2024. március 29. 03:00
KezdőlapMotoGPÜzent a Ducatinak a Bagnaiát szorongató Bezzecchi

Üzent a Ducatinak a Bagnaiát szorongató Bezzecchi

Marco Bezzecchi kijelentette, örülne, ha gyári ülést kapna a Ducatinál. A MotoGP-világbajnokság második helyezettje egyelőre nem az összetettre koncentrál, és nem akarja, hogy párharcuk befolyásolja a barátságukat a listavezető Francesco Bagnaiával.

Marco Bezzecchi az első öt futam alapján a szezon egyik, ha nem a legnagyobb meglepetésembere a MotoGP-ben. A VR46 versenyzője az Argentin és a Francia Nagydíjat is megnyerte, így jelenleg a második helyet foglalja el a tabellán, lemaradása pedig mindössze 1 pont a listavezető, illetve címvédő Francesco Bagnaia mögött.

A 24 éves versenyzővel kapcsolatban nemrég felmerült, hogy jövőre csapatot válthat. Több opció is felmerült, amelyek közül jelenleg nyilvánvalóan a gyári Ducati tűnik a legvonzóbbnak, de a pletykák szerint a Pramacnál is kiköthet, emellett a Yamaha érdeklődését is felkeltette. Az olasz motoros sokatmondó nyilatkozatot tett azzal kapcsolatban, hogy mit tartana ideális forgatókönyvnek.

Jelentősen átalakulhat a Ducati pilótafelállása a következő idényre

„Idén lejár a szerződésünk. Ez soha nem jutott eszembe, mert nagyon jól érzem magam ennél a csapatnál – nyilatkozta, de azért a helyzet nem ennyire egyszerű. – A gyári csapatok egy lépéssel előrébb járnak a MotoGP-ben, ez normális. Az az álmom, hogy világbajnok legyek. Ha képes vagyok nyerni ennél az istállónál, nem érdekel, hogy gyári vagy nem gyári. Azonban igazán szép dolog lenne, ha gyári csapatban lennék.”

Ennek kapcsán egyébként Alessio Salucci, a VR46 csapatigazgatója is megszólalt. A mindenki által Uccióként emlegetett szakember elmondta, hogy gyári üléshez akarják juttatni mindenkori pilótáikat, viszont azt szeretné, hogy Bezzecchi jövőre még náluk maradjon, csak éppen kapjon gyári motort. A Pramacról viszont hallani sem akart, mert nem akarnak más szatellitcsapatokat erősíteni.

Gyári ülést érdemelne, de még egy évig marasztalná versenyzőjét Rossi jobbkeze

A szezon előtt Bagnaia tűnt a világbajnokság legnagyobb esélyesének, és a szezonnyitón mutatott meggyőző teljesítménye, valamint csapattársa, Enea Bastianini sérülése csak tovább növelte a sanszát. Az ezt követő négy (fő)versenyből viszont háromszor is bukott, így csupán minimális különbséggel vezeti a bajnokságot. Bezzecchi elárulta, hogyan áll hozzá a csatájukhoz.

„Megpróbálom legyőzni őt, de mindenkit meg akarok verni – fogalmazott a VR46 pilótája. – Néha felül tudom múlni, néha nem. A futamoknál alkalmazott megközelítésem kifizetődött, de nem fogok nagyobb nyomást helyezni rá. Próbálom hétvégéről hétvégére a legjobbat kihozni magamból, és tanulni a versenyképesebb srácoktól.”

Persze az idénynek még csak a negyede telt el, és egyáltalán nem biztos, hogy akár Bezzecchi jó formája, akár Bagnaia pechszériája az év végéig ki fog tartani. Előbbitől ugyanakkor senki nem várja el idén a világbajnoki címet, már csak azért sem, mert csapata tavalyi Ducatikat használ, ennek megfelelően nem is az összetettre koncentrál, ellentétben Bagnaiával.

„Normális, hogy nyomás van rajtam – válaszolta az erre vonatkozó felvetésre. – A szezon [előtt] az volt a cél, hogy futamot nyerjek, és ez sikerült. Most az a cél, hogy még egyet nyerjek, nem pedig az, hogy a bajnokságra gondoljak. Pecco a téli teszt óta a bajnokságra gondol, mert ő a bajnok, szóval az más szituáció.”

MotoGP, Marco Bezzecchi, VR46, Francesco Bagnaia, Ducati, Spanyol Nagydíj 2023
Bezzecchi nem akarja, hogy a Bagnaiával folytatott párharcuk a barátságuk rovására menjen (Fotó: MotoGP Media)

Bezzecchi tavaly debütált a MotoGP-ben, és teljesítményével kiérdemelte, hogy őt választották meg a szezon újoncának. A rimini születésű versenyző Franco Morbidelli, Bagnaia és jelenlegi csapattársa, Luca Marini után a negyedik pilóta volt, aki a VR46 akadémistájaként eljutott a királykategóriába. Már akkor is furcsa volt neki, hogy ellenfélként kell tekinteni rájuk, ami pedig a mostani szituációt illeti, igyekszik a rivalizálást olyan keretek között tartani, hogy az ne menjen a jó viszonyuk rovására.

„Őszintén szólva kicsit féltem, miután Franco, Pecco és Luca riválisaként érkeztem meg a MotoGP-be – emlékezett vissza. – Jó barátságot ápolok velük, és ezt nem akartam kidobni a kukába. Peccóval szoros a kapcsolatom, minden edzésen igyekszünk motiválni egymást. Remélem, hogy ez pályafutásunk végéig így marad. Jó barátságban vagyunk, és rossz lenne, ha ez a versenyzés miatt véget érne.”

Bezzecchi arra is kitért, hogy az akadémia alapítója, Valentino Rossi hogyan viszonyul hozzájuk. „Vale számára egy álom vált valóra, hogy négy versenyzőt láthatott a [MotoGP mezőnyében] a VR46 Akadémiáról, rendkívül boldog volt – jelentette ki. – Tanácsokkal lát el minket, de a tapasztalatainkra is hagyatkozhatunk. Ha látja, hogy valami rosszabbul megy, akkor mond valamit, egyébként semmit.”