2024. április 18. 20:58
KezdőlapMotoGPA Yamaha sztárja elárulta, milyen változtatásra kényszerítette őt a sérülése

A Yamaha sztárja elárulta, milyen változtatásra kényszerítette őt a sérülése

Fabio Quartararo sérülése miatt kicsit más felkészülésen van túl, mint amilyenhez hozzászokott. A francia versenyző így is egyértelmű célkitűzéssel vág neki a szezonnak, ahogyan csapattársa, Franco Morbidelli is.

A Yamaha révén megkezdődött a bemutatók sora a MotoGP-ben, és az eseményről természetesen a versenyzők sem hiányozhattak. Fabio Quartararo és Franco Morbidelli is megkapta az ilyenkor megszokott kérdést, hogy mit akar elérni a következő idényben, és mindketten egyértelmű célkitűzéssel vágnak neki a szezonnak. Előbbi még úgy is, hogy a felkészülése nem alakult ideálisan.

Íme az első fecske, a Yamaha bemutatta idei motorjának festését – kép, videó

December közepén ő maga számolt be arról, hogy motokrosszozás közben elesett, és eltörte a bal kezét. A műtétet elkerülte, de, ahogyan akkor fogalmazott, pihenőre volt szüksége, ami a felkészülésére is kihatással volt. A francia pilóta elárulta, hogy egészen mostanáig nem is motorozhatott, és a kiesett munkát más formában igyekezett pótolni.

Újabb baleset érte a MotoGP-világbajnokot, edzés közben törte el a kezét (kép)

Igen, bő egy hónapja volt egy kis sérülésem, de sokkal jobban érzem magam – nyilatkozta a Yamaha bemutatóján. – Jövő héten visszaülök a motorra, amit nagyon várok. Intenzív hónap volt, de alig várom, hogy ismét két keréken eddzek. Még nem versenyzés [céljából], csak hogy újra megszokjam az érzést, és visszanyerjem a karom erejét. Hiányzott már, hiszen ebben a hónapban a téli hétvégéken általában motoron tréningezünk, de idén sajnos sokkal inkább a kardióra helyeztem a hangsúlyt.”

Quartararo hiába kezdte jól a tavalyi szezont, nem tudta megvédeni a világbajnoki címét, hiszen Francesco Bagnaia 91 pontos hátrányból fordítani tudott vele szemben. Ugyanakkor abban az idényben is próbálta megtalálni a pozitívumokat, és bízik benne, hogy idén sikerül visszavágni az olasz versenyzőnek, illetve a Ducatinak.

Természetesen – válaszolta arra a kérdésre, hogy valóban a vb-címet tűzte-e ki célul 2023-ra. – A 2021-es év jobb volt, mint a tavalyi, de sokat tanultunk belőle. Úgy vélem, hogy ez segíteni fog nekünk, hogy idén egy pozíciót előrelépjünk. Ezzel együtt lépésről lépésre fogunk haladni. Szerintem készen állok rá, a Yamaha, illetve a csapat pedig nagyon keményen dolgozott.”

A 23 éves pilóta később egyértelműen leszögezte, hogy egy cél lebeg a szeme előtt, és harcolni akar a végső győzelemért, ennek kapcsán pedig hisz az istállóban. Ami csapattársát illeti, Morbidelli alighanem ennél valamivel szerényebb eredménnyel is beérné. Az olasz pilóta tavaly borzalmas szezont produkált, de idén vissza akar kapaszkodni a legjobbak közé.

Álcafestést leplezett le a Yamaha – galéria

Azt mondják, hogy az ember akkor tanul a legtöbbet, amikor vereséget szenved – kezdte. – Ez esetben én rengeteget tanultam tavaly. Alig várom, hogy visszatérhessek [az élmezőnybe]. Ahogyan mondtam alkalmazkodnom kellett az új csomaghoz. Ez beletelt némi időbe, de, különösen az előző szezon vége felé, ráéreztem valamire. Ezt át akarom menteni az idei évre, és még inkább ki szeretném virágoztatni. Meglátjuk, mi történik.”

Morbidelli szavai alapján minden adott ahhoz, hogy legalább a közelébe kerüljön az összetettbeli második helyet hozó 2020-as formájának. A háromszoros MotoGP-futamgyőztes úgy véli, megfelelően dolgozik, és a plusz egy évnyi tapasztalatnak is köszönhetően összhangba került a csapattal. Hozzátette, szerinte felfelé ívelő periódusban van, így bízik benne, hogy szűk két év után ismét dobogóra tud állni.