back to top
2024. május 02. 02:43
KezdőlapMoto3Elnézést kért nyilatkozata miatt a Moto3-as vb-címet ellentmondásos módon megnyerő versenyző

Elnézést kért nyilatkozata miatt a Moto3-as vb-címet ellentmondásos módon megnyerő versenyző

Az idei Moto3-as világbajnok, Jaume Masià interjút adott egy spanyol lapnak. Ebben beszélt az idegessége miatt félresikerült nyilatkozatáról, a csapata által nyújtott segítségről, és azt is jelezte, nem feltétlenül ért egyet azokkal, akik nagyon jó pilótának gondolják riválisát, Szaszaki Ajumut.

Jaume Masià a Katari Nagydíjon biztosította be a Moto3-as bajnoki címet. Az Algemesíből származó versenyző megkérdőjelezhető módon nyerte el a jogot a trófea felemelésére, hiszen a futamon előbb ő, majd csapattársa, Adrián Fernández is kiterelte a pályáról a nagy ellenfelet, Szaszaki Ajumut.

A futam után Masià azt mondta a versenyirányításnak üzenve, hogy „akár tetszik, akár nem, egy spanyol győzött”, mivel azt gondolta, hogy ők megtiltották a csapattársának, hogy kövesse Szaszakit. A Marca újságírója nemrég megkérdezte tőle, hogy pontosan miért is hangzott el tőle ez a mondat, és mit szól azokhoz a kritikákhoz, amelyeket a cím megszerzésének módja miatt kapott.

„Az az igazság, hogy a világbajnokság paddockja tele van spanyolokkal. Ez tagadhatatlan, és éppen ezért sok spanyol van az élmezőnyben is. Azonban még így is hiba volt azt mondanom, csak a pillanatnyi feszültség, illetve a magas adrenalinszintem miatt csúszott ki, és talán azért is, mert félreértelmeztem a versenyirányítás bizonyos lépéseit. Az általuk végzett munka nagyon bonyolult, és nehéz lehet mindig pártatlannak maradniuk. Egy ilyen idegtépő pillanatban egy kis dolog is elég ahhoz, hogy sértve érezze megát az ember, azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy semelyik pilótát sem állt szándékomban megsérteni.”

Világbajnokság még a MotoGP, vagy inkább egy olasz-spanyol kupa?

„Szerencsés vagyok, hogy olyan emberek vesznek körül, akik nagyon szeretnek. Egy világbajnoki cím megszerzése húsz versenybe telik, nem csak egyetlen futamon múlik. Azt hiszem, nagyon jó munkát végeztem, és az istállónknál megértettük, mennyire fontos a csapatmunka, segítettük egymást, és ez valami olyasmi, amit látszólag sok csapatnál nem értenek.”

A Leopard Racing versenyzője volt a Honda egyetlen állandó képviselője az élmezőnyben, ellenfelei mind a KTM (a GasGas és a Husqvarna is az osztrákokhoz tartozik) motorjain ültek. Ez érezhetően nagyon beleivódott Masià szemléletébe.  „Nem tudom, mi történt volna velem a számtalan KTM-versenyző között, ha úgy érkeztünk volna meg Valenciába, hogy még [csak] esélyes vagyok a bajnoki címre. Nem szerettem volna ezt megtapasztalni, de vannak ötleteim arról, hogyan alakultak volna akkor a dolgok.”

Jövőre Masià és a nagy rivális Szaszaki is új kihívással néz majd szembe, hiszen mindketten a Moto2-ben fognak versenyezni, tehát egy újabb összecsapás sem elképzelhetetlen közöttük. A spanyol pilóta azonban nem biztos abban, hogy vetélytársa megállja a helyét. „Majd meglátjuk, hogyan megy Ajumunak, vajon tényleg annyira jó versenyző-e, vagy nem, inkább a motornak volt-e köszönhető [a teljesítménye], vagy nem, szóval így majd mindenre fény derül.”

Szaszaki nem gratulál Masià-nak, szerinte szégyenletes módon győzte le őt a spanyol

Masià azonban nem csak másokban, sokszor önmagában is kételkedett a Moto3-ban töltött hat év alatt. A 23 éves pilóta a második legidősebb bajnoka lett a Moto3-nak Albert Arenas után, így egyáltalán nem jött számára egyszerűen a siker. Abban pedig, hogy végül mégis sikerült learatnia a babérokat, óriási segítség volt számára a csapata.

„Természetesen [kételkedtem magamban], a kétségek mindig ott vannak az emberben. Végül is, akiben nincsenek, az … a rajtam lévő nyomás, az idegesség, az Ausztriában vagy a Silverstone-ban történtek után újra megkérdőjeleztem, hogy ez valóban az én évem-e, de a hitem nem tört meg, ahogyan a munkát is folytatni tudtam, és ez el is feledtette az ilyen dolgokat. Az élet akarta úgy, hogy én szerezzem meg a címet.”

„Amikor azt látod, hogy emberek egy csoportja ennyire elhivatottan fejlődni és győzni akar, akkor te sem tudsz nyugodtan aludni, ha nem nyújtottad a százhúsz százalékodat. Folyamatosan erre gondoltam az otthon töltött hétköznapjaim során is. Szerintem mindig az enyém volt a valaha [egy csapat által] felkészített legjobb motor, a gyorsulási problémák és minden egyéb ellenére is. Az enyém volt a legjobb motor, és ebben biztos is voltam, ráadásul a legjobb csapat és a legjobb emberek álltak mögöttem. Ez segített elérni a célt.”

Kanyart neveztek el a botrányos körülmények között bajnoki címet szerző Masià-ról