2024. április 16. 17:31
KezdőlapMotoGPNagy váltásra is készen áll a világbajnok-versenyző?

Nagy váltásra is készen áll a világbajnok-versenyző?

Toprak Razgatlıoğlu és a Yamaha szerződése a szezon végén lejár. A török világbajnok arról beszélt, hogy milyen tervei vannak a jövőre nézve.

Számos alkalommal szóba került már, hogy Toprak Razgatlıoğlu MotoGP-motort tesztelt, a királykategóriába szerződne, a Yamaha is számít rá. A török versenyzőt tartják a Yamaha gyári motorján a legfőbb befutónak, amennyiben Franco Morbidelli idei szezonja is gyenge lesz.

2021-ben többször szóba került, hogy Toprak Razgatlıoğlu 2022-re a MotoGP-világbajnokságra váltana. A török azonban előbb a Superbike bajnoki címét akarta elnyerni, a Yamaha MotoGP-s vezetői pedig nem várhattak olyan sokáig a szerződtetésével. A 26 éves versenyző szerződése a szezon végén lejár, a török pilóta pedig a MotoGP-be vágyik, de nem minden áron.

„Még nincs mit bejelenteni, de most már az az álmom, hogy MotoGP-ben versenyezzek. 2021-ben Superbike-világbajnok voltam, most pedig a MotoGP-t tartom szem előtt. Miért ne próbálnám meg ott?”

Razgatlıoğlu a speedweek.com-nak elárulta, hogy nem feltétlenül a Yamaha az egyetlen opció számára a királykategóriában.

„Az Aprilia nagyon jó, sokat fejlődtek. A szerződésem a Yamahával az idei szezon után lejár. Lehet, hogy újra velük szerződök, lehet, hogy egy másik márkához megyek. Még korai lenne bármit is mondani, valószínűleg csak az év közepén születik döntés. Remélem, hogy jövőre már a MotoGP-ben versenyezhetek. A MotoGP-ben minden motor közel van a másikhoz, de mindenki láthatja, hogy a Ducati nagyon erős. Csakúgy, mint a Superbike-világbajnokságban. De a Yamaha 2021-ben világbajnok volt, miért ne fejlődhetne és hozhatna egy erős motort jövőre?”

Razgatlıoğlu: Nem megyek a MotoGP-be csak azért, hogy ott legyek

Franco Morbidelli argentin hétvégéje a vártnál sokkal jobban sikerült, két negyedik hellyel utazhatott haza. Azonban ez sem garancia arra, hogy a hangvillásoknál lesz maradása, bár nagyon korai ezt megítélni, hiszen csupán 2 hétvégén vagyunk túl.

„Yamaha-versenyzőként a Yamahánál van a legjobb esélyem. A mai állás szerint van hely számomra a gyári csapatban a jövő évre. Ha ez nem jön össze, akkor lehet, hogy más csapatoknál is körbenézünk. Lehet, hogy maradok a Superbike-világbajnokságban. A tervem és az álmom az, hogy a MotoGP-bajnoki címért – vagy dobogós helyezésekért – harcoljak. Nem pusztán GP-motort akarok vezetni. Én lennék az első török versenyző a MotoGP-világbajnokságban, de ez nem fontos számomra. Az a fontos, hogy az első háromban végezzek. Tudom, hogy a MotoGP-ben mindenki nagyon erős és nagyon közel vannak egymáshoz. Talán az első évem nem lenne könnyű, és a második évben erősebb lennék. Nem tudom. A GP-motor nagyon különbözik a Superbike-tól, a gumik is mások, és alkalmazkodnom kellene. A jövő évet illetően jelenleg a MotoGP-ben gondolkodom. Ha ez nem jön össze, akkor számomra a téma le van zárva. Akkor maradok a Superbike-világbajnokságban.” – mondta Razgatlıoğlu.