back to top
2024. május 10. 06:05
KezdőlapMotoGPQuartararo: Az a problémám, hogy nagyon gyorsan dühbe tudok gurulni

Quartararo: Az a problémám, hogy nagyon gyorsan dühbe tudok gurulni

Fabio Quartararo elmondta, korábban problémái voltak a dühkezeléssel, de mára egy szakember segítségével sikerült fejlődnie ezen a téren. A francia pilóta arra is kitért, hogyan kezeli a mostani sikertelenséget a korábbi jó eredmények után.

A motorversenyzőknek nagy szükségük van arra, hogy jól kezeljék az indulataikat, különösen, ha egy olyan nagy téttel bíró sorozatról van szó, mint a MotoGP. Az idei szezonban több motoros is emlékezetes módon hívta fel a figyelmet ennek a kérdésnek a jelentőségére. A Katari Nagydíj hétvégéjén két ilyen eset is történt, az első szabadedzésen Marco Bezzecchi (állóhelyzetben) többször nekiment Pol Espargarónak, akinek bátyja, Aleix a második szabadedzésen Franco Morbidelli sisakján vezette le az idegességét. Korábban Fabio Quartararo is sokat küzdött a dühével, de a francia pilóta nemrég elárulta, egy 2021 óta vele dolgozó szakember segítségével nagyon sokat sikerült fejlődnie ezen a téren.

Súlyos büntetést ért a pofozkodás a MotoGP edzésén (videó)

„Az az egyik problémám, hogy nagyon gyorsan dühbe tudok gurulni, különösen, ha a sportról van szó. Soha nem voltam tiszteletlen senkivel szemben sem, de ha félórán keresztül üvöltesz, amennyire csak tudsz, akkor a szerelők semmit sem fognak érteni az egészből. Ilyenkor szükség van arra, hogy legyenek érveid, mondanivalód, hiszen, ha jelzed, hogy nem működik valami, akkor a szerelő azt fogja kérdezni, »rendben, mit szeretnél, mit tegyek? Milyen területen fejlődjünk?« Ekkor át kell gondolnod, hogy melyik területen is szeretnél előrelépni, legyen az a kanyarodás, a fékezés vagy a tapadás” – mondta Quartararo a MotoGP podcast egyik adásában.

„Erre nagy szükségem volt, ahogy a mentális edzőmre is, akinek segítségével magtanultam ezt. Nagyon sokat segített ez a technika abban, hogy hasznos megjegyzéseket tudjak tenni a szerelőimnek, és az életben úgy általában is nyugodtabb lettem. Például ebben az évben mindig megpróbáltam pozitív maradni a nehéz pillanatokban is.”

Quartararo kifakadt: A sportfelügyelők azokat büntetik, akiket nem kedvelnek

Ilyen momentumokból pedig volt bőven az idei szezonban, amely Quartararo legrosszabbja volt az eredmények szempontjából a 2019 óta íródó MotoGP-karrierje alatt. Az első idényét leszámítva – amikor öt alkalommal végzett a második helyen – eddig minden évben több futamot is megnyert, 2021-ben pedig a bajnoki címet is behúzta. 2023-ban azonban a tabella tizedik helyén zárt, és csak három darab harmadik helyet tudott felmutatni. Ez a változás El Diablo lelki világán is rajta hagyta a lenyomatát.

„Nem egyszerű, amikor hozzászoktál ahhoz, hogy a bajnoki címért és futamgyőzelmekért tudsz harcolni, de aztán csak a legjobb tízbe kerülésért hajtasz. Próbálok pozitív maradni, és arra gondolni, hogy ebben a helyzetben is tudok fejlődni a megszerzett tapasztalatok által, és ezzel egy új fejezet nyílt meg a karrieremben.”

„Azt hiszem, hogy mindig ezekből a nehéz helyzetekből lehet a legtöbbet tanulni, a mostani tapasztalatokból sokat elviszek majd magammal azokra az időkre is, amikorra már visszavonulok. Ha képes vagy nyerni, akkor minden rendben van, de az ilyen embert próbáló pillanatokban megkérdőjelezed magad, és ilyenkor kell nyugodtnak maradni, és akkor képes leszel a nehézségek leküzdésére” – összegezte a látásmódját a 24 éves versenyző.

Quartararo: A Yamahának nagyon kevés ideje van, hogy meggyőzzön, különben lépnem kell