back to top
2024. május 03. 23:02
KezdőlapMotoGPRossiék versenye komolyan befolyásolhatja a Katari Nagydíj történéseit

Rossiék versenye komolyan befolyásolhatja a Katari Nagydíj történéseit

Az előző héten, a Lusail International Circuiten tartották az Endurance Világbajnokság szezonnyitóját. A Michelin egyik vezetője szerint ez komolyan befolyásolhatja majd a tapadási viszonyokat a MotoGP szintén Loszaílban sorra kerülő Katari Nagydíján.

Szombaton rendezték meg az Endurance Világbajnokság (WEC) katari szezonnyitóját. A futammal kapcsolatban a MotoGP követőinek külön érdekességet jelenthetett, hogy Valentino Rossi ezen a viadalon mutatkozott be a sorozatban. A Doktor egységével az LMGT3-as kategória – ebben a szériában több géposztály képviselői vannak egyszerre a pályán – negyedik helyén végzett.

Nagyszerű eredménnyel debütált Rossi az Endurance Világbajnokságon

Február végén tartották az utolsó előszezoni kollektív MotoGP-tesztet Katarban. A gyakorlás után a pilóták arról számoltak be, hogy a Lusail International Circuiten kifejezetten jók voltak a tapadási viszonyok. Az előttünk álló hétvégén pedig már a MotoGP első idei futamára, a Katari Nagydíjra fog sor kerülni. Azonban Piero Taramasso, a Michelin kétkerekű motorsportért felelős menedzsere arra figyelmeztet, hogy a loszaíli pályán valószínűleg nem ugyanolyan körülmények fogadják majd a versenyzőket, mint amilyeneket a teszten megtapasztaltak.

„Attól félek, hogy sajnos ez [a WEC-futam] rosszabbá tette a tapadási viszonyokat – nyilatkozta Taramasso az olasz Motorsportnak. – Különösen azért, mert egy olyan versenyről van szó, amelyen számos autó tett meg nagyon sok kört különböző típusú gumikkal. Ez egy olyan állapot, amely akár az egész hétvégére kihathat, bár minden bizonnyal a péntek lesz a legrosszabb nap ebből a szempontból. Ha a szél még rá is hord valamennyi homokot a pályára, akkor szerintem elég kicsi lesz a tapadás, és jelentősen szemcsésedhetnek majd a gumik, ami ugye egy eléggé tipikus dolog Loszaílban.”

„Aztán persze általában egy pálya állapota változik a hétvége során – folytatta a szakember. – Viszont nem tudom, hogy most majd lesznek-e újra olyan nagyszerű tapadási viszonyok, amilyenek a teszt alatt voltak. Azonban azt is el kell mondanom, hogy a WEC mezőnyétől kapott visszajelzések pozitívak voltak. Ugyanis azok a pilóták, akik Michelin gumikat használtak [a Hypercar kategória versenyzői – a szerk.] elégedettek voltak a tapadással, és jó időket tudtak futni. Bizonyos autók sorozatban akár három etapot, több mint 100 kört is tudtak teljesíteni ugyanazzal a szettel. Szóval majd meglátjuk, hogy mi fog történni a hétvégén, nagyon nehéz jósolni akkor, ha erről a pályáról van szó.”

Megszületett a döntés, amely elejét venné, hogy a MotoGP bohózattá váljon