2024. április 27. 20:25
KezdőlapMotoGP„Köszönet mindenért!” – könnyek között búcsúzott el Marc Márquez a Hondától (videó)

„Köszönet mindenért!” – könnyek között búcsúzott el Marc Márquez a Hondától (videó)

Marc Márquez hosszú évek és számos sikeres szezon után elhagyja a Hondát. A csapattól a Valenciai Nagydíjon köszönt el a nyolcszoros világbajnok, a búcsú pillanatait most a MotoGP videójának köszönhetően mi is átélhetjük.

Az idei MotoGP-szezon második felében a legnagyobb horderejű történet – a bajnoki címért folytatott versenyfutáson kívül – Marc Márquez átigazolása volt. A nyolcszoros világbajnok tizenegy év után távozik a Hondát, jövőre pedig a Gresininél folytatja karrierjét. Márquez a Valenciai Nagydíjon búcsúzott el szeretett csapatától, erről a hétvégéről nemrég a MotoGP publikált egy megható videót, amelynek nézése közben nem csak a spanyol pilóta szurkolóinak szemébe szökhet könny.

Marc Márquez szerint nemcsak ő, hanem a Honda is jól jár a távozásával

A videó a szombati sprinten veszi fel a történet fonalát, láthatjuk, amikor Márquez utoljára képviselhette a dobogón a Repsol Honda színeit. Az ünneplő tömegben ott állt édesanyja, Roser Alentà, illetve barátnője, Gemma Pinto is, akik láthatóan nehezen birkóztak meg a feltörő érzelmeikkel. A 30 éves pilóta ezután visszatért a bokszba, ahol a csapattagok várták, köztük versenymérnöke, Santi Hernández is, akivel még a főfutamra készülve gyorsan átbeszélték a verseny történéseit.

Ezt követően egy Márquez búcsúztatására szervezett eseményen találjuk magunkat, ahol nem más, mint maga a főszereplő ragadta meg a mikrofont, és osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

„Az életben néha kockáztatnod kell, és nagy döntéseket meghozni, én egy ilyen lépésre szántam el magam. Köszönöm a családomnak, köszönöm az egész csapatnak, és még azt szeretném mondani… – csuklott el ekkor könnyek között Márquez hangja – Hatalmas köszönet Alberto [Puignak, a gyári Honda csapatfőnökének – a szerk.]. Remélem, útjaink keresztezik még egymást, és bár én élvezni fogom [ami a jövőben vár rám], de az életem, a karrierem legfontosabb csapata mindig a Repsol Honda lesz, és ennek az istállónak mindig lesz helye a szívemben. Nagyon szépen köszönöm!”

Aztán a főversenyen Márquez nem kapta meg az esélyt arra, hogy újra a dobogóra álljon, hiszen drámai körülmények között, egy Jorge Martínnal történt ütközés következtében a sóderágyban fejezte be a futamot. A videóban több kameraállásból is láthatjuk ezt az esetet, majd a bokszba csalódottan visszatérő cerverai pilótát. Hernández – aki jövőre már Joan Mir mellett fog dolgozni – rohant oda hozzá, hogy megtudja, nem esett-e baja a motorosnak, aki szerencsére meg tudta nyugtatni ezzel kapcsolatban.

Marc Márquez sikerkovács mérnöke monstantól Mir csapatát fogja erősíteni

Márquez ezt követően elmesélte az ütközés történetét az ő szemszögéből, de pár perc múlva már el is szállt az idegessége, amikor megkapta csapata utolsó neki készített meglepetését. Ez egy olyan tabló volt, amelyen az istállónál dolgozók üzentek a távozó versenyzőnek, és amelyre felragasztották az évek során készült csoportképeiket is. „Ezt senki sem veheti el tőlünk” – mondta Hernández a „kezében tartott” közös emlékekre gondolva.

A videó végén már a tényleges búcsút láthatjuk, az esemény tiszteletére egyenpólóba öltözött emberek gyűrűjében álló Márquezt, aki elköszön a csapattagoktól. A legmeghatóbb pillanatokat az utolsó képsorok tárják elénk, amikor a Moto2-es időszak óta vele dolgozó Hernández öleli meg a hatszoros MotoGP-bajnokot, és azt mondja neki, hogy „köszönet mindenért, és azért, hogy a barátom voltál”.