbajnoki futamát teljesítő Francesco Bagnaia a negyedik, míg a Sachsenringen korábban MotoGP-versenyen veretlen Marc Márquez a tizenharmadik pozícióból startolt, utóbbi a századik királykategóriás viadalán részt vevő Fabio Quartararo mellől. A kvalifikációhoz képest csak az utolsó két helyen változott a sorrend, miután a szabadkártyával szereplő Stefan Bradlt megbüntették, így az Álex Rinst helyettesítő Remy Gardner mögül, az utolsó pozícióból kezdte meg a versenyt. Ami a gumiválasztást illeti, előre mindenki kemény, háulra pedig közepes abroncsot tett fel.

Martín pályacsúccsal verte meg a Trackhouse párosát, Marc Márquezzel csúnyán kiszúrtak az időmérőn

Martín jól rajtolt, de az 1-es kanyarban Oliveira bebújt mellé, de meg tudta tartani a vezetést, míg Raúl Fernándezt Bagnaia ás Álex Márquez is megelőzte. Sőt, a Trackhouse spanyol versenyzőjét aztán Franco Morbidelli és Maverick Viñales is maga mögé utasította. Marc Márquez a kilencedik pozícióban tudott elfordulni.

Bagnaia aztán hamar elment Oliveira mellett, így üldözőbe vehette Martínt a vezetésért, és hamar fel is zárkózott rá. Sőt, ahogyan Oliveirát, úgy márkatársát is az utolsó kanyarban előzte meg, így a 3. kört már ő kezdte meg az élen. Morbidelli eközben egészen a harmadik helyig jött fel, és utolérte csapattársát.

 

Az 5. körben mindkét Gresini megelőzte az előtte lévő Trackhouse Apriliát, így feljöttek a negyedik, illetve a hetedik helyre. Enea Bastianini szintén megtámadta Raúl Fernándezt, de a következő kör 1-es kanyarjában túlságosan lecsúszott az ideális ívről, így a spanyol pilóta vissza tudott szúrni mellé.

A 7. körben aztán ismét változott az élen álló személye, hiszen Martín bebújt Bagnaia mellé, és el tudott fordulni az 1-es kanyarban. Nem sokkal később Marc Márquez és a mögötte lévők javítottak egy pozíciót, ugyanis Viñales kiszánkázott a kavicságyba, így visszaesett a tizennyolcadik helyre, a két gyári Honda közé.

A 9. körben Bagnaia kicsit lecsúszott az 1-es kanyar ideális ívéről, és Morbidelli el tudott menni mellette, így a két Pramac vezette a viadalt. Sőt, a címvédő a kör végére a címvédőnek már Álex Márquez ellen kellett védekeznie, miközben hátrébb Fabio Di Giannantonio a bokszba hajtott, és feladta a versenyt.

Morbidelli aztán olyannyira ellépett Bagnaiától, hogy igencsak megközelítette Martínt. Néhány körön belül azonban változott a helyzet, és a címvédő utolérte honfitársát. A 15. körben aztán meg is volt az előzés a 12-es kanyarban, de Martín előnye már több mint 1 másodperc volt. Marc Márquez eközben hosszú idő után el tudott menni Oliveira mellett, így feljött az ötödik pozícióba.

A következő körben Álex Márquez is megtámadta Morbidellit, de nem tudott elmenni márkatársa mellett. A 17. körben viszont már sikerült az előzés, ahogyan Bastianininek is, így ekkor a Ducati motorjai álltak az első hat helyen. Ennek kis híján a 22. körben vége volt, ugyanis Morbidelli hibázott az 1-es kanyarban, majd rázárt a mellé bebújó Marc Márquezre, utóbbi pedig kis híján elesett az összeérés következtében.

A nyolcszoros világbajnok motorjáról ráadásul le is repült egy plexidarab, de így is maga mögött tudta tartani a ráeső Bastianinit. A páros aztán ismét utolérte Morbidellit, és a 25. kör utolsó kanyarjában a spanyol pilóta meg is előzte a Pramac motorosát, amivel feljött a negyedik pozícióba. Bastianini szintén támadott, de nem tudta követni a Gresini pilótáját. A következő körben aztán összejött neki az előzés, de honfitársa vissza tudott jönni elé, és ezt néhány másodperccel később ismét eljátszották.

A 28. körben aztán Bastianini végleg megelőzte Morbidellit, utóbbi csapattársa viszont a következő kör elején sokkal rosszabbul járt, ugyanis félmásodperces előnyben elesett az élről. Bagnaia ezzel átvette a vezetést, míg Marc Márquez feljött a második pozícióba, miután testvére lényegében elengedte.

Ezzel Bagnaia megnyerte a futamot, és 10 pontos előnnyel átvette a vezetést a tabellán. Marc Márquez a második helyével elvesztette a veretlenségét, de egyrészt sérülten, sérült motorral ez is bravúrnak számít, másrészt a dobogós helyezéseket tekintve még mindig makulátlan a Sachsenringen, míg öccse először állhat idén a pódiumon.

A MotoGP sachsenringi főfutamának végeredménye