back to top
2024. május 03. 04:29
KezdőlapMotoGPSokatmondó: Quartararo már a teszten többet beszélt új csapattársával, mint az előzővel...

Sokatmondó: Quartararo már a teszten többet beszélt új csapattársával, mint az előzővel összesen

Fabio Quartararo azzal érzékeltette, hogy mennyire más a kapcsolata Álex Rinsszel, mint Franco Morbidellivel volt, hogy kijelentette, előbbivel már most többet beszélt, mint utóbbival. A Yamaha világbajnoka új csapattársát is le akarja győzni, de nem mindegy, hogy ez milyen körülmények között történik meg.

Bár Fabio Quartararo nem váltott csapatot, azért valamilyen szinten az ő szakmai életében is lesz változás. A garázs másik oldalán ugyanis már nem Franco Morbidelli, hanem Álex Rins lesz, így vele kell együtt dolgoznia annak érdekében, hogy a hangvillások előrelépjenek. Úgy tűnik, hogy a spanyol pilóta személyisége sokkal közelebb áll hozzá, mint az olaszé.

Quartararo és Morbidelli először 2019-ben lettek csapattársak a Petronas Yamahánál, ahol két évet töltöttek együtt. A francia versenyző aztán 2021-re felkerült a gyári alakulathoz, de év közben a háromszoros MotoGP-futamgyőztes is követte őt, miután Maverick Viñales távozott az istállótól. Azóta egészen a tavalyi esztendő végéig ismét ugyanazt a csapatot erősítették, de kívülről is látszott, hogy nagyon más a személyiségük, éppen ezért nem igazán kerültek közel egymáshoz. Rins karaktere viszont sokkal jobban passzol Quartararo extrovertáltságához, és ezt a 24 éves versenyző is elmondta.

„Álexszel nagyon jól éreztem magam – nyilatkozta az Autosportnak. – Lényegében többször beszéltem és érintkeztem vele egy teszt során, mint Morbidellivel négy év alatt. Így, ahogy van, ezt gondolom, és ez a valóság. Jó érzés, hogy átmehetek a garázs másik oldalára, és természetes módon beszélgethetünk. Korábban, amikor Franco volt ott, nem merészkedtem oda.”

A Yamaha Quartararo MotoGP-debütálása óta szenved motorjának egy területén

Persze a jó viszony nem jelenti azt, hogy nincs rivalizálás. Quartararo királykategóriás bemutatkozása óta mindössze a 2020-as idényben kapott ki házon belül Morbidellitől, azóta viszont rendre ő kerekedett felül. Ugyanakkor nagyon más úgy legyőzni a csapattársat, hogy az ember a vb-címért harcol, illetve úgy, hogy még a győztes pilótának sincs sok esélye a jó eredményre. Quartararo kiemelte, hogy ez is fontos szempont.

„Álexszel rivalizálunk, ő le akar győzni engem, én pedig őt – magyarázta a 11-szeres királykategóriás futamgyőztes motoros. – Viszont inkább úgy győzném le, hogy első leszek, ő pedig második, semmint hogy a tizedik, illetve tizenegyedik helyen végezzünk. A vezetési stílusunk ugyan nem egyezik meg, de de a problémáink ugyanazok.”

Ami a múlt heti sepangi tesztet illeti, egyik összesítésben egyik Yamaha sem került be az első tízbe. Quartararo tizenegyedikként zárt, 843 ezredes hátrányban az élen végző Francesco Bagnaiától, Rins pedig még csapattársától is további 354 elmaradt, és csak tizenhatodik lett. Persze ilyenkor mindig fontos kiemelni, hogy a köridőkből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Még Martín sem tudta megfogni a történelmi időt futó Bagnaiát a sepangi MotoGP-teszt zárónapján