2024. március 28. 11:18
KezdőlapMotoGPA Yamaha csapatfőnöke elmondta, mi az elvárás küszködő versenyzőjével szemben

A Yamaha csapatfőnöke elmondta, mi az elvárás küszködő versenyzőjével szemben

Franco Morbidelli egyre nagyobb nyomás alatt áll. Vagy bizonyít 2023-ban, vagy elengedi a kezét a Yamaha. Vajon mennyi ideje maradt az olasz versenyzőnek a bizonyításra?

Franco Morbidelli katasztrofális szezonokon van túl. 2020 óta gyakorlatilag nem találja a helyét a Yamaha nyergében. Az idei év vízválasztó lesz 2017 Moto2 világbajnokának. Drasztikusan javulnia kell az olasz pilótának, nincs több ideje arra, hogy összeszokjon a japán márka motorjával. Valentino Rossi pártfogoltja hatodik MotoGP-szezonját kezdi meg 2023-ban, ebből az ötödiket a hangvillások versenygépén. A tavalyi összetettbeli 19. helyezésén jócskán van mit faragnia…

Míg csapattársa, Fabio Quartararo komoly áttörést ért el a portimãói teszt utolsó napján, addig Morbidelli ismét nehezen boldogult. A tesztet csupán a 19. helyen fejezte be, kicsivel több mint 1 másodperces lemaradással Bagnaia mögött. Csapattársa a 3. helyen tudott végezni a Ducati-pilóták gyűrűjében. Ezzel együtt Morbidelli úgy érzi, hogy kicsi javulással is feljebb ugorhatna a sorrendben.

A Ducati űridőt ért el, miközben a Yamaha megtalálta azt, amit a Honda régóta keres

„Sűrű tesztnapok voltak. Sok mindent kipróbáltunk, sok mindent csináltunk, és sokat teszteltünk – erre való a tesztelés, szóval örülök ennek. Fontos lesz, hogy jól kielemezzük az összegyűjtött adatokat, és a megfelelő döntéseket hozzuk meg a versenyhétvégére. A tabellára nézve rossznak tűnhet az eredményünk, de a valóságban nem olyan nagy a lemaradás, és egy kisebb javulással is előrébb kerülhetünk a sorrendben.”mondta az olasz pilóta.

Morbidellinek el kell kezdeni közeledni világbajnok csapattársához, hiszen helyére többen is sorban állnak, többek között a Superbike-világbajnok Toprak Razgatlıoğlu és a Ducati pilótája, Jorge Martín is úgy tűnik bejelentkezett az ülésre. Mostantól a rendszeres top tízes helyezés az elvárás az olasz felé, annak ellenére, hogy a Ducati és az Aprilia látszólag előnyben van a mezőny többi tagjával szemben.

Arról, hogy a japán gyártó mit szeretne látni Morbidellitől, Massimo Meregalli, a Yamaha csapatfőnöke elmondta: „Alapvető és fontos lesz számára, hogy bizonyítsa, hogy gyors. Mert mindannyian tudjuk, hogy mire képes. Tavaly Sepangban jó teljesítményt nyújtott. Ezt várjuk az idei szezonban is. Láttam, hogy sokkal agresszívabb volt. Remélem, hogy olyan helyzetben lesz, amilyenben lennie kell.”