2024. április 27. 06:28
KezdőlapMotoGPEgykori menedzsere elárulta, a Honda helyett más csapatot nézett ki Lorenzónak

Egykori menedzsere elárulta, a Honda helyett más csapatot nézett ki Lorenzónak

Jorge Lorenzo utolsó éveit a MotoGP-világbajnokságban a sorozatos csapatváltás, illetve a bajnoki címért folytatott harc jellemezte. Albert Valera, a mallorcai korábbi menedzsere az az ember, aki teljes képet adhat a Ducatinál és a Hondánál töltött időszakról. Két olyan gyártóról beszélünk, amelyek színeiben Lorenzo sosem találta a közös hangot a motorral.

Jorge Lorenzo és a Ducati kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza, mivel a spanyolnak a Derbinél és az Apriliánál töltött időszakából adódóan remek viszonya volt Gigi Dall’Ignával:

„2016-ban egy kicsit korábban tárgyaltunk a Ducatival, Gigi és Jorge története régebbre nyúlik vissza. Jorge számára egy álom volt Gigivel dolgozni, tudta, hogy ő az a szakember, aki végül a világbajnoki címig juttat egy versenyzőt. Amikor Jorge számára nyilvánvalóvá vált, hogy a motor versenyképes, akkor minden erejével azon volt, hogy gyártót váltson” ─ nyilatkozta a spanyol ügynöke, Govanni Zamagni.

A két fél közötti bizalom volt az, ami átigazolásra sarkallta Lorenzót, bár Zamagni szerint a váltás vágya rossz hatással volt a spanyol jövőjére:

„Azt hiszem, ez valami egyszerű és gyors dolog volt, mert mindkét fél akarta. A Ducati és Gigi egy olyan versenyzőt akartak, mint Jorge, aki már annyi győzelmet aratott a Yamahával, és ő volt a megfelelő ember arra, hogy a Ducatit világbajnokká tegye. Jorge váltani akart, de a legegyszerűbb az lett volna, ha marad a Yamahánál. Ha maradt volna, szerintem biztosan harcolt volna és nyert volna még egy világbajnoki címet, de ő egy bajnok, és új kihívást akart.”

Lorenzo elárulta korábbi, akkor érthetetlennek tűnő döntése okát

Lorenzónak két lehetősége volt az ügynöke szerint: vagy a könnyebbik utat választja, és marad a Yamahánál, vagy kockáztat egy új motorral, mint a Ducati. A többszörös világbajnok a váltás mellett döntött, és nem azzal a szándékkal tette ezt, hogy megelőzze Valentino Rossit:

„Azt hiszem, minden nagy versenyző tudja, hogyan kell a negatívumot lehetőséggé változtatni, és ő ezt annak tekintette. Új motivációt szeretett volna találni. Lorenzo tisztában volt azzal, hogy Valentino Rossi motorja rosszabb volt, mint az övé. Két különböző projektről volt szó, és nem lenne fair összehasonlítani őket.”

Lorenzo Ducatitól való távozásának körülményei teli voltak pletykákkal, miszerint a gyártó már más versenyzőkkel is tárgyalt:

„A második szezon negyedik futamán már hallottuk, hogy a Ducati hezitál, és más versenyzőkkel is tárgyal, de végül jött az a győzelem Mugellóban. Ha korábban jött volna, vagy ha később hozzuk meg a döntést, akkor szerintem a Ducati és Lorenzo még legalább két évig folytatta volna együtt” ─ jegyezte meg a spanyol korábbi menedzsere, Albert Valera.

Lorenzo azt állítja, utat tudott volna mutatni a Yamahának a fejlődés irányába

„Az volt a terv, hogy visszatértünk a Yamahához, mert a Petronas alapított egy csapatot, ahová Jorge lett volna az elsőszámú versenyző. Szerettem volna elvinni a Yamahához, nem akartam, hogy tovább szenvedjen, de ő ragaszkodott a Hondához, beszélt Alberto Puigdzsal, és ők adtak neki egy lehetőséget, amit nem is gondolkodott sokat.”

Végül Lorenzo valóban Marc Márquez csapattársa lett a Hondánál. Felmerül a kérdés, mi lett volna, ha akkor Petronas Yamahához igazol?