back to top
2024. május 05. 12:18
KezdőlapMotoGPBátyjával ellentétben Álex Márquez nem lepődött meg a helyére érkező Rins döntésén

Bátyjával ellentétben Álex Márquez nem lepődött meg a helyére érkező Rins döntésén

Álex Márquez megérti, hogy a pont az ő helyére szerződtetett Álex Rins már egy év után elhagyja az LCR-t, és jövőre a Yamahánál folytatja pályafutását. A Gresini versenyzője nem lepődött meg azon, ahogyan a Honda honfitársával bánt.

A héten ledőltek az első dominók az átigazolási piacon: a Yamaha bejelentette, hogy Franco Morbidelli elhagyja a csapatot, majd nem sokkal később az is hivatalossá vált, hogy Álex Rins érkezik a helyére. Mindez azt jelenti, hogy a spanyol versenyző nem tölti ki szerződését, és mindössze egy év után távozik a Hondától.

Álex Rins egy év után elhagyja a Hondát

A 27 éves motoros az idény elején érkezett az LCR-hez a Gresinihez igazoló Álex Márquez helyére. Adta magát tehát, hogy utóbbit megkérdezzék, mit gondol honfitársa helyzetéről, illetve döntéséről. A háromszoros MotoGP-dobogós elárulta, elszomorítja egykori csapatának helyzete, de bátyjával, Marc Márquezzel ellentétben összességében nem lepődött meg honfitársa lépésén.

„Igen, megértem – nyilatkozta. – Szomorú vagyok a csapat, az LCR miatt, mert sok mindenben osztozom velük, ezért szomorú vagyok, hogy fél év után máris váltott. Azonban megértem az átigazolást, mert végső soron egy gyári csapat mindig vonzóbb. Ha megnézzük a helyzeteiket, ami a motorokat illeti, hasonlóak. Egy gyári istállóban [viszont] sokkal több [lehetőség] van.”

Erre nem számított Marc Márquez ─ így vélekedik márkatársa átigazolásáról

Az ifjabbik Márquez-testvérnél rákérdeztek, hogy egyebek mellett az anyagiakra is gondol-e, mire azt felelte, hogy „igen, például”. A MotoGP-versenyzők fizetése nem nyilvános, de becslések rendszeresen készülnek, és ez alapján Rins 2,2 millió dollárt keres az idei évben. Ezzel szemben Fabio Quartararo 5 milliót vihet haza, Morbidelli markát viszont csak 1 millió üti.

A gyenge motor mellett Rins arra is panaszkodott, hogy a Honda nem vonta be őt eléggé a fejlesztésekbe. Amikor a tavalyi év végén elhagyta a japán gyártót, Márquez is fogalmazott meg hasonló jellegű kritikát, így nem csodálkozik a kialakult helyzeten. „Nem lepődtem meg, amikor panaszkodott”– fogalmazott.

Márqueznek egyelőre bejött a váltás: bár a futamgyőzelem továbbra is várat magára, és már Gresininél is volt egy kisebb hullámvölgye, így is a tizedik helyen áll a tabellán, miközben az előző három évben a tizennegyedik pozíció volt a legjobb helyezése. Ami Rinst illeti, bár az Amerikai Nagydíjat meglepetésre megnyerte, így is csak a tizenharmadik helyet foglalja el, ráadásul Mugellóban súlyos sérülést szenvedett, amiből azóta is lábadozik.