2024. április 19. 08:12
KezdőlapMotoGPHazai pályán vágna vissza a Yamaha versenyzője, de az időjárás még az...

Hazai pályán vágna vissza a Yamaha versenyzője, de az időjárás még az ő számításait is keresztülhúzhatja

Talán eddigi legnehezebb szezonkezdetét követően Fabio Quartararo úgy utazik a hazai Le Mans-i fordulóra, hogy nyolc futamból mindössze egy dobogós helyezést szerzett, és a világbajnokság tizenegyedik helyén áll.

A legutóbbi jerezi forduló volt Fabio Quartararo eddigi legrosszabb idei pontszerző helyezése: a kvalifikáción elért tizenhatodik helyét egy tizenkettedik követte a sprintfutamon, majd a vasárnapi versenyen (két hosszú körös büntetés után) tizedikként intette le a kockás zászló.

„Jerezbe érkezve jobb eredményekre számítottam, így most már alig várom a hétvégi, Le Mans-i visszavágót” ─ mondta Quartararo.

„Magunk mögött hagytuk az elmúlt versenyhétvége minden drámáját, inkább az elvégzendő munkára és az elérendő célokra koncentrálok. Ez lesz a hazai futamom, így alig várom, hogy lássam és halljam a szurkolókat. Szeretném megőrizni a pozitív gondolkodásmódot, a legjobbamat nyújtani, és remélhetőleg jó eredményeket elérni.”

Quartararo figyelmeztette a Yamahát: ha nem lesz javulás, biztosan távozni fog

A büntetési vitákat félretéve, Quartararo a verseny utáni jerezi tesztet azzal töltötte, hogy új futómű-, aero- és kipufogóalkatrészeket próbált ki. Bár egyértelmű javulás nem volt tapasztalható, a futóművet (és talán a kipufogót is) Le Mans-ban újra bevetheti. A lassú kanyarok és a hosszú egyenesek egymásutánja miatt Quartararo attól tart, hogy küszködni fog a hétvégén.

„Minden területen javulnunk kell. Az első fokozatban több leszorítóerőre van szükséged, de nem használhatjuk a nagy szárnyat, mert túl sokat veszítünk a végsebességet illetően. Minden problémához több másik is kapcsolódik.”

A hírhedt francia időjárás azonban még Quartararo és a Yamaha kezére játszhat, még akkor is, ha megzavarhatja az alkatrészek használatát.

„A jerezi teszten ki tudtunk próbálni néhány új elemet és beállítást, melyeket Ideális körülmények között itt is tesztelni akarunk, de az eddigi időjárás-előrejelzések szerint a hétvégén több esős edzés is lehet” ─ mondta Massimo Meregalli, csapatigazgató.

„A szezon elején Portugáliában és Argentínában jó volt a tempónk nedves pályán, így mindenképpen készen fogunk állni, akárhogy is lesz. Ez egy nagyon fontos versenyhétvége Fabio számára. A francia szurkolók teljes szívvel támogatják őt, és ez mindannyiunknak extra lökést fog adni, hogy a legjobbat nyújtsuk.”

Csapattársa, Franco Morbidelli közelebb áll Quartararóhoz, mint a tavalyi szezonban, az ötödik versenyhétvégét a tabella tizenkettedik helyéről kezdi meg.

Rossi elmondta, min múlik Morbidelli jövője a gyári Yamahánál

„A jerezi teszt érdekes volt számunkra, így kíváncsian várom, hogy amit találtunk, az Le Mans-ban is működni fog-e” ─ mondta az olasz.

„Egy száraz hétvége jót tenne nekünk, hogy átnézzük az adatokat, de ha esne az eső, az is érdekes lehet. Magabiztosnak éreztem magam vizes pályán, különösen Argentínában, szóval kíváncsi vagyok, hogy ilyen körülmények között is jó munkát tudunk-e végezni. Akárhogy is, szeretnénk elkerülni, hogy a rajtrács végéről induljunk, ezen fogunk dolgozni péntektől kezdve.”