2024. április 20. 13:58
KezdőlapMotoGPGyári ülést érdemelne, de még egy évig marasztalná versenyzőjét Rossi jobbkeze

Gyári ülést érdemelne, de még egy évig marasztalná versenyzőjét Rossi jobbkeze

Ha tavaly Enea Bastianini tartotta sakkban Pecco Bagnaiát, most pedig Marco Bezzecchi az, aki feladta a leckét a tavalyi világbajnoknak. Megérdemelne egy gyári ülést, de Uccio Salucci nem szívesen engedi el védence kezét.

A 2023-as szezon első öt nagydíjának teljesítése után Pecco Bagnaia mindössze egy pontnyi előnnyel vezet Marco Bezzecchi előtt, aki kétségtelenül a szezon meglepetése. A Mooney VR46 csapat versenyzője nem csak lenyűgöző állandóságot mutat, hiszen az eddigi tíz futamból kilencen pontot szerzett, de idén két vasárnapi futamot is megnyert.

Bezzecchi sikerének egy részét annak a Desmosedici GP22-nek köszönheti, amellyel Pecco Bagnaia megnyerte a 2022-es bajnoki címet, egy olyan motornak, amely továbbra is rendkívül versenyképes nemcsak a rajtrács többi motorjával szemben, hanem a Ducati Lenovo csapat, illetve a Pramac Racing versenyzői által vezetett fejlettebb GP23-asokkal szemben is.

Bezzecchi és Bagnaia rivalizálása barátságuk rovására mehet?

Uccio Salucci, Valentino Rossi csapatának vezetője úgy véli, hogy Bezzecchi eddigi eredményei azt mutatják, hogy egy olyan technikai csomagjuk van, ami nagyon jól működik, hála Gigi Dall’Ignának és a Ducatinak, és bár kiemeli, hogy ezek tavalyi motorok, úgy véli, hogy jól beváltak, és a versenyzőik nagyon szeretik őket.

A bajnokságban az elmúlt években bekövetkezett szabályváltozások lehetővé tették, hogy a szatellitcsapatok a gyári csapatokkal azonos feltételek mellett küzdhessenek.

„Öt futam után bebizonyítottuk, hogy egy szatellitcsapat is harcban lehet a bajnoki címért, és biztos vagyok benne, hogy a hetek múlásával a gyári motorokkal szembeni különbség nem fog nőni, mivel a versenyzőink további fejlesztéseket kapnak” ─ jelentette ki Salucci.

Az olasz bízik abban, hogy a Ducati legalább még egy évig a Mooney VR46 csapatnál tartja Bezzecchit, különösen most, hogy bebizonyította, hogy egy győztes versenyző, aki képes vezetni a bajnokságot.

Megsérült Rossi egyik versenyzője

„A csapatunk azon dolgozik, hogy a versenyzőink feljebb léphessenek a gyári csapatba, ezért született meg ez a projekt. Nem lenne fair, ha Bezzecchit egész pályafutása alatt megtartanánk, de mi nem dolgozunk más szatellitcsapatoknak. Ha a Ducati a Pramachoz akarná tenni őt, nem igazán örülnék neki. Marco fizetése és technikai csomagja most egy szatellitcsapatnak megfelelő, és nem igazságos, ha ez így marad. Már kétszer beszéltem Dall’Ignával, elmondtam neki, hogy szeretném, ha a VR46 csapatnál maradna, gyári motorral és közvetlen szerződéssel a Ducatival. Én most egy lépést hátrébb lépek, a menedzsere lesz az, aki a tárgyalásokkal foglalkozik majd. Nagyon szomorú lennék, ha elveszítenénk Marcót.”