back to top
2024. május 04. 01:51
KezdőlapMotoGPA Ducati sikerkovácsa nagyon mérges volt egy közeli munkatársának az elvesztése miatt

A Ducati sikerkovácsa nagyon mérges volt egy közeli munkatársának az elvesztése miatt

Gigi Dall’Igna nagyon sajnálja, hogy Massimo Bartolini elhagyta a Ducatit a Yamaha kedvéért, de megérti a döntését. Fabio Quartararónak pedig tetszik az a munkamódszer, amelyet Bartolini honosított meg a japán csapatnál.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Ducati elveszítette az egyik legfontosabb szakemberét. Ugyanis Massimo Bartolini, aki a tavalyi szezon végéig volt a bolognaiak járműteljesítményért felelős mérnöke, elfogadta a Yamaha ajánlatát, és idén már hangvillásoknál munkálkodik, a technikai igazgatói pozíciót kapta meg. „Főnököt csináltak Bartoliniből, mintha csak japán lenne” – mondta a kinevezésről másik csapattag.

Fontos szakember hagyta el a Ducatit a Yamaha kedvéért

A Ducatinál köztudottan Bartolini volt Gigi Dall’Igna egyik legfőbb bizalmasa. Nem meglepő tehát, hogy a bolognaiak versenyrészlegének általános igazgatójában még mindig erős érzelmek dúlnak munkatársának és egyben közeli barátjának távozásával kapcsolatban.

„Max éveken keresztül dolgozott velem, kulcsember volt a Ducati Corsénál [a versenyrészlegnél]. A tapasztalata és a motorunkkal kapcsolatos tudása miatt nagy hasznára válik majd a Yamahának – nyilatkozta Dall’Igna az olasz Motorsportnak. – Nagyon mérges voltam amiatt, hogy elvesztettük, a technikai tudása és a személyisége miatt is.”

„Max egy nagyon fontos lépést tett meg a karrierje szempontjából, szóval megértem a döntése természetét, és nem is akarok rá semmit mondani. Én értem, hogy nem lehetett visszautasítani egy olyan ajánlatot, amelyet ő kapott. Ez is a játék része, és ezt mindannyiunknak el kell tudnia fogadni.”

A Yamaha többek között azért igazolta le Bartolnit, hogy hosszú távon több esélyük legyen Fabio Quartararo megtartására. A 2021-es MotoGP-bajnok hosszú ideje sürgette a változást a hangvillásoknál, mivel a motor mellett a csapat működésével sem volt megelégedve. Ráadásul nemrég még egyértelműbbé vált, hogy az iwataiaknak valóban hajtaniuk kell, ha el akarják kerülni a francia pilóta eligazolását. Ugyanis kiderült, hogy a nizzai versenyző már felvette a kapcsolatot más gyártókkal.

Quartararo nem viccel, megtette az első lépést, hogy elhagyja a Yamahát

Annyi biztos, hogy Bartolini megszerzése egy Quartararónak tetsző lépés volt. „Max nyugalmat hozott a csapathoz, illetve olyan munkamódszereket, amelyek segítségével jobban tudunk reagálni a felmerülő problémákra, és természetesen a Ducatinál megszerzett tudását és tapasztalatát – tette hozzá a 24 éves pilóta. – Ráadásul nemcsak a technikai dolgokban, hanem a kommunikációban is nagyszerű, utóbbi az egyik legnagyobb erőssége. Nagyon jó a humora, sokat kérdez, és mindenkihez nagyon empatikusan viszonyul.”