back to top
2024. május 01. 08:56
KezdőlapMoto2Messihez és Cristiano Ronaldóhoz hasonlította magát és riválisát a Moto2 éllovasa

Messihez és Cristiano Ronaldóhoz hasonlította magát és riválisát a Moto2 éllovasa

Tony Arbolino tiszteli Pedro Acostát, éppen ezért rendkívül motiváltan versenyez ellene. A Moto2-es világbajnokság éllovasa az elmúlt évek kimagasló labdarúgóihoz hasonlította magukat, és úgy véli, megérdemel egy ülést a MotoGP-ben.

Nagyon úgy tűnik, hogy az idei Moto2-es világbajnokság két versenyző között fog eldőlni. Tony Arbolino 148 nyolc forduló után 148 ponttal áll az élen, 8 egységgel megelőzve Pedro Acostát. A harmadik helyet elfoglaló Jake Dixon lemaradása már 44 egység, és az eddig látottak alapján nem túl valószínű, hogy ő vagy bárki más beleszól ebbe a csatába.

Bár az olasz versenyző csupán két futamot nyert meg riválisa négy győzelmével szemben, egyelőre kiegyensúlyozottabban teljesít. Hat dobogós helyezése mellé egy negyedik és egy hetedik helyet gyűjtött, míg Acosta ugyan szintén hatszor zárt az első háromban, de a maradék két eredménye egy tizenkettedik pozíció és egy kiesés. A 19 éves motorost generációja legnagyobb tehetségének tartják, éppen ezért Arbolino kifejezetten meg akarja őt verni.

Acosta: A tabellán elfoglalt pozíció másodlagos

„Nagyon tetszik [ez a párharc] – nyilatkozta az éllovas az AS-nek. – Acosta jelenleg az egyik legtehetségesebb versenyző velem együtt. Ha van valaki, akit le szeretnék győzni, az ő. Ez felpörget és beindít engem. Az elmúlt két versenyen ő volt a gyorsabb, de ezt tudtuk, mert már az első Moto2-es évében is nagyon gyors volt ezeken a pályákon, dobogós helyezéseket szerzett, és győzelmet aratott, én pedig lassabb voltam nála. Idén azonban ott értem el dobogókat, ahol az idény elején nem is gondoltam volna. Mentálisan jobb pilótának érzem magam, de szerintem így kell gondolkodni, és el kell hinni a hétvége előtt. Bizonyos típusú kanyarokban jobb nálam, a [gyorsakban]. Sokat tanulok, hogy ott nagyobb legyen a sebességem. Dolgozunk a csapattal, hogy ezen javítsunk.”

Acosta helye már biztos a MotoGP jövő évi mezőnyében, a kérdés már csak az, hogy melyik csapat színeiben debütál, mindenesetre egyelőre a GasGas tűnik a befutónak. Arbolino ugyancsak jó eséllyel felkerül, és örülne, ha párharcuk a királykategóriában is folytatódna. „Remélem, nagyon is szeretném – felelte az erre vonatkozó kérdésre. – Nagyon erős versenyzőnek tartom Acostát, és meg akarom verni, hogy bizonyítsak magamnak.”

Amikor két sportoló ennyire kiemelkedik valahonnan, akkor gyakran előfordul, hogy egymást is jobbá teszik. Arbolino ezzel kapcsolatban a labdarúgásból hozott példát, ahol a 2010-es éveket Lionel Messi és Cristiano Ronaldo rivalizálása jellemezte egyéni szinten, és a két futballista egymást is motiválta. „Szerintem igen – válaszolta a felvetésre. – Mi vagyunk Messi és Ronaldo. Az a Messi akarok lenni, aki megnyerte a világbajnokságot, de szeretnék a kettő keveréke lenni.”

Az elmúlt hetek hírei alapján Arbolino a Gresininél mutatkozhat be a MotoGP-ben Fabio Di Giannantonio helyén. Honfitársa idén sem nyújt jó teljesítményt, így a hely szinte biztosan felszabadul, és talán ő az első számú utódjelölt. A 23. születésnapját csütörtökön ünneplő versenyző úgy véli, rászolgált a lehetőségre, de most nem akar ezzel foglalkozni.

Menedzsere „bizonyos garanciákkal” engedné Marc Márquez mellé a Moto2 listavezetőjét

„Remélem – utalt a legmagasabb géposztályban történő debütálásra. – Nagyon ambiciózus, ugyanakkor mentálisan rendkívül nyugodt vagyok. Tudom, hogy megérdemlem, és senkinek semmit nem kell bizonyítanom, mert az elvégzett munkám révén ez el fog jönni. Erre az évre koncentrálok, amely úgy érzem, hogy az enyém lesz, és semmi másra. Nincsenek határok, mindig ezt mondja nekem a menedzserem [Carlo Pernat – a szerk.]. Minden egyes telefonhívásnál, mielőtt befejeznénk, azt mondja nekem, hogy »Tony, ne feledd, nincsenek határaid!«.”