2024. április 27. 22:43
KezdőlapMotoGPAcosta „majdnem az összes matricát leszedte” Espargaró motorjáról a katari edzésen

Acosta „majdnem az összes matricát leszedte” Espargaró motorjáról a katari edzésen

Aleix Espargaró felidézte azt a mozzanatot a Katari Nagydíj első szabadedzéséről, amikor Pedro Acosta megelőzte őt a célegyenesben, ő pedig nem sokkal később kisodródott a pályáról. A gyári Aprilia pilótája elégedetten zárta a pénteki napot.

Aleix Espargaró igencsak kiemelkedett az Aprilia pilótái közül a Katari Nagydíj első szabadedzésén. A spanyol motoros volt a noalei gyártó egyetlen versenyzője, aki az első tízben tudott végezni, hiszen márkatársai a tizenkettedik, tizenharmadik, illetve tizennegyedik pozícióban zártak. Sőt, a háromszoros MotoGP-futamgyőztes második lett a gyakorláson, 47 ezreddel lemaradva Jorge Martíntól.

Marc Márquez és Acosta is az élmezőnyben, Martín kezdett az élen a MotoGP szezonnyitó hétvégéjén

A tréning egy pontján volt egy meglehetősen necces pillanata is, amikor Pedro Acosta megelőzte őt a célegyenesben. A GasGas újonca elég közel ment el honfitársa mellett, de Espargaró akkor ijedhetett meg igazán, amikor a féktávon kis híján nekiment. (Az esetről készült videófelvételt erre a linkre kattintva lehet visszanézni.

Meglepődtem – nyilatkozta Espargaró a MotoGP hivatalos honlapjának, majd elmondta, a szélárnyék eléggé megtréfálta őt. – Az egyenesben majdnem az összes matricát leszedte a burkolatomról. Aztán nem voltam tiszta levegőben, és nem tudtam megállítani a motort. Tudjuk, hogy mely területen kell dolgoznunk.”

Az állandó mezőny legidősebb és legfiatalabb tagja szinte teljes egészében lemásolták a tavalyi főfutam egyik legemlékezetesebb jelenetét. Akkor Francesco Bagnaia üldözte az őt nem sokkal korábban megelőző Fabio Di Giannantoniót, ám a célegyenes végén a szélárnyék annyira behúzta, hogy kis híján nekirohant a másik Ducatinak.

A magyar idő szerint délután szabadedzéssel Espargaró elégedett volt, míg az esti, szintén szabadedzéssé nyilvánított tréning számára sem volt igazán releváns. „Az első edzés egész jó volt, a köridők megfelelőek voltak, és jó munkát végeztünk – fogalmazott. – Délután csak tisztítottuk a pályát az esőben és a fényekben. Semmi igazán fontos nem volt, amit meg kellett érteni. Nagyon furcsa volt. Remélhetőleg az időmérőn és a futamon sem fog esni az eső.”

A sivatagi eső miatt változott a MotoGP programja, Marc Márquez volt a leggyorsabb az esti tréningen

Az időjárás miatt a szombati, közvetlenül az időmérő előtt zajló edzésen fog eldőlni, hogy melyik tíz pilóta kezdi a Q2-ben a kvalifikációt. Az ottani jó teljesítmény alapját az első gyakorláson lehetett megteremteni. Nagyon fontos [volt – utalt a 34 éves pilóta arra, hogy jól érezte magát a motoron. – Az első edzésen száraz időben rendkívül meleg volt, és jobban éreztem magam, mint a nappali teszten. Szombaton remélhetőleg jó munkát tudunk végezni, mert a harmadik edzés nagyon fontos lesz a Q2-be jutás szempontjából.”