2024. április 28. 02:44
KezdőlapMotoGPRossi jobbkeze először nem a Ducati motorjait nézte ki maguknak

Rossi jobbkeze először nem a Ducati motorjait nézte ki maguknak

Alessio Salucci eredetileg nem a Ducatitól, hanem a Suzukitól szeretett volna motorokat venni Valentino Rossi MotoGP-csapatának.

A VR46 2022-ben mutatkozott be a MotoGP-ben önálló csapatként. Az istállónál a létrehozása óta fontos szerepet tölt be Alessio „Uccio” Salucci. Valentino Rossi jobbkeze elmondása szerint maga kérte meg a legjobb barátját arra, hogy hadd dolgozhasson a királykategóriás alakulatnál.

„Élősködőnek” tartották Rossi legjobb barátját, aki nem értette, miért kezelték őt másképp

„Az elején Vale mondta nekem, hogy a MotoGP egy nehéz terep, nem olyan, mint a Moto2, amelyben sok sikert arattunk – nyilatkozta a jelenleg a VR46 csapatigazgatói posztját betöltő Salucci a Sky Sports olasz kiadásának. – 2020-at írtunk, amikor azt mondtam neki, hogy jobban érezném magamat a MotoGP-ben. Ugyanis sok szempontból a Moto2 teljesen új volt nekem, viszont a MotoGP-ben sok időt töltöttem el vele együtt, ráadásul mindig gyári csapatoknál.”

A VR46 pilótái a csapat bemutatkozása óta a Ducati motorjait használják, pedig az istálló vezetői eredetileg nem a bolognai gyártóval szerettek volna szerződést kötni.

„Szóval elkezdtük csinálni, Vale rám bízta ezt a projektet, és most mindenki láthatja, hogy hol tartunk – mondta büszkén Salucci. – Kezdetben a Suzukival akartam dolgozni, de aztán a Suzuki abbahagyta a MotoGP-gépek fejlesztését, és végül kivonult a sorozatból. A Yamaha pedig a Petronassal működött együtt, és mi semmi ilyesmibe nem akartunk belezavarni.”

Rossi két évig volt a Ducati pilótája az aktív motorversenyzői pályafutása alatt. Azonban ez a két szezon, a 2011-es és a 2012-es nem sikerült igazán jól neki. Végül 2013-ban a Doktor rossz szájízzel hagyta el csapatot, viszont úgy tűnik, hogy ők nem haragudtak meg rá ezért.

„Amikor először találkoztunk Paolo Ciabattival and Gigi Dall’Ignával, egy kissé furcsán éreztem magam attól, hogy a mi motorjainkról beszélünk – emlékezett vissza Salucci. – De aztán megláttam a szemükben a csillogást, az akaratot.”

„Kicsit a Ducatival való közös múltunk árnyékától is féltem. Viszont ők nem foglalkoztak azzal, csak kézen akartak minket fogni, és segíteni a fejlődésünket, ez pedig nagyon tetszett nekem. Gigi egy zseni, sokat beszélünk egymással, néha kicsit összekülönbözünk, de aztán mindig azonnal visszatalálunk a közös útra. Nem hittem volna, hogy ilyen kapcsolatunk lehet velük. Nagyon pozitív meglepetés volt számomra a Ducati.”

Hamarosan eldőlhet Rossi csapatának jövője