back to top
2024. május 04. 05:03
KezdőlapMotoGPMarc Márquez szerint nem feltétlenül a leggyorsabb, hanem a legokosabb volt a...

Marc Márquez szerint nem feltétlenül a leggyorsabb, hanem a legokosabb volt a sikerkorszakában

A jövőre már a Gresinit erősítő Marc Márquez a Valenciai Nagydíj után beszélt eddigi csapatáról, a változatlan hozzáállásáról, és azt is elmondta, hogy miért tudott olyan sokszor az első helyen végezni.

Tizenegy év után távozik a Hondától Marc Márquez, és jövőre a Gresininél fog versenyezni. Márquez az istállónál dolgozó csapattagoktól a szezonzáró Valenciai Nagydíjon köszönt el – a japán szurkolóitól egy külön esemény keretein belül búcsúzott –, majd a futamot követően a sajtó képviselőivel is megosztotta gondolatait a szívében különleges helyet elfoglaló alakulatról és a váltásról.

„Köszönet mindenért!” – könnyek között búcsúzott el Marc Márquez a Hondától (videó)

„A kezdetektől fogva a Repsol Honda volt az a csapat, amely leginkább alakította a pályafutásomat és az életemet. Tizenegy éven keresztül voltam náluk, és hat világbajnoki címet szereztünk közösen. Ezt soha nem fogom tudni megismételni egy másik csapattal. Mindig ők lesznek az az istálló, amellyel a legsikeresebb voltam, sportszakmailag és személyesen is” – mondta Márquez.

„Mi fog hiányozni [a Repsol Hondából]? Igazából minden, hiányozni fog a boksz bejárata, a színek, az emberek és a motor, tényleg minden. Amióta csatlakoztam a MotoGP-hez, csak ezt a csapatot ismertem meg, szóval a kérdés inkább az, hogy mi nem fog hiányozni.”

A 2013-ban kezdődő, Hondánál töltött időszak alatt Márquez számtalan dologban fejlődött, ám ennek ellenére nem gondolja, hogy össze lehetne mérni az akkori változatát a maival. Ami biztosan nagy különbséget jelent a korábbiakhoz képest, hogy mostanra (remélhetőleg teljesen) túl van egy hosszadalmas sérülésből való felépülésen. A jelenleg 30 éves pilóta a 2020-as jerezi futamon bukott, és ennek következményeit egészen az idei évig magával cipelte.

„Sokat tanultam [2013 óta], különösen az övön alul érkező ütésekből. Igazából nem lehet összehasonlítani egy húszéves embert egy harmincévessel. Például az összes gondolat, amely a fejemben van, ma már sokkal tisztább és érettebb. Ennek a csapatnak az elhagyásához [most is] komoly döntést kellett meghoznom, de huszonhárom vagy huszonnégy évesen ez lehetetlen lett volna. Addigra még nem nőttem fel eléggé ehhez” – nyilatkozta a spanyol pilóta.

„A személyiségem és a mosolyom továbbra is ugyanolyan, mint korábban [a bukás előtt], és a győzni akarásom is töretlen maradt. Azért vagyok itt [a MotoGP-ben], hogy nyerjek. A pályán és azon kívül is olyan dolgokat csinálok, amelyeket helyesnek érzek. Ezért ezt [az átigazolást] meg kellett lépnem, hogy visszakerülhessek az élmezőnybe, ennélfogva sohasem fogom megbánni ezt a döntésemet.”

A pillanat, amit sokan elképzelni sem tudtak: Marc Márquez búcsúzik a Hondától

Márquez királykategóriás eredményeit hosszasan lehet sorolni – hat MotoGP-bajnoki cím, ötvenkilenc futamgyőzelem, összesen százegy dobogós helyezés, hatvannégy pole pozíció –, amiből az ember arra következtethet, hogy ő mindig a sebességével tűnt ki a mezőnyből. A nyolcszoros világbajnok azonban ezzel nem ért egyet, szerinte egy másik tényező is nagyon fontos szerepet játszott a sikereiben.

„Sokszor nem én voltam a leggyorsabb a versenyen, inkább azért győztem, mert én voltam a legokosabb, vagy mert úgy menedzseltem a futamot, ahogy senki más. Szerencsére olyan sok győzelmet arattam, hogy nem is emlékszem mindegyikre, azt hiszem, ez szép teljesítmény” – tette hozzá a cerverai motoros.