back to top
2024. május 02. 01:58
KezdőlapMotoGPMarc Márquez és Pol Espargaró is nehéz versenyre számít a Maláj Nagydíjon

Marc Márquez és Pol Espargaró is nehéz versenyre számít a Maláj Nagydíjon

Kemény hétvégéje lesz a MotoGP mezőnyének Malajziában – legalábbis Marc Márquez és Pol Espargaró szerint. Mindketten kihívásokra és megpróbáltatásokra számítanak Sepangban, bár más-más okból. A Honda versenyzője szerint a pálya egyes elemei nem kedveznek neki, a GasGas pilótája pedig a szélsőséges időjárástól tart.

Az előttünk álló hétvégén Sepangba látogat el a MotoGP. Marc Márquez három győzelemmel is rendelkezik erről a helyszínről, 2010-ben a 125 köbcentis világbajnokság, 2014-ben és 2018-ban pedig a királykategória futamát nyerte meg itt, ezenkívül 2013-ban és 2019-ben a második hely lett az övé. Márquez a thaiföldi bíztató eredmények – negyedik hely a sprint- és hatodik hely a főfutam végén – és a sikerekben gazdag múlt ellenére is nehézségekre számít Malajziában.

„Három intenzív versenyhétvégével fogjuk zárni a szezont. Az első ezek közül a malajziai lesz, és az a pálya mindig tartogat nekünk kihívásokat. Az előző futamok némelyikén kifejezetten erősek voltunk, de őszintén szólva én arra számítok, hogy elég kemény lesz a hétvége Sepangban. A hosszú kanyarok nehézséget okoztak nekünk eddig az idei évben, de természetesen mindent meg fogok tenni a jó szereplés érdekében, majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Egy jó versennyel szeretném kezdeni a szezon utolsó részét” – nyilatkozta a nyolcszoros világbajnok.

Pol Espargaró az idei szezon első hétvégéjén szenvedett el egy súlyos balesetet, amelynek következtében csak a kilencedik fordulóban, nyár közepén térhetett vissza a versenypályára. Espargaró azóta is folyamatosan problémákkal küzd, a silverstone-i hétvége óta megrendezett kilenc főfutamból csak hatot tudott befejezni, és a 12. helynél előbb egyszer sem végzett.

Pol Espargaró beszámolt a maradandó változásról, amelyet súlyos balesete okozott

A GasGas versenyzője nemrég részletesen beszámolt arról, hogy a sérülése milyen súlyos következményekkel járt, amelyek közül több még ma is érezteti a hatását, ilyen például, hogy a meleget sokkal nehezebben viseli, mint korábban. A Thai Nagydíjon „elért” utolsó helyét is részben ennek köszönhette, hiszen a főfutam napján 30 fok felett volt a hőmérséklet Buriramban, 60 százalékos páratartalom mellett. Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy Espargaró osztja Márquez véleményét a malajziai futamról.

„Az indonéziai és thaiföldi versenyek nagy kihívást jelentettek a magas hőmérséklet miatt, amelyet a fizikai állapotom miatt jobban megéreztem, mint valaha. Tudom, hogy a Maláj Nagydíj is durva lesz, bár azt remélem, hogy az egyhetes szünet miatt majd jobban fogom bírni [a körülményeket]. Három egymást követő futam után nagyon jó volt egy hetet otthon tölteni” – tette hozzá a 2013-as Moto2-es világbajnok.

„Sepang mindig is egy kemény hely volt számomra, ennek ellenére a téli teszt során nagyon versenyképes voltam ott. Viszont a motor sokat változott azóta, így nem igazán tudom, hogy mire számítsak. Ugyanakkor még három hétvégénk lesz ennek a különlegesen idénynek a vége előtt, és abban reménykedek, hogy jól tudom majd érezni magam a motoron a hátralévő versenyek alatt” – mondta bizakodva a granollersi pilóta.

Bautista nem csak jutalomjátékként tekint a malajziai indulásra

Az előrejelzés szerint Malajziában nem lesz kegyes az időjárás a mezőnnyel. Pénteken, szombaton és vasárnap is 31-32 fokra lehet számítani, ezt pedig valószínűleg az eső fogja igazán kegyetlenné tenni a piló6ák számára. A versenyhétvége első napján még csak 40nszázalékos valószínűséggel jöhet csapadék, a másodikon azonban már 92 százalékkal, a harmadikon pedig 73 százalékkal a meteorológusok szerint. A Sepang International Circuit alig 20 kilométerre fekszik a tengertől, így ezen a helyszínen bármikor számítani lehet a felhőszakadásra.