back to top
2024. május 18. 15:12
KezdőlapMotoGPA VR46 kezdett az élen, Quartararo panaszkodott, Morbidelli bukott Silverstone-ban

A VR46 kezdett az élen, Quartararo panaszkodott, Morbidelli bukott Silverstone-ban

Marco Bezzecchi volt a leggyorsabb a Brit Nagydíj első szabadedzésén a MotoGP-ben, 36 ezreddel megelőzve Luca Marinit, és 75-tel Jorge Martínt. Fabio Quartararo, Francesco Bagnaia és Marc Márquez sem a leggyorsabb körre hajtott, míg Franco Morbidelli bukott.

Véget ért a MotoGP nyári szünete, és szűk hat hét után ismét pályára mentek a királykategória versenyzői a Brit Nagydíj első szabadedzésén. Nem elírás, ugyanis nemrég az a döntés született, hogy mostantól csak az eddig második edzés néven futó esemény határozza meg, hogy melyik tíz versenyző kerül be rögtön a Q2-be szombaton.

Hiába a Ducati vétója, a következő hétvégétől változik a formátum a MotoGP-ben

Szintén meg kell említeni, hogy jó néhány visszatérőt köszönthettünk. Marc Márquez és Joan Mir egyaránt kihagyta a sachsenringi és az asseni futamot, utóbbi a teljes hétvégéket is. A leghosszabb ideig viszont nem ők hiányoztak, hanem Pol Espargaró, aki a szezonnyitó hétvégén elszenvedett sérülése óta most először fog versenyezni.

Jöhet-e a tavalyihoz hasonló fordulat a MotoGP nyári szünete után? – hétvégi menetrend

Az első körök után Jorge Martín állt az élre, de aztán természetesen gyorsultak a pilóták, és Jack Miller 2:02.808 másodperccel vezetett, 54 ezreddel megelőzve a spanyol versenyzőt, és további 36-tal Marco Bezzecchit. Nem sokkal később aztán az olasz pilóta ugrott az élre 2:01.583-mal, amit után 698 ezreddel tovább javított.

Negyedóra után Miller visszaállt az élre, de csupán 7 ezreddel előzte meg a VR46 versenyzőjét, mindez azonban csak ideiglenes volt, ugyanis körét törölték. Aleix Espargaró ellenben megtarthatta idejét, amely 36 ezreddel volt gyengébb Bezzecchiénél, így feljött a második pozícióba.

A Yamaha számára nem alakult jól a gyakorlás: a többi gyártóhoz hasonlóan új alkatrészeket tesztelő hangvillásoknál Fabio Quartararo hevesen gesztikulálva panaszkodott valamire, míg az év végén távozó Franco Morbidellié volt a hétvége első bukása: az olasz pilóta a Luffieldben esett el bő negyedórával a vége előtt.

Ezt követően Martín feljött  harmadik helyre, mindössze 42 ezredes hátrányban Bezzecchihez képest. Bezzecchit azonban sokáig nem taszították le az élről, ám 6 perccel a vége előtt csapattársa, Luca Marini 54 ezreddel megelőzte. Valentino Rossi féltestvére viszont nem sokáig vezetett, ugyanis az idősebbik Espargaró, majd Johann Zarco is felülmúlta, utóbbi 2:00.467-tel állt az élre.

2 perccel a vége előtt aztán a VR46 pilótái ismét átvették a vezetést: Marini 2:00.331-gyel ugrott vissza az eredményjelző tetejére, 53 ezreddel megelőzve csapattársát. Itt azonban még nem volt vége, hiszen az egymás mögött motorozó pilóták közül Bezzecchi tovább javított, és 36 ezreddel felülmúlta Marini körét. A harmadik helyet Martín szerezte meg további 39 ezredes lemaradással, mögötte pedig Zarco, Miller, Aleix Espargaró, Morbidelli, Raúl Fernández, Maverick Viñales és Quartararo lett az első tíz sorrendje. A végén hibázó Francesco Bagnaia 1,225 másodperces hátrányban a tizennegyedik, míg Marc Márquez 1,291 másodperces lemaradással a tizenötödik pozícióban zárt. A rajtgyakorlat aztán hozott még némi káoszt. Enea Bastianini először nem tudta, hogy pontosan mikor kell elindulnia, majd a Brooklandsben elesett, és a motor igencsak összetört.

A Brit Nagydíj első szabadedzésének végeredménye a MotoGP-ben