2024. április 26. 12:00
KezdőlapMotoGPTanult a MotoGP versenyigazgatósága Marc Márquez büntetésének ügyéből

Tanult a MotoGP versenyigazgatósága Marc Márquez büntetésének ügyéből

A Marc Márquez-féle büntetés körüli huzavona után a MotoGP versenyigazgatósága hivatalosan is megváltoztatta a büntetések kiszabásának szövegezését.

Annak érdekében, hogy a Marc Márquez és büntetése körül kialakult helyzet a jövőben ne fordulhasson elő, a versenyigazgatóság a Moto3-as David Muñoz megrovásának ügyében már egyértelműen fogalmazott.

Márquez szankciója körül a kavarodást az okozta, hogy a versenyfelügyelők döntése szerint Marc Márqueznek a büntetést Argentínában kellett volna letöltenie, azonban a spanyol versenyző kihagyta a nagydíjat sérülése miatt. Néhány nappal a döntés kihirdetése után megváltoztatták a büntetés szövegezését arra, hogy a megrovás akkor lép életbe, amikor a versenyző újra rajthoz áll, ami ellen a HRC fellebbezett. A Honda érvelése lényegében az, hogy egy szabályt nem lehet egy verseny után úgy átírni, hogy az egy adott versenyzőre vonatkozzon.

Van vagy nincs büntetés – Marc Márquez felé billenhet a mérleg nyelve?

A szabály frissített szövege mostantól így szól: „A dupla hosszú körös büntetést a versenyzőnek azon a nagydíjon kell letöltenie, amelyen legközelebb részt vesz.” Muñoz az első olyan pilóta, akire az újraszövegezett szabály vonatkozik. Mivel a regula átfogalmazására úgy került sor, hogy Márquez fellebbezésének ügye még folyamatban van, egyelőre nem tudni, hogy rá is vonatkozik-e, de valószínűsíthető, hogy nem így lesz.

Márquez reméli, hogy április 28-án, Jerezben visszatérhet, de a MotoGP Fellebbviteli Bírósága még nem hozta meg végleges döntését arról, hogy a következő versenyen le kell-e töltenie a dupla hosszú körös büntetését, vagy a büntetés már elévült. Végleges döntés a az őt fenyegető dupla hosszú körös büntetéséről a Spanyol Nagydíj  előtt várható, feltéve, hogy versenyzésre alkalmas állapotban lesz.