2024. április 19. 21:08
KezdőlapMotoGPNem hiszünk a szemünknek ─ ez a gyártó érte el a legmagasabb...

Nem hiszünk a szemünknek ─ ez a gyártó érte el a legmagasabb végsebességet Austinban

Kevésbé volt kirívó a Ducati végsebessége Austinban, de a Yamaha még így is jelentős hátrányban van az olasz gyártóval szemben. Mindenki meglepetésére az Aprilia szállította a legmagasabb értéket.

Fabio Quartararo vasárnap elveszítette a párharcot Luca Marinivel szemben az Amerikai Nagydíjon. A Yamaha gyári versenyzője utólag elismerte, hogy ezt a helyzetet nehéz volt elfogadni. Maga Marini elmondta, hogy a Ducati végsebességbeli fölénye a COTA 1200 méter hosszú egyenesén most kevésbé volt kirívó, mint a korábbi években.

„A különbségek most sokkal kisebbek voltak, ami szerintem az aerodinamikának köszönhető. Rengeteg ilyen elem van a motorunkon, így most könnyebben gyorsulunk, mint a többiek, de az egyenes végén, amikor már hatodik fokozatot is elérjük, a sebesség kezd kiegyenlítődni.”

Marini elmondta, szerinte mi okozta a világbajnoki címvédő bukását

„Argentínában is sok előzést lehetett látni a kanyarkijáratoknál, például a négyes kanyarban, ahol nem húzzuk olyan vadul a gázt. Régebben viszont emlékszem, hogy például Dovi ezen a pályán ötödik vagy hatodik fokozatban, nagy sebességkülönbséggel tudott előzni.”

Az elmúlt hétvége végsebesség-táblázatára pillantva azonban érdekes adat tárul elénk: Egyrészt Maverick Viñales a gyári Apriliával az abszolút legmagasabb értéket hozta, ami 356,4 km/h. Másrészt a Red Bull KTM versenyzője, Brad Binder 354 km/h-s végsebességet ért el, akárcsak a leggyorsabb Ducati-pilóták.

Fabio Quartararo és Franco Morbidelli azonban 345,0 km/h-val, illetve 347,2 km/h-val áll a lista végén, ahogy az austini győztes, Álex Rins is.