2024. április 28. 13:12
KezdőlapMotoGPMarc Márquez jelenleg nem gondol arra, hogy utoléri Rossit a bajnoki címek...

Marc Márquez jelenleg nem gondol arra, hogy utoléri Rossit a bajnoki címek számában

Elég messze van a mostani teljesítményének szintje a korábbitól, ezért Marc Márquez nem gondolja, hogy a következő szezonban azonnal a bajnoki címért tud fog majd küzdeni. A spanyol pilóta azt is elmondta, szerinte hogyan áll a MotoGP és a Forma—1 közti „háború”.

Marc Márquez és Valentino Rossi kapcsolata régóta nem felhőtlen, előbbi azonban ennek ellenére nem fél elismerni, hogy nagy ellenfele kivételesen jó versenyző volt. Márquez a tisztelet megadását követően arra utalt a talkSPORT podcast egyik epizódjában, hogy a sérülései miatt nem sikerült annyi bajnoki címet szereznie, amennyit Rossi tudott.

Visszasírják a nézők Rossi és Marc Márquez csatáit?

„Valentino egy volt a MotoGP legnagyobb, legjobb pilótái közül, egy igazi legenda. Giacomo Agostini is egy ilyen legenda, ahogyan Mick Doohan is. Minden versenyző, aki meg tudott nyerni egy bajnokságot, az egy nagyszerű pilóta. Van, aki szerencsésebb a sérülésekkel, van, aki pedig kevésbé. Néhányan közülük jobban kezelték az ilyen helyzeteket. Nagyon nagy öröm, hogy az én nevemet már most ilyen legendákéval együtt emlegetik” – mondta a cerverai pilóta.

Márquez jelenleg hat, Rossi hét, a rekordtartó Agostini pedig nyolc királykategóriás bajnoki címmel rendelkezik (Doohan ötöt nyert), így a 30 éves versenyzőnek még reális esélye van ebből a szempontból beérni a Doktort és akár annak honfitársát is. A legnagyobb géposztály valaha volt legidősebb bajnoka Leslie Graham volt, aki 37 évesen emelhette fel a trófeát, így elméletileg még ideje is bőven lenne a két „hiányzó” cím megszerzésére a spanyol pilótának. A 93-as rajtszám tulajdonosa azonban egyelőre nem akar erre gondolni, annak ellenére, hogy a Gresinihez igazolással az elmúlt években nem túl acélos Hondát lecserélte a mezőny legjobb motorjának tartott Ducatira.

„Ebben a pillanatban nem gondolok a rekord beállítására, hiszen elég messze vagyok attól a szinttől, amelyen korábban teljesítettem, és így nem közelíthetem meg a következő szezont úgy, hogy »márpedig én megpróbálom megszerezni a bajnoki címet«” – nyilatkozta korábban Márquez a Crash.net-nek.

„Már két olyan idény telt el, amelyben egy átlagos versenyt sem tudtam megnyerni. Szóval ilyen statisztikával a háta mögött az ember csak úgy nem állhat neki a következő idénynek, hogy »most én fogok a tabella élén végezni«. Először is az önbizalmamat, vagyis az alapokat kell majd felépíteni, aztán ilyen alapokon már el lehet kezdeni fejlődni és gyorsabbá válni.”

Öniróniával reagált borzalmas napjára Marc Márquez: Valamelyik rekordot meg kellett döntenem

Az eddig ötvenkilenc királykategóriás futamgyőzelemig jutó pilótát a motorsport nagy párharcának, a MotoGP és a Forma–1 közt a nézőkért folyó háborúnak a jelenlegi állásáról is megkérdezték. „Ezen a ponton őszintének kell lennünk. A pandémia után a MotoGP sokat melózott a népszerűségének visszaépítésén. Most ennek a következményeit láthatjuk, nem ez a legjobb pillanatunk. 2018-ban és 2019-ben népszerűbbek voltunk, mint a Forma–1, most azonban ennek az ellenkezője igaz. Viszont ez is egy verseny, és ők [a Forma–1] keményen dolgoznak, de azt is tudom, hogy a Dorna is keményen dolgozik a pályán látható műsor javításán.”