back to top
2024. május 03. 21:36
KezdőlapMotoGPPol Espargaró elmondta, hogy szerinte mit kell tennie ahhoz Marc Márqueznek, hogy...

Pol Espargaró elmondta, hogy szerinte mit kell tennie ahhoz Marc Márqueznek, hogy felülmúlja Rossit

Pol Espargaró szerint Marc Márqueznek jelenleg egy Ducatin ülve van a legnagyobb esélye arra, hogy utolérje, majd felülmúlja Valentino Rossit a világbajnoki címek számában. Espargaró úgy látja, hogy Márquez már idén harcba szállhat majd a trófeáért.

Marc Márquez tizenegy év után elhagyta a Hondát, és az idei MotoGP-szezonban már a Ducati egyik ügyfelének, a Gresininek a színeit képviseli. A spanyol pilóta döntésében fontos szerepet játszott, hogy jelenleg a bolognaiak motorja a legjobb a mezőnyben, ráadásul a japán gyártó évek óta csak küszködik.

Korábbi csapattársa, Pol Espargaró szerint Márquezt az is hajtotta ennek az átigazolásnak a meglépésekor, hogy így nagyobb esélye lesz utolérni, vagy akár felülmúlni Valentino Rossit a világbajnoki címek számában, bár ő saját elmondása szerint még nem gondol erre. A cerverai versenyző pillanatnyilag nyolc, míg Rossi kilenc trófeát tudhat a magáénak.

Marc Márquez jelenleg nem gondol arra, hogy utoléri Rossit a bajnoki címek számában

Mindenesetre Espargaró megérti, hogy Márquez egy ilyen indok miatt elhagyta a Hondát. „A sport világában gyorsan telnek az évek – idézi a KTM tesztpilótáját a Marca. – Különösen, ha a motorversenyzés világáról van szó, mivel abban a pilóták már nagyon fiatalon bemutatkozhatnak a királykategóriában, így a színvonal is gyorsan emelkedik. Valóban lehet azt mondani, hogy »hát, csak egy évnyi tapasztalatom van«. Viszont az élsportban egy év az nagyon hosszú időnek számít, és csak még hosszabb lesz majd a jövőben. Nemcsak mentálisan, hanem technológiai szempontból is, hiszen az újdonságok miatt mindig újra és újra alkalmazkodni kell, meg kell tudni újulni. Ráadásul folyamatosan jönnek az új versenyzők, akik gyári csapathoz akarnak kerülni.”

„Egy év az hosszú idő, szóval természetesen megértem, hogy [Márquez] váltott, hiszen ő arra törekszik, hogy újra nyerni tudjon. Szeretne még egy világbajnoki címet szerezni, ugyanis a címek számának tekintetében felül akarja múlni Valentino Rossit. Ha pedig ezt akarja, akkor ehhez jelenleg egy Ducatin kell ülnie, szóval szerintem ő ezzel próbálkozik.”

Espargarót arról is megkérdezték, hogy szerinte Márquez megszerezheti-e idén a kilencedik világbajnoki címét. „Igen, úgy látom, hogy ez lehetséges – válaszolta a magát szakértőként is kipróbáló versenyző. – Mindenek felett ez azon múlik, hogy ő, illetve a vetélytársai mit csinálnak majd az első futamokon. Ha nem gyűjt össze túl nagy hátrányt az európai versenyekig, amelyek a legnehezebbek, akkor képes lehet rá. Szerintem, ha nem lesz túl nagy hátrányban, akkor a szezon második felében tud majd igazán az asztalra csapni.”

Az első futamok a teljes idény alakulását meghatározzák Marc Márquez versenymérnöke szerint