back to top
2024. május 19. 05:20
KezdőlapMotoGPHonfitársai szívesen látnák a Ducatin a Yamahától távozó Morbidellit

Honfitársai szívesen látnák a Ducatin a Yamahától távozó Morbidellit

Francesco Bagnaia szívesen látná a Ducatinál Franco Morbidellit, akiről úgy véli, az olasz gyártónál meg tudná mutatni, mire képes valójában. A címvédőhöz Marco Bezzecchi is csatlakozott, aki szerint honfitársuknak járna még egy esély a MotoGP-ben.

A héten hivatalossá vált, hogy Franco Morbidelli távozik a Yamahától, és 2024-ben Álex Rins veszi át a helyét. Az olasz versenyző az ötödik évét tölti a japán márkánál, és ebből a szezon végére két és fél évet lesz a gyári alakulatnál. Honfitársai szerint a 28 éves motorosnak igenis van helye a MotoGP-ben, és akár márkatársukként is el tudnák őt képzelni.

Morbidelli karrierje remekül indult a MotoGP-ben, hiszen már első évében erős pontszerző helyeken ért célba a Petronas Yamahán, 2020-ban pedig három győzelemmel a bajnokság második helyén végzett. Azóta viszont csak egyszer állhatott fel a dobogóra, az is még a sérülése előtt történt, és miután a gyári csapathoz került, meg sem közelítette korábbi formáját. Francesco Bagnaia azonban úgy véli, a Ducatinál ismét magára találna.

„Örülnék, ha Franky a Ducatihoz jönne – nyilatkozta. – Szerintem többet érdemelne ennél az eredménynél, sokkal több potenciállal rendelkezik. Nem tudom, miért, de onnantól kezdve, hogy 2021-ben megműtötték a térdét, sokat küszködött. Előtte, 2020-ban második lett [a bajnokságban], az azt követő évben minden versenyen a dobogóért harcolt. Aztán jött a balszerencsés Le Mans-i [verseny]. Az egyik legerősebb és leggyorsabb [pilótának] tartom őt. Nagyszerű látni, hogy mennyire simán motorozik. Egy Ducatival nagyon versenyképes lehetne.”

Hivatalos: Morbidelli távozik a Yamahától

Morbidelli egyik esélye a VR46 lehetett volna, hiszen korábban Valentino Rossi akadémiáján nevelkedett. Azonban úgy tűnik, hogy Marco Bezzecchi jövőre is marad a csapatnál, Luca Marini körül pedig nem voltak kérdőjelek, így máshol kell ülést találnia. A bajnokság harmadik helyezettje ezzel együtt reméli, hogy honfitársa megkapja a bolognai gyártó egyik motorját.

„Mindenekelőtt sajnálom Frankyt, mert szerintem megérdemel egy motort a MotoGP-ben – fogalmazott Bezzecchi. – Nagyon erős, és már sokszor megmutatta tehetségét. A Ducati erős, de nemcsak a motor, hanem a versenyzők miatt is domináns. Úgy vélem, a Ducati hihetetlen munkát végzett, és bízom benne, hogy jót tesz neki a Ducati.”

A VR46 kiesésével a Gresini maradt az egyetlen, Ducati-motort használó csapat, amely reálisan szerződtetheti Morbidellit, de Fabio Di Giannantonio helyére a Moto2-es világbajnokságot vezető Tony Arbolino is pályázik. A Ducati szatellitistállóin kívül még az LCR Honda került szóba, de a legutóbbi pletykák szerint Augusto Fernández foglalhatja el Álex Rins helyét, miután a KTM állítólag kölcsönadná őt, hogy helyet csináljanak Pedro Acostának.