2024. április 20. 14:03
KezdőlapMagyarokFarkas Kevin lenyűgöző teljesítményt nyújtott a szezon főpróbáján

Farkas Kevin lenyűgöző teljesítményt nyújtott a szezon főpróbáján

Farkas Kevin először ült a KTM RC 250 RS motorján, de máris a mezőny első részében találta magát. Nem semmi kezdés a fiatal magyartól a portimãői teszten a nyitóhétvége előtt…

Két rekordot döntő tesztnap, tökéletes körülmények között Portimãóban, a világ leggyorsabb tinédzserei közül 26-an készültek fel a Red Bull MotoGP Rookies Cup 17. szezonjára. A KTM RC 250 Rs aerodinamikai frissítései, amelyek a KTM MotoGP programjában úttörő szerepet játszó és a Moto3-as világbajnokság motorjaihoz kifejlesztett részleteket vették át, nyilvánvalóan hozzásegítették a mezőnyt a rekordöntéshez. Nem csak a visszatérő versenyzők voltak gyorsak, eloszlatva minden olyan elképzelést, hogy kiszámítható lenne, kik küzdenek majd az idei győzelmekért. A bajnok kiléte 14 versenyen dől majd el, kezdve a március 25-i Portugál Nagydíjjal.

„Biztos öregszem” –  mondta a motoros edző, Gustl Auinger. „Egyszerűen le vagyok nyűgözve ezektől a srácoktól. Csodálatos volt, hogy tavaly ismét volt válogatóversenyünk, miután néhány évet kihagytunk. Bíztam benne, hogy látunk néhány gyors versenyzőt, de biztos voltam abban, hogy kell néhány verseny, mire felveszik a tempót. A tegnapi első edzésen még ki lehetett venni az újoncokat, de a második edzésen már ott voltak, ugyanolyan erősnek tűntek és ugyanolyan gyorsan motoroztak, mint a másod- és harmadéves újoncok.”

A pilóták között ott van a magyar versenyző, Farkas Kevin is.

Kevin Farkas
Fotó: Red Bull Content Pool

Farkas Kevin 2022-ben nyolc pódiumos helyezéssel a 2. helyen végzett a Road To MotoGP Northern Talent Cup utánpótlássorozatában, olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtva, amire a Dorna szakemberei is felfigyeltek. Sérülése miatt a szezon végén nem volt esélye arra, hogy elhódítsa a bajnoki címet, de szereplése így is elég volt ahhoz, hogy észrevegyék őt.

Farkas Kevin szezonja a nívós sorozatban el sem kezdődött még, de máris újabb kihívást jelentett be

A héten ő is a Red Bull Rookies Cuppal tesztelt Portimãóban, nem is akármilyen eredménnyel. Kevin egy az újoncok közül, és először ült a motoron a Red Bull Rookies Cup mezőnyében. A magyar versenyző egyből lenyűgöző teljesítményt nyújtott. A tesztet a 11. helyen fejezte be, mindössze 1 másodperccel lemaradva a legjobb időt teljesítő, tavalyi 4. helyezett Angel Piqueras mögött. Ez egy igen előkelő helyezés azután, hogy összesen 2 napot töltött a motoron.

Red Bull Rookies Cup
Farkas Kevin 56-os rajtszámmal Fotó: Red Bull Content Pool

Kevint a teszten tapasztaltakról kérdeztük. A magyar pilóta első alkalommal ült versenygépén, ami új volt számára, ahogy a Red Bull Rookies Cup légköre is, de ő egyáltalán nem illetődött meg az új kihívásoktól, sőt… „Különleges érzés volt, amikor először ráültem a motorra, még mindig hihetetlen, hogy a Red Bull Rookies Cupban megyünk. Különös érzés volt, de csak a pozitív értelemben.” – mondta a tehetség.

A Northern Talent Cup után ez egy óriási lépcső a 16 éves pilóta számára, minden tekintetben. „Máshogy kell kezelni ezt a motort, mint az NTC-s gépet, hozzá kellett szoknom pl. ahhoz is hogy motorfék nincs, a váltást is egy kicsit máshogy kell kezelni, szóval másabb, illetve erősebb is nyilván, más kialakítású a motor.”

Farkas Kevin
Fotó: Farkas Kevin FB oldala

A paddock hangulata kihatással lehet a versenyzőkre is, de Kevin nem érez nagy különbséget ahhoz képest, amit a korábbi mezőnyökben tapasztalt. „A hangulat ugyanolyan, nyilván számomra most ez egy kicsit különlegesebb, hiszen ez a Red Bull Rookies Cup, de körülbelül ugyanolyan, mint egy NTC-s hétvégén, boldogság van, odafigyelünk egymásra. Élvezem a hangulatot a paddockban.”

A tesztnapok lényege nyilvánvalóan a motorral való ismerkedés, főleg egy újonc esetében. Kevinnek ez nagyon jól sikerült. Szerintem az eredmény jól tükrözi, hogy mennyire sikerült jól összeszokni a motorral. Újoncként 1 másodpercre lenni az elsőtől elég nagy eredmény úgy, hogy én kettő napot ültem a motoron, a top 10-ben pedig sokan vannak olyanok, akik 2-3 éve mennek ezzel a géppel. Szóval jól sikerült az összeszokás, még kell egy kis idő nyilván, hogy teljes mértékben komfortos legyen, de jó úton haladunk, nem tartok ettől. A beállításokat másodjára sikerült megtalálnunk, elég pozitív a visszhang.”

Farkas Kevin és mérnöke
Fotó: Farkas Kevin FB oldala

Minden versenyző számára, de az újoncoknak kifejezetten lendületet adhat a paddock visszhangja teljesítményükre. Kevin pozitív visszajelzéseket kapott a paddockból: „Senki nem várt engem a top10 környékére, inkább a 15 és 20 közötti pozíciókba, 2,5 – 3 másodperces lemaradással az elsőhöz képest, mivel ez az általános tapasztalat a Talent Cupokból érkezőkről, általában nagyobb lemaradással kezdenek, mint mások. Nagyon pozitív volt a visszhang, mindenki elégedett volt a munkámmal, a teljesítményemmel, én is a sajátommal, úgyhogy elég jó visszhangokat kaptunk.”

Végezetül egy költői kérdést tettünk fel Kevinnek, várja-e az első versenyt: „Hogyne várnám, ha tehetném haza se mennék. Nagyon várom az első versenyt, addig is készülünk.”

Farkas Kevin első versenye a Red Bull Rookies Cupban jövő hétvégén lesz Portimãóban, a MotoGP nyitóhétvége betétfutamaként.