back to top
2024. május 03. 20:10
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Bastianini megkapta a büntetését, elég volt az ütlegeléséből

Marc Márquez: Bastianini megkapta a büntetését, elég volt az ütlegeléséből

Marc Márquez úgy véli, a gyorsaságimotoros-vb minden pilótájának felelősségteljesen kell viselkednie a pályán, de Enea Bastianini kritizálását sem kell túlzásba vinni, hiszen megbüntették a hibájáért. A nyolcszoros világbajnok arra is kitért, hogy milyen volt újra versenyezni Francesco Bagnaia ijesztő balesete után.

Két balesettel indult a Katalán Nagydíj MotoGP-futama. Előbb Enea Bastianini fékezett túlságosan későn az első kanyar előtt, aminek következtében nekiment Johann Zarcónak, majd Marco Bezzecchit, Álex Márquezt és Fabio Di Giannantoniót is magukkal vitték. Néhány pillanattal később pedig a gyári Ducati versenyzőjének csapattársa, Francesco Bagnaia bemutatott egy highside-ot, majd Brad Binder keresztülhajtott a lábán.

Kell egy határ, de sürgősen

Bastianinit sokan kritizálták túlságosan optimista manővere miatt, Zarco kijelentette, hogy márkatársa szerinte hősködni akart. A sportfelügyelők két hosszú körös büntetéssel sújtották, csakúgy, mint Marc Márquezt a szezonnyitó Portugál Nagydíjon elkövetett megmozdulásáért. A Honda motorosa hangsúlyozta, hogy minden pilótának felelősségteljesen kell viselkednie, de azt sem tartja helyesnek, hogy Bastianinit ilyen mértékben bírálják.

„Minden MotoGP-versenyző, vagy inkább minden, világbajnokságon szereplő versenyző felelősségteljes – idézi a MARCA. – Ahhoz, hogy az ember háromszázötven kilométer per órás sebességgel motorozzon, okosnak és felelősségteljesnek kell lennie, illetve nagyon is tisztában kell lennie azzal, mi történhet vele. A másik dolog, hogy szeretjük ezt a munkát, szenvedélyesek vagyunk, és imádjuk a sportágunkat. Igaz, hogy mindenki igyekszik a lehető legjobban a motorozásra koncentrálni, de néha történnek olyan balesetek, amelyeket nem lehet elkerülni, mint Eneával vagy Peccóval, aki egyedül esett el. Amikor az ember olyan hibát követ el, mint Bastianini, azt kielemzik és megbüntetik. Már nem kell őt tovább ütni, mert amellett, hogy kárt okozott, szankcionálták, és ennyi, elég. Ez a MotoGP.”

Ráadásul Bastianini ennél is jobban megbűnhődött, bár emiatt aligha érez bárki is elégtételt: a négyszeres MotoGP-futamgyőztesnek a bal belső bokacsontja és a bal kézközépcsontja is eltört, azóta pedig mindkét sérülést megműtötték. A Ducati tájékoztatása szerint a 25 éves versenyzőnek legalább három fordulót ki kell hagynia, vagyis legjobb esetben is az október közepén esedékes Indonéz Nagydíjon térhet vissza.

Sikeresen megműtötték Bastianinit, kiderült, hány futamot kell kihagynia

Bagnaia ennél sokkal szerencsésebb volt, és mindössze zúzódásokkal megúszta az ijesztő balesetet. Márquez ennek kapcsán nemrég elmondta, hogy a MotoGP-társadalom rendkívül szerencsés volt, ettől függetlenül az ellenfelekben nyilvánvalóan nyomot hagytak az események. A nyolcszoros világbajnok próbálta félretenni az ezzel kapcsolatos gondolatait, ugyanakkor az újraindításnál a többiekhez hasonlóan ő is fokozottan vigyázott.

Marc Márquez Bagnaia balesetéről: A MotoGP-család nagyon szerencsés volt

„Az ember ilyenkor mindig szakmai szempontok mentén el, nem pedig aszerint, hogy mit szeretne – fogalmazott. – Az, hogy láttuk a két bukást, különösen Pecco balesetét, amely a legveszélyesebb, megdobogtatta a szívünket. Mindannyian szerencsések voltunk, mert egy bajnok súlyos sérülése mindegyikünknek fáj. Ilyenkor profinak kell lenni, hogy minél hamarabb kizárjuk az ilyen hatásokat, és tudatosítsuk magunkban, hogy újra ki kell menni a pályára. Nyilvánvaló, hogy emberek vagyunk. A második rajt utáni első három kanyarban mindenki nagyon óvatos volt, tisztelte a másikat. Mindannyian némileg elővigyázatosan helyezkedtünk, majd újra versenyezni kezdtünk.”