back to top
2024. május 06. 05:56
KezdőlapMotoGPA Yamaha ügyvezető igazgatója tudja, ha nem lépnek, Quartararóra akár a Honda...

A Yamaha ügyvezető igazgatója tudja, ha nem lépnek, Quartararóra akár a Honda is lecsaphat

Lin Jarvis úgy tudja, hogy a Honda érdeklődik Fabio Quartararo iránt. A Yamaha Motor Racing ügyvezető igazgatója elmagyarázza, mit kell tenni annak érdekében, hogy a 24 éves francia a Yamaha gyári csapatánál maradjon.

Fabio Quartararónak idén nincs könnyű dolga. A 2021-es MotoGP-világbajnok a Yamaha buktatóival és a megfelelő eredmények elérésével küzd. Silverstone-ban a 22. és egyben utolsó rajthelyével sikerült megkoronáznia eddigi sikertelenségét.

Nem csoda, hogy az iwatai gyártó gyári csapatának illetékesei attól tartanak, hogy a 24 éves nizzai versenyzőt elveszítik. Főleg, hogy a Honda is érdekelt a tizenkétszeres GP-győztes szerződtetésében, aki jelenleg a tizenegyedik helyet foglalja el a világbajnokságban.

Ezt Lin Jarvis is tudja. A Yamaha Motor Racing ügyvezető igazgatója a GPOne.com-nak adott interjújában hangsúlyozza, hogy fél-e Quartararo elvesztésétől:

„Nem szeretem a félelem szót. Fogalmazzunk úgy, hogy tisztában vagyok a kockázattal, és az egyik a Honda. A Honda egy jó versenyzőt akar, és Fabio egy ilyen. Ahhoz, hogy megtartsuk őt, versenyképes motorral kell rendelkeznünk.”

Quartararo kételkedik abban, hogy Crutchlow szabadkártyás lehetősége lenne a megoldás a Yamaha problémáira

A brit nem tudja elképzelni a Marc Márquezre való cserét. „Bármi megtörténhet, de Márquez nálunk? Az valószínűleg nem fog megtörténni” ─ legyintett nevetve.

„A versenyzői piac jövőre érdekes átigazolásokat tartogat majd. Márquez folytatja vagy visszavonul, a Hondánál vagy egy másik gyártónál marad? Amit tudok, az az, hogy változtatnunk kell a fejlesztési rendszerünkön. Abszolút nyitottak vagyunk, talán a jövőben lesz egy V4-esünk, de van még potenciál a jelenlegi konstrukcióban is.”

Álex Rins egy év után elhagyja a Hondát

Jarvis lehetőséget lát az új szerzeményben, Álex Rinsben is, akit 2024-ig szerződtettek. „Ő egy igazi harcos. Mir is hatékony és gyors versenyző, de eddig csak egy futamot nyert. Álexnek néha képes szenzációs dolgokat mutatni, több nyers tehetség lakozik benne. Nem szabad elfelejteni, hogy ő volt az egyetlen GP-győztes a Ducatitól eltérő motorral. Két futamot nyert a Suzukival, idén pedig a Hondával diadalmaskodott. Persze, Austin a paradicsomi pályája, de pozitív hozzáállással és tapasztalattal rendelkezik a sornégyesekkel kapcsolatban.”

Mégis volt B terv arra az esetre, ha Rins visszautasította volna az ajánlatot. „Volt egy alternatívánk Arbolino személyében, aki jól fejlődik, és a jövő választása lehet, de nem akartunk újoncot, mert ez nem a megfelelő időszak erre. Olyan versenyzőre van szükségünk, akinek van tapasztalata, de végül is nem tudjuk, hogy Rins jobb lesz-e Morbidellinél. A versenyző kiválasztása mindig egy szerencsejáték. Nincs garancia.”