back to top
2024. május 03. 06:50
KezdőlapMotoGPA Pramac kész félreállítani Zarcót Martín sikeréért, Bagnaia nem akar kiszúrni Bastianinivel

A Pramac kész félreállítani Zarcót Martín sikeréért, Bagnaia nem akar kiszúrni Bastianinivel

Gino Borsoi, a Pramac csapatfőnöke leszögezte, adott esetben csapatutasítást is alkalmaznak annak érdekében, hogy Jorge Martín megszerezze a világbajnoki címet. A spanyol versenyzőt nem érdekli ez a téma, Francesco Bagnaia pedig nem akar így győzelmet elvenni Enea Bastianinitől.

Két fordulóval a vége előtt továbbra is szoros a világbajnoki címért folytatott harc a MotoGP-ben. Francesco Bagnaia mindössze 14 ponttal vezet Jorge Martín előtt úgy, hogy még két sprint- és ugyanennyi főfutam van hátra. Az sem kizárt, hogy a végjátékban nem pusztán kettőjük teljesítménye dönti el, hogy ki lesz a végső győztes.

Egyfelől ott vannak a guminyomásra vonatkozó szabályok, ezzel kapcsolatban mindketten ellőtték a figyelmeztetésüket. Ebben a tekintetben tehát egálban vannak, a csapattársak esetében viszont egyáltalán nem biztos. Mivel két Ducati harcol a vb-címért, gyártói szinten senkit nem segítenek, ám a két érintett istállónál adott esetben lehet más a helyzet.

Martín csapattársa, Johann Zarco a Katari Nagydíj hétvégéje előtt leszögezte, hogy ha lehetősége nyílik rá, akkor segíti a spanyol pilótát. A 33 éves motoros akkor még úgy fogalmazott, hogy mindez nem került szóba a Pramacnál, ám Gino Borsoi szavai alapján azóta változott a helyzet. Johann Zarco a Pramac versenyzője, csapattársa [pedig] a bajnoki címért küzd – nyilatkozta a Pramac csapatfőnöke a La Gazzetta dello Sportnak. – Ha kell, lesznek utasítások. Beszéltünk róla, és emellett arra is gondolnia kell, hogy a világbajnokság ötödik helyén végezzen.”

Zarco szívesen segít Martínnak a bajnoki harcban, ha lehetősége nyílik rá

Ami utóbbit illeti, Zarco az előző hétvégén megelőzte Aleix Espargarót a bajnoki tabellán, és jelenleg 2 pontos előnnyel áll az összetett ötödik pozíciójában. Persze nyilvánvaló, hogy Martín bajnoki címe és a francia motoros ötödik helye közül a Pramac utóbbit áldozná be, ha arra kerül a sor. Ugyanakkor kérdés, hogy az egyszeres MotoGP-futamgyőztesnek lesz-e lehetősége segítenie csapattársát, hiszen a Phillip Island-i diadala óta nem tudta megközelíteni a tempóját.

Ellentétben Enea Bastianinivel, aki a Maláj Nagydíj hétvégéjén váratlanul feltámadt, és nemhogy dobogóra állt a szezon során először, de meg is nyerte a sepangi főfutamot. Sőt, már szombaton is megszerezhette volna a harmadik helyet, de akkor nem előzte meg Bagnaiát. Mint kiderült, nemcsak a csapatérdek miatt, hanem hálából sem. Enea fontos segítséget kapott Peccótól szombaton délelőtt, a pályán és pszichológiailag is – jelentette ki Davide Tardozzi, a gyári Ducati csapatfőnöke. – Apróságok, amelyek nagy ugrást tesznek lehetővé. Jól tudjuk, hogy Enea gyors, csak hiányzott neki, ami Malajziában átkattant. Szerintem tisztában van vele, hogy Pecco ebben segített neki.”

Bagnaia többször is leszögezte, hogy ő nem kér a csapatutasításból, és nem így akar nyerni, és most is hangsúlyozta, hogy ilyen módon nem fosztaná meg csapattársát a győzelemtől. Azt viszont korántsem zárta ki, hogy összedolgozzanak, leginkább az edzéseken. A címvédő vélhetően a szélárnyékozásra gondolt, amelyből aztán adott esetben a futamon is profitálhatnak.

Egy korábbi segítséget is meghálált Bagnaiának a váratlanul feltámadó Bastianini

Elég egyértelmű voltam a csapattal szemben, és mindig azt fogom mondani, hogy ha Eneának van esélye a győzelemre, akkor olyan helyzetben van, hogy hajtania kell – fogalmazott. – Ugyanakkor az is biztos, hogy rendben lesz, ha esetleg az edzések alatt együtt dolgozunk. Mindig is jobban szerettem egyedül motorozni, de talán itt az ideje, hogy közösen csináljunk valamit.”

Ezzel együtt jelen állás szerint Bagnaia lehet jobb helyzetben, persze nem kizárt, hogy Bastianininél ez egyelőre csak egyszeri fellángolás volt. Elképzelhető, hogy Martín érzi, hogy Zarcótól nem igazán számíthat segítségre a tempókülönbségből kifolyólag, mindenesetre az tény, hogy elmondása alapján nem foglalkoztatja ez a kérdés.

Nem érdekel, kinek van a legtöbb »barátja« [a Ducatin belül] – kezdte a bajnokság második helyezettje. – Úgy érzem, ha száz százalékot nyújtok, akkor mindannyiukat meg tudom verni. Szóval a hétvégére, illetve magamra koncentrálok. Azt, hogy valaki segít-e [Bagnaiának] vagy sem, nem tudom befolyásolni, úgyhogy nem igazán érdekel.”