2024. április 28. 07:08
KezdőlapMotoGPFőnöke kimondta, a Honda kész elengedni Marc Márquezt, aki szörnyű időszakot él...

Főnöke kimondta, a Honda kész elengedni Marc Márquezt, aki szörnyű időszakot él át

Alberto Puig, a Repsol Honda csapatfőnöke kijelentette, bár szerződésük van 2024-re, a gyártó nem fog foggal-körömmel ragaszkodni Marc Márquezhez. Az elmondása szerint karrierje egyik legrosszabb időszakát átélő spanyol versenyző nem akart a jövőjéről beszélni, és kijelentette, a sachsenringi futamhoz a Holland TT-től is a saját döntése miatt lépett vissza.

Ismét katasztrofális hétvégén van túl Marc Márquez. A nyolcszoros világbajnok a Német Nagydíj bemelegítésén elszenvedett balesete után sérülten érkezett meg a Holland TT hétvégéjére, és mindez jelentősen visszavetette a teljesítményét. Az időmérőn és a sprintfutamon is csupán a tizenhetedik helyen végzett, a versenytől pedig az egy héttel korábbi alkalomhoz hasonlóan ezúttal is visszalépett.

Marc Márquez a Holland TT-t is kihagyja, tovább súlyosbodtak a sérülései

A 30 éves pilóta ezen a hétvégén is kétszer bukott, és bár a másodiknak egészen biztosan nem a motorhoz volt köze, alighanem az asseni forduló sem tett jót az ő és a Honda kapcsolatának. Bár a felek 2024-ig állapodtak meg egymással, Alberto Puig kijelentette, hogy ha Márquez nem kíván a japánoknál versenyezni, akkor nem fognak mindenáron ragaszkodni a megtartásához.

„Van egy szerződésünk, de minden ember azt tesz, amit akar – nyilatkozta a gyári istálló csapatfőnöke. – A Honda pedig nem az a vállalat, amely olyan embereket szeretne [alkalmazni], akik nem boldogok a Hondánál. Szóval természetesen van egy megállapodásunk, de a Honda nagyon tiszteli Marcot. Szeretném hinni, hogy ez alapján [maradni fog], de nincs [varázspálcám].”

A spanyol versenyzőt később megkérdezték honfitársa megszólalásáról, ám ő jelenlegi helyzetében nem akart belemenni a jövőjével kapcsolatos témába. Kijelentette, hogy szörnyű időszakon megy keresztül, és ebben a helyzetben nem érdemes fontos kérdésekben határozni. A Brit Nagydíjra viszont minden szempontból szeretne újult erővel visszatérni.

„Fontos időszakot élek át, és nem tudok erre gondolni – utalt a következő szezonra. – Az ember nem dönthet el dolgokat a jövőjéről, amikor ilyen helyzetben van. Ebben a másfél hónapban újra kell építenem a testemet és a mentális állapotomat. Pályafutásom egyik legrosszabb szakaszában vagyok. Ugyanakkor nagy szerencsém van, hogy a magánéletemet tekintve az egyik legjobb időszakban vagyok, mert remek csapattal vagyok körülvéve. Minden stabil, és ez sokat segít. Most gondolkodnom kell, lélegzethez kell jutnom, és beszélnem kell emberekkel, utána pedig újra motorozni. Silverstone-ban igyekszem ugyanolyan elkötelezettséggel indulni, mint Portimãóban. Nyilvánvalóan más lesz a hozzáállás, de ugyanaz az elkötelezettség.”

Amikor bejelentették, hogy Márquez nem indul a hollandiai viadalon, a tájékoztatás arról szólt, hogy az orvosok versenyzésre alkalmatlannak nyilvánították, miután kiderült, hogy nemcsak elrepedt, hanem el is tört a bordája. Bár könnyen lehet, hogy ez egyébként is megtörtént volna, de a Honda motorosa leszögezte, hogy a sachsenringi futamhoz hasonlóan maga hozta meg a döntést először.

Marc Márquezt gyötörte a fájdalom, de végig akarja csinálni az asseni hétvégét

„Tegnap este nyolc vagy kilenc körül nagymértékben erősödött a fájdalom – beszélt még vasárnap az elhatározáshoz vezető körülményekről. – Nem tudtam aludni, és akkor döntöttem úgy, hogy ma nem tudok versenyezni. Ma reggel elmentem az orvosi központba, hogy elmondjam, nem tudok versenyezni, és kiderült, hogy eltört a bordám.”