2024. április 20. 14:38
KezdőlapMotoGPA főmérnök elárulta, milyen közös tulajdonságai vannak Rossinak és tanítványának

A főmérnök elárulta, milyen közös tulajdonságai vannak Rossinak és tanítványának

Matteo Flamigni 18 évig volt Valentino Rossi telemetristája, most a fiatal tehetség, Marco Bezzecchi főmérnöke. A szakember beszélt az olasz pilótáról és arról, amit Valentino Rossitól tanult.

Matteo Flamigni rengeteg tapasztalatot és tudást szerzett a Valentino Rossi mellett töltött közel 2 évtized alatt. Munkájuk gyümölcse Argentínában beérett, ahol Marco Bezzecchi egy dobogós helyet szerzett a sprintfutamon, majd behúzta első királykategóriás győzelmét, ami egyben a kilencszeres világbajnok csapatának első sikerét is jelentette. Az olasz szakember beszélt Bezzecchihez és Rossihoz fűződő kapcsolatáról.

A világbajnok óriási hibája után új győztese lett a MotoGP-nek az ítéletidőben

„Miután 18 évig Valentino telemetristájaként dolgoztam, nem láttam magam egy másik versenyző mellett ugyanebben a szerepkörben. Azt mondtam magamnak, hogy a kollektív tudatban örökre én maradok Vale telemetristája.” – emlékezett vissza Flamigni.

Ezért úgy döntött, hogy valami mást csinál egy másik versenyzővel, hogy új fejezetet kezdjen az életében. Természetesnek tűnt, hogy Marco Bezzecchi mellett tegye le a voksát, aki Valentino Rossi akadémiájának növendéke.

„Ismertem őt, mert az Akadémia tagja volt, de soha nem volt alkalmam beszélni vele technikai szempontból. El sem tudtam képzelni, hogy milyen szinten van, még ha láttam is, hogy gyors volt a Moto2-ben és a Moto3-ban. Az elvárások jók voltak, úgy tűnt számomra, hogy ő egy olyan fiú, aki képes tanulni. Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, egy olyan srácot láttam, aki nagyon gyorsan tanul, sokat hallgat, nagyon alázatos és a gyakorlatba ülteti a tanultakat. Az tesz a legbüszkébbé, hogy képes vagyok átadni azt, amit az évek során tanultam. Ebből a szempontból Marco egy szivacs.” – nyilatkozta Flamigni.

A főmérnöknek nagyon sokat jelent az, amit a „Doktor” mellett megtanult, jó és rossz dolgokat, amire tud építkezni jelenlegi kihívásaiban is.

„Vale-vel rengeteg információt szereztem, tőle kaptam egy módszert, egy hozzáállást, egy olyan szemléletet a versenyzéshez, ami egy életstílus. Amit Vale-nél tanultam, azt keresem az új csapatban is. A velem dolgozó srácok, köztük Marco is, szerintem örömmel látják Valentino tanításait.”

Valentino Rossi természetesen nagyon boldog volt az argentin hétvége után, amit megosztott korábbi kulcsfigurájával is. „Azt írta nekem, hogy nagyszerű munkát végeztünk.” – mondta Flamigni.

Rossi versenyzője szóhoz sem jutott első királykategóriás győzelme után

Ha valakire felnézünk és szívjuk magunkba a tudását, természetesen kialakulnak közös tulajdonságok is. Nincs ez másképp Valentino Rossi és Marco Bezzecchi esetében sem, amit a főmérnök is alátámasztott.

„Soha nem hagy ki egy lehetőséget sem, hogy kanyarról kanyarra próbáljon javítani, hogy tökéletes kört érjen el. Ez nagyon hasonlít Vale-re. Nagyon gyors, érti, hogy miért, és képes a megfelelő dolgokat a megfelelő időben megcsinálni. Tavaly túlságosan indulatos, túl ösztönös volt.”

A bajnokság korai szakaszában megérkező siker azonban nem jelent még semmit, amivel Flamigni is tisztában volt, így versenyzőjét is óvatosságra inti.

„Mondtam neki, hogy a bajnokság vezetése semmit sem jelent. Ez olyan, mintha egy 30 körös verseny első körét vezetnénk. 30 éves pályafutásom során láttam már olyan versenyzőket, akik az egyik futamon kiemelkedően teljesítettek, majd a következőn elvesztek.”