back to top
2024. május 02. 14:58
KezdőlapMotoGPMarc Márqueznek kedvez a nemrég meghozott fontos döntés?

Marc Márqueznek kedvez a nemrég meghozott fontos döntés?

Pol Espargaró úgy véli, Marc Márquez profitálhat abból, hogy az Argentin Nagydíj kikerült az idei versenynaptárból. A KTM tesztpilótája azt is elmondta, szerinte miben rejlik a Ducati igazi erőssége.

Hamarosan kiderül, hogy Marc Márquez valójában mennyire erős a Ducatin, és mekkora eséllyel szállhat harcba a világbajnoki címért. Miután kiderült, hogy a gyári Hondától a Gresinihez igazol, sokan úgy gondolták, nem kérdés, hogy legalább harcban lesz a végső győzelemért. A malajziai, illetve katari teszteken viszont ez nem tűnt ennyire magától értetődőnek, bár akadnak, akik szerint a spanyol versenyző szándékosan nem mutatta meg valós erejét.

Abból a szempontból viszont semmiképpen sincs könnyű helyzetben, hogy egy számára teljesen új motorral kellett, illetve kell megismerkednie. Éppen ezért Pol Espargaró úgy gondolja, hogy a szezon elején nem is lesz igazán erős, és emiatt nagyon is kapóra jön neki, hogy az április 7-re tervezett termasi futamot törölték a menetrendből.

Pol Espargaró elmondta, hogy szerinte mit kell tennie ahhoz Marc Márqueznek, hogy felülmúlja Rossit

„A jó hír, hogy Argentínában nem lesz futam, és ez Marcnak kedvez, mert ezen a pályán nincs annyira sok tapasztalata a versenyzést illetően, mint például Jerezben – nyilatkozta a KTM tesztpilótája a MARCA-nak. – [Addigra] már sokkal több rutint fog gyűjteni a motoron. Természetesen bajnok lehet, mert hihetetlen tehetséggel rendelkezik, a GP23-as pedig egy versenyképes motor, amellyel megnyerheti a világbajnokságot, ehhez nem férhet kétség.”

Hivatalos: elmarad az idei Argentin Nagydíj a MotoGP-ben

A 32 éves versenyző annak ellenére gondolja ezt így, hogy Márquez nem a legújabb Desmosedicin fog versenyezni, hiszen a GP24-est csak a gyári alakulat és a Pramac pilótái használják. Persze az elődje is kiváló motor, hiszen a Ducati az elmúlt években kiemelkedett a mezőnyből. Espargaró elmondta, szerinte mik a legfontosabb tényezők.

„Sok minden összejátszik – fogalmazott. – Nagy a stabilitás, [és bár] talán már nem fordul annyira jól, az aerodinamika sokat kompenzál. Ők voltak az elsők, akik megteremtették ezt az áramvonalas világot, amelyre mindenki koncentrál, és amelyen mindenki dolgozik. Ezért van némi előnyük a többi gyártóval szemben. Jelenleg az aerodinamika az, amin az összes gyártó próbál dolgozni, hogy javítson a motorokon, és ezen a területen a Ducati az első számú versenyző. Tökéletesen értik, hogy mihez kell hozzányúlniuk, ha probléma merül fel. Szerintem ez a fölényük kulcsa, és ez jelenti a különbséget a többi gyártóval szemben.”

Hogy Márquez hogyan szerepel a új motorján, az hamarosan kiderül, a Ducatinál viszont mindenképpen optimisták lehetnek a tesztek alapján. Mind Malajziában, mind Katarban kisajátították az első helyeket, Francesco Bagnaia pedig mindkét helyszínen a leggyorsabbnak bizonyult. Emellett a versenytempójuk is kifejezetten jónak tűnt.

Néhányan altattak? Vagy mégsem? – a nagy találgatások elkezdődtek a MotoGP-ben