2024. március 28. 20:07
KezdőlapMotoGPKorábbi főmérnöke szerint Rins sikerében nagy szerepe van a Suzukinak, azt is...

Korábbi főmérnöke szerint Rins sikerében nagy szerepe van a Suzukinak, azt is elárulta, miért

Álex Rins amerikai győzelmének köszönhetően megszakadt a Honda 539 napja tartó nyeretlenségi sorozata. Korábbi főmérnöke, Jose Manu Cazeaux szerint a spanyol versenyző a Suzukinak köszönheti jelenlegi mentalitását.

Álex Rins már az Amerikai Nagydíj sprintfutamán is brillírozott, azonban ott meg kellett elégednie a második hellyel a regnáló bajnok, Francesco Bagnaia mögött.

A Yamahának drámát, míg a Ducati és a Honda számára örömet hozott a sprint

A spanyol versenyző ezután megnyerte a főfutamot, ami a harmadik helyre repítette őt a tabellán. Az őt követő legjobb Honda-pilóta jelenleg Takaaki Nakagami, aki eddig 40 ponttal szerzett kevesebb pontot nála, és a pontverseny 17. helyét foglalja el.

Annak ellenére, hogy Rins sem volt teljesen elégedett versenygépével, a Honda-pilóták közül ő panaszkodott legkevesebbet a motorjára. Az LCR-pilóta az amerikai versenyhétvége előtt úgy érezte, hogy a Honda nem használja fel eléggé a visszajelzéseit a motor fejlesztéséhez.

Cazeaux, aki nem követte a versenyzőt a Hondához (jelenleg Maverick Viñalesszel dolgozik az Apriliánál), úgy gondolja, hogy a Suzukinál megszerzett tapasztalat nagyban hozzásegítette Rinst ehhez a sikerhez. „Álex tehetségével kapcsolatban nem hiszem, hogy bárkinek kétsége lehet, és én sem most fogom felfedezni azt. Ő egy klasszis versenyző. Azt hiszem, ami miatt Álex ezt a pillanatot átélhette a Hondával, az az, hogy a Suzukinál arra neveltük, hogy magával foglalkozzon, és kevésbé a motorral. Az utóbbi időben hallottam tőle, hogy a motor nem is olyan rossz, hogy van benne potenciál, és szerintem ez lehetővé teszi számára, hogy nyugodt maradjon, ne veszítse el a koncentrációját olyan dolgok miatt, amelyeket nem tud kontrollálni.”

Álex Rins elmondta a győztes futam után, hogy mindig hitt abban, hogy a Hondával az élre kerülhet, és örül annak, hogy gyára „mindenáron javítani akar ezen a motoron. Szerintem egy olyan motort kellene fejleszteniük, ami nem csak egy versenyzőnek megfelelő. Nem akarom azt mondani, hogy csak Marcnak dolgoznak, mert mind a négy versenyzőnek dolgoznak, de majd meglátjuk, hogy figyelembe veszik-e a tanácsainkat.”mondta el az LCR-pilóta.