2024. április 27. 23:31
KezdőlapMotoGPPol Espargaró kapott ajánlatot a Hondától, de „átverésnek" érezte volna, ha elfogadja

Pol Espargaró kapott ajánlatot a Hondától, de „átverésnek” érezte volna, ha elfogadja

Egy nemrég adott interjújában Pol Espargaró elmondta, hogy valóban kapott ajánlatot a Hondától, csak a fizikai állapota miatt nem élt vele. A spanyol pilóta ezen kívül a japán gyártó fejlődéséről, Marc Márquez átigazolásáról és Pedro Acosta teljesítményéről is megosztotta véleményét az olvasókkal.

Pol Espargaró hosszú éveken át versenyzett a MotoGP-ben, jövőre azonban már „csak” a tesztpilóta szerepét fogja betölteni a KTM-nél. Ennek egyik oka az idei szezonnyitó hétvége második edzésén elszenvedett óriási bukásakor szerzett sérülése, amely nagyon megnehezítette az életét, és egyben arra késztette, hogy tudatosítsa magában, mi az igazán fontos számára.

Egyeseknek menekülés a győzelembe, másoknak talán az utolsó tánc – a MotoGP hat búcsúzója

„Volt egy nagyon rossz időszakom a fájdalom miatt, még csak a gondolni sem akartam a motorozásra, az érdekelt akkor a legkevésbé. Amikor eltávolodsz [a versenyektől] és felismered ezt, akkor értelemszerűen más dolgokat kezdesz el értékelni, és azt mondod magadnak: »hát, talán nem ezt szeretném a jövőben«. Ez alatt az időszak alatt sok mindenre rájöttem, megértettem, hogy mekkora szükségem van arra, ami általában körülvesz, a feleségemre, a lányaimra, hiszen nélkülük nem vagyok más, csak egy sportoló.”

„Alapvetően az [a felismerés] is kellett annak a döntésemnek a meghozatalához, hogy több időt akarok a családommal, szeretetben eltölteni, és jobban szeretném értékelni azt, amim van. Most először is időre van szükségem ahhoz, hogy újra az legyek, aki voltam, önbizalom, fizikai állapot és kissé az életminőség terén is” – mondta a 32 éves motoros a Relevó-nak.

A granollersi versenyző arról is nyilatkozott, hogy miért nem fogadta el a Honda azon ajánlatát, hogy ő foglalja el a Marc Márquez távozása miatt gazdátlanná váló motort. „Nem éreztem magam fizikailag eléggé készen ahhoz, hogy ezt az utat válasszam, nem lettem volna elég versenyképes. Mindenki felelős azért, amit csinál, ez kissé olyan, mint amikor valaki egy cégnek dolgozik, és azt gondolja, hogy nem képes a legjobbját nyújtani: egy átverés. Szóval én nem akartam ez így csinálni.” Espargaró – aki 2021-ben és 2022-ben már volt az alakulat pilótája – tehát nem lett Joan Mir csapattársa, így végül Luca Marini csatlakozik a japán istállóhoz.

A Honda jövőre Marinivel és a koncessziós jogok terén kapott engedményekkel próbálhat meg visszakerülni az élmezőnybe, Espargaró szerint pedig ez rövid időn belül sikerülni is fog nekik. „Engem nem lepett meg [a Honda küszködése], mivel én átéltem belülről az ottani dolgokat és ismerem a munkamódszerüket. Azt nem tudom, hogy az még mindig teljesen ugyanaz-e, de a korábbi nem volt az igazi. Azt mondták nekem, hogy mostanában lépésről lépésre változtatnak rajta, ha jól értem, akkor elkezdtek egyre jobban adaptálódni az európai stílushoz, amely a legjobban működik, és szerintem így nem kell nekik sok idő ahhoz, hogy újra felvegyék a versenyt a legjobbakkal. Azt gondolom, hogy képesek lesznek erre, és meg is érdemelnék a küzdelmeik miatt. A Honda egy olyan gyártó, amely nagyon sokat tett ezért a sportért, és megérdemli, hogy újra a csúcson legyen.”

Megszületett a döntés, ilyen engedményeket kap a Honda és a Yamaha a MotoGP-ben

Espargaró korábbi csapattársa, Márquez eligazolásáról is elmondta a véleményét. „Számítottam rá. Marc még most is egy fiatal pilóta, aki nagyon szeretne nyerni, és ekkora tehetséggel még mindig van mit bizonyítania. Na és persze a Ducati pilótái által elért eredményeket látva mit is mondhatnék erre?  Én ugyanezt csináltam volna, még akkor is, ha megkapom azt a nagy összeget a Hondától. Ez nem a pénzen múlik, hanem azon, hogyan lehet versenyképes, mivel nagyon szeretne újra az lenni, és én ezt tisztelem benne.”

A spanyol pilóta szót ejtett Pedro Acostáról is, aki kiszorította őt a királykategóriából. „Óriási tehetséggel van megáldva. Tudom, hogy Pedro egy ambiciózus srác, nagyon keményen dolgozik, és nemcsak a tehetsége van meg [a sikerességhez], hanem minden más összetevő is, és azt gondolom, hogy erre nagy szüksége lesz a MotoGP-ben. Nehéz évek állnak előtte, mert a MotoGP egy elég bonyolult világ, de biztos vagyok benne, hogy olyan emberek veszik körül, és neki is megvan a képessége ahhoz, hogy a nehézségeket leküzdve a lehető legmagasabbra jusson el.”

Acosta már első évében a MotoGP vb-címéért harcolhat? – reagált az újonc