2024. április 28. 16:32
KezdőlapMotoGPStoner egy „embertelen” dolgokra képes spanyol pilóta képességeit szeretné a magáénak

Stoner egy „embertelen” dolgokra képes spanyol pilóta képességeit szeretné a magáénak

Kiderült, kit tisztel a legjobban a most élő versenyzők közül Casey Stoner, aki arról is beszámolt, hogy mit tart a legrosszabb tulajdonságának. Az ausztrál pilóta ráadásul azt is elárulta, melyik motoros készségeit tudná legszívesebben a sajátjának.

Interjút adott a Motorcyclenews.com-nak Casey Stoner. A beszélgetés során több érdekes dologra is fény derült, például, hogy az ausztrál pilóta a most élő versenyzők közül Mick Doohant tiszteli a legjobban. Ennek oka, hogy honfitársa nagyszerű eredményei, öt királykategóriás bajnoki címe mellett is szerény tudott maradni, és sokat segített Stonernek karrierje során. Azt is megtudhattuk, hogy mit tart a saját legrosszabb tulajdonságának a 38 éves motoros.

Stoner: Tényleg egy olyan ellenfelet akarnál, aki bármikor megpróbálhat letakarítani a pályáról?

„Túlságosan ideges tudok lenni [bizonyos] dolgok miatt. Ha valahová öt perc késéssel érkezem meg, akkor ingerült leszek, ezzel az egész karrierem alatt, de igazából még most is küszködöm. Csak pár évvel ezelőtt jöttem rá erre, ez pedig sok dolgot megmagyaráz a pályafutásommal kapcsolatban, hiszen olyan dolgokkal küzdöttem, amelyek létét nem is akartam elismerni. Ez pedig feszültté és intenzívebben reagálóvá tett annál, amilyennek kellett volna lennem” – mondta a kétszeres MotoGP-bajnok.

A következő kérdés arra irányult, hogy Stoner mely másik versenyző készségeit tudná legszívesebben a magáénak. „Bármit, amire Toni Bou képes. Elégedett vagyok azzal, ahogy nagy sebesség mellett tudom kezelni a motort, de nagyon jó lenne birtokában lenni az ő képességeinek, a kontrolljának. Azt hiszem, hogy Bou nem egyszerűen egy „generációs” tehetség, hanem egy „többgenerációs” tehetség. Sok olyan ember van, aki évek óta próbálja elkapni őt, de képtelen rá, neki viszont sikerült folyamatosan emelnie a szintet. Embertelennek tűnik nekem [a teljesítménye], bármit is tud, én azt akarom.”

Antoni Bou i Mena, vagyis Toni Bou a triál jelenlegi egyeduralkodója, és a valaha volt legeredményesebb versenyzője. A spanyol színekben versenyző katalán pilóta – aki nemrég Jorge Martínnal is összemérte a tudását – összesen harmincnégy világbajnoki címet nyert ebben a szakágban, tizenhetet kültéren, és ugyanennyit beltéren. 2007 óta rajta kívül senki más nem tudta felemelni a legnagyobb géposztály trófeáját. A dominanciáját jól mutatja, hogy idén a tizennégy kültéri fordulóból három kivételével mindegyiket ő nyerte, beltéren pedig hét verseny alatt csak egyszer bizonyult valaki jobbnak nála.

Bou egy Repsol által támogatott csapattal, és a Montesa COTA 4RT motorral éri el a sikereit. A Montesa egy spanyol cég, amely a Hondával együttműködve készíti a triálgépeit. A COTA 4RT egy négyütemű, folyadékhűtéses, egyhengeres motorblokkal felszerelt, alumínium ikercsöves vázra épített konstrukció. Az pedig, hogy a 37 éves pilóta mire képes ezzel a motorral, a videóból kiderül.